Connect with us

Svijet

Putinova poruka Zapadu: Nećete dočekati raspad Rusije

Reklamni prostor


Predsjednik Rusije Vladimir Putin odgovarao je danas na aktuelna pitanja novinara, nakon završetka samita Šangajske organizacije za saradnju. “Decenijama Zapad kultiviše ideju raspada Rusije”, ocijenio je Putin.

“Zapad neće dočekati raspad Rusije”, dodao je ruski predsjednik.

On je kazao da je Zapad pokušao da stvori antirusku enklavu u Ukrajini, sa ciljem rušenja Rusije”Kako bi se to spriječilo, i pokrenuta je “specijalna vojna operacija”, dodao je.

“Za sada Rusija uzdržano odgovara na ukrajinske napade na njenu infrastrukturu i terorističke napade Kijeva”, rekao je ruski lider, prenosi RTRS.

Što se tiče kontraofanzive Kijeva Putin je rekao: “Vidjećemo kako će se ona završiti”.

Kako bi sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim bio održan, Kijev mora da pristane na pregovore.

“On (Erdogan) predlaže sastanak sa Zelenskim, misleći da ona može imati pozitivan rezultat”, rekao je Putin.

“Ako Kijev ne želi pregovore, već želi da riješi probleme vojnim putem – samo naprijed”, poručio je Putin.

Dodao je još da je osnovi cilj ruske agresije, ili kako kaže “specijalne vojne operacije”, oslobođenje Donbasa. “Ruska ofanziva u Donbasu se ne prekida, ali mi ne žurimo”, naveo je Putin.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno