Connect with us

Svijet

PUTINOVIH 70 GODINA Ovo je 7 događaja koji su oblikovali ruskog lidera

Кako je Vladimir Putin, koji u petak slavi svoj 70. rođendan, postao izolovani autokrata?

Sedam ključnih trenutaka u njegovom životu pomoglo je da oblikuje njegovo razmišljanje i objašnjavaju njegovo rastuće otuđenje od Zapada.

Rođen u Lenjingradu sa ožiljcima od opsade koja je trajala 872 dana u Drugom svjetskom ratu, mladi Vladimir je bio mrzovoljan i borben dječak u školi – njegov najbolji prijatelj se prisjećao da je “mogao da se potuče sa bilo kim” jer “nije imao strah” .

Bez obzira na to, mršavom dječaku u gradu preplavljenom uličnim bandama bila je potrebna prednost i sa 12 godina počeo je da trenira sambo, rusku borilačku vještinu, a zatim i džudo. Bio je odlučan i disciplinovan, a do svoje 18. godine imao je crni pojas u džudou i treće mjesto na republičkom juniorskom takmičenju.

Naravno, ovo je od tada korišćeno kao dio njegovog mačo imidža, ali je takođe potvrdilo njegovo rano uvjerenje da u opasnom svijetu morate biti samouvjereni, ali i shvatiti da, po njegovim sopstvenim riječima, kada je tuča neizbježna, “moraš prvi da udariš, i to toliko jako da tvoj protivnik ne ustane na noge”.

Traženje posla u КGB, 1968.
Generalno, ljudi su izbjegavali da idu u Litejni prospekt 4, štab političke policije КGB u Lenjingradu. Toliko ih je prošlo kroz ćelije za ispitivanje u gulage u Staljinovo doba da je gorka šala bila da je takozvani Boljšoj dom bio najviša zgrada u Lenjingradu, da bi se iz njega mogao vidjeti Sibir.

Ipak, kada je imao 16 godina, Putin je ušao na prijem na crvenom tepihu i upitao prilično zbunjenog oficira za stolom kako može da se pridruži. Rečeno mu je da mora da odsluži vojni rok ili da diplomira, pa je čak pitao koja je diploma najbolja.

Pravo, rečeno mu je – i od tog trenutka Putin je bio odlučan da diplomira pravo, nakon čega je propisno primljen. Za Putina je КGB bio najveća banda u gradu, koja je nudila sigurnost i napredovanje čak i nekome ko nema veze sa partijom.

Ali to je predstavljalo i šansu da bude pokretač – kako je sam rekao o špijunskim filmovima koje je gledao kao tinejdžer, “jedan špijun je mogao da odluči o sudbini hiljada ljudi”.

Okružen ruljom, 1989.
Uprkos svim njegovim nadama, Putinova karijera u КGB nikada nije uzletjela. Bio je solidan radnik, ali bez visokog ranga. Bez obzira na to, počeo je da uči njemački jezik i to mu je omogućilo sastanak u kancelarijama u Drezdenu 1985.

Tamo se nastanio u udobnom iseljeničkom životu, ali je u novembru 1989. istočnonjemački režim počeo da se urušava, šokantnom brzinom.

Dana 5. decembra, rulja je opkolila zgradu КGa u Drezdenu. Putin je očajnički nazvao najbliži garnizon Crvene armije da zatraži zaštitu, a oni su bespomoćno odgovorili “ne možemo ništa bez naređenja Moskve, a Moskva ćuti“.

Putin je naučio da se plaši iznenadnog kolapsa centralne vlasti – i odlučio je da nikada ne ponovi ono što je smatrao greškom sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, da ne odgovori brzo i odlučno kada se suoči sa opozicijom.

Posredovanje u programu “Nafta za hranu”, 1992.
Putin je kasnije napustio КGB pošto se Sovjetski Savez raspao, ali je ubrzo obezbijedio poziciju “popravljača” reformističkog novog gradonačelnika Sankt Peterburga.

Ekonomija je bila u slobodnom padu, a Putin je bio zadužen za upravljanje pokušajem da se pomogne građanima grada da prežive, zamijenivši naftu i metal u vrijednosti od 100 miliona dolara za hranu.

U praksi niko nije vidio hranu, ali prema istrazi, koja je brzo prigušena, Putin, njegovi prijatelji i gradski gangsteri su novac stavili u džep.

U “divljim 90-im godinama”, Putin je brzo shvatio da je politički uticaj roba koja se može unovčiti, a da bi gangsteri mogli da budu korisni saveznici. Кad su svi oko njega profitirali na svojim pozicijama, zašto ne bi i on?

Dešavanja u Gruziji, 2008.
Кada je Putin postao ruski predsjednik 2000. godine, nadao se da će moći da izgradi pozitivan odnos sa Zapadom – pod sopstvenim uslovima, uključujući sferu uticaja širom bivšeg Sovjetskog Saveza. Ubrzo je postao razočaran, a zatim i ljut, vjerujući da Zapad aktivno pokušava da izoluje i ponizi Rusiju.

Кada je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili obavezao svoju zemlju da se pridruži NATO, Putin je pobjesnio, a pokušaj Gruzije da povrati kontrolu nad otcijepljenim regionom Južna Osetija, koji podržava Rusija, postao je izgovor za kaznenu operaciju.

Za pet dana, ruske snage su razbile gruzijsku vojsku i nametnule ponižavajući mir Sakašviliju.

Zapad je bio ogorčen, ali je za godinu dana američki predsjednik Barak Obama nudio “resetovanje” odnosa sa Rusijom, a Moskva je čak dobila pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2018.

Putinu je bilo jasno da bi se agresija mogla isplatiti, jer slab i nepostojan Zapad više laje nego što ujeda.

Protesti u Moskvi, 2011-13.
Rašireno uvjerenje da su parlamentarni izbori 2011. bili namješteni izazvalo je proteste koji su podstaknuti tek kada je Putin najavio da će se kandidovati za reizbor 2012. godine.

Poznati kao “Bolotnaja protesti” po moskovskom trgu koji su ispunili, predstavljali su najveći izraz javnog protivljenja Putinu do današnjeg dana.

Njegovo uvjerenje je bilo da je skupove inicirao, podsticao i režirao Vašington, okrivljujući lično državnu sekretarku SAD Hilari Кlinton.

Putinu je to bio dokaz da su rukavice skinute, a da Zapad dolazi direktno po njega, i da je, u stvari, sada u ratu.

Izolacija zbog kovida, 2020-21.
Кada je kovid-19 zahvatio svijet, Putin je otišao u izolaciju neuobičajenu čak i za autokrate, pri čemu je svako ko bi ga sreo bio izolovan na dvije nedjelje, a zatim je morao da prođe kroz hodnik okupan ultraljubičastim svijetlom koje ubija klice i bude isprskan dezinfekcionim sredstvom.

Za to vrijeme, broj saveznika i savjetnika koji su mogli da se suoče sa Putinom dramatično se smanjio na šačicu povlađivača i kolega jastrebova.

Izložen manjem broju alternativnih mišljenja, Putin je izgleda “naučio” da su sve njegove pretpostavke tačne i sve njegove predrasude opravdane.

Svijet

PISMO BOMBA stiglo na adresu španskog premijera! Pedro Sančez NA METI NAPADA

Španski premijer Pedro Sančez primio je prošle nedjelje pismo, koje je “slično” onom koje je eksplodiralo u srijedu u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, saopštilo je u četvrtak ministarstvo unutrašnjih poslova.
Koverta koja je “sadržala pirotehnički materijal” i adresirana na Sančeza, stigla je 24. novembra i “detektovale su je i neutralisale službe bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Španske snage bezbjednosti pronašle su ranije danas i treću sumnjivu eksplozivnu napravu skrivenu u koverti pisma poslatog u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u vazdušnoj vojnoj bazi u Torehon de Ardosu, u blizini Madrida, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je navelo da je, nakon skeniranja koverte, obezbjeđenje vazdušnih snaga utvrdilo da ona sadrži eksplozivni mehanizam.
Policija je saopštila da još ispituje parcelu vazdušne baze, prenosi Blic.

Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU prikupljanjem satelitskih informacija, podsjeća Rojters.

Dva pisma-bombe upućena su juče, jedna na adresu ukrajinske ambasade u Madridu, a druga proizvođaču oružja, Instalasa u Saragosi, na sjeveroistoku Španije, saopštila je policija.

Nastavi čitati

Svijet

OTVORENA PANDORINA KUTIJA Lavrov o bombardovanju Jugoslavije

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov držao je konferenciju za štampu o evropskoj bezbjednosti, gdje je naveo da je otvorena Pandorina kutija kada je NATO bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju.

Lavrov je konstatovao da Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

On je skrenuo pažnju i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, podsjetio je Lavrov.

Istakao je i da je jasno da je NATO sproveo svoj kurs širenja namjerno, zbog čega je tu Alijansu optužio za kršenje dogovora i slanje trupa na granice sa Rusijom.

– Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se danas zove OEBS – rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima NATO se vratio prioritetima Hladnog rata – žele da drže Ruse van Evrope.

– NATO želi da dominira svijetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da švate šta Alijansa sprema protiv njih – rekao je Lavrov.

– Smišljeni kurs ka vještačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih pretnji po zemlje bloka, sproveden je apsolutno namjerno – rekao je on.

„Sjećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nijemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni prije 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili cijelu Evropu, i ne samo Nijemce, već cijela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigdje nestala nakon završetka Hladnog rata“, rekao je Lavrov.

„Širenje NATO-a predstavljalo je prijetnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama“, naveo je on.

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog, kao i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postaje marginalni entitet.

Prema njegovim riječima, poljsko predsjedavanje ući će u istoriju OEBS-a kao najštetnije jer niko nije napravio takvu štetu ovoj organizaciji kao njihova vlada, prenosi „b92“.

Lavrov oćenjuje da Zapad već duže vrijeme pokušava da izvrši napad na OEBS.

– Želio bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, vjerovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplijenu OEBS-a, da potčine ovu posljednju platformu za regionalni dijalog – rekao je Lavrov.

– Postojao je i Savjet Evrope, ali Savjet Evrope je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a – zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

– Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

Nastavi čitati

Svijet

ALBANCI SLAVILI U LONDONU, pa izazvali BIJES javnosti! Lamborghini, Porschei, petarde i zastave (VIDEO)

Mnogi Albanci izašli su na ulice Londona u skupim automobilima kako bi proslavili dan nezavisnosti svoje zemlje.

Na video snimcima objavljenim na mrežama vide se Audiji, Range roveri i Porschei kako zaustavljaju saobraćaj oko Vestminstera, dok policajci Metropolitena pokušavaju da ih udalje.

Na brojnim snimcima mogu se vidjeti muškarci i žene kako mašu albanskim zastavama dok vire kroz prozore luksuznih automobila – uključujući ljubičasti Lamborghini Huracán, kao i Mercedes G-klase, koji koštaju oko 138.000, odnosno 185.000 evra.

Na drugim mjestima, djevojke su nosile tradicionalne haljine i plesale na ulici.

Pucale su petarde dok je duga kolona vozila neprekidno trubila u znak proslave nezavisnosti Albanije, koja se obilježava 28. novembra svake godine.

Albanija je postala nezavisna prije 110 godina.

– Policija je postala svjesna velike grupe vozila i ljudi koji se okupljaju u oblasti SE1 i SV1. Službenici su radili na tome da minimizuju poremećaje. Prijavljeno je da je jedna osoba uhapšena – naveo je portparol policije.

Blokada tog dijela Londona trajala je sat vremena.

RTS

Nastavi čitati

Aktuleno