Connect with us

Banjaluka

RADE LI JUTROS VRTIĆI U BANJALUCI?! Evo kakva je trenutna situacija

Pozvali smo jutros banjalučke vrtiće da provjerimo da li primaju djecu. Većina vrtića koje smo kontaktirali ne primaju djecu iako je sinoć direktorica Centra za predškolsko vaspitanje jelena Kurtinović informisala javnost da će vrata vrtića za djecu biti otvorena.
Iz vrtića Plavi čuperak rekli su nam da svaki član sindikata može sam odlučiti da li će se pridružiti štrajku.

“Naš vrtić je u štrajku i mi ne primamo djecu”, rekli su nam iz ovog vrtića. Vrtići koji jutros ne primaju djecu su i Kolibri, Neven, Lana i Srna.

Vrtići koji jutros primaju djecu su Tijana, Bambi i Naša djeca.

Jelena Kutrinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje rekla je da je jutros jako zbunjujuća situacija.

“Dobila sam informaciju da su vaspitači prozvani od strane granskog sindikata i da su dobili informaciju da ne primaju djecu.

“Potpuno je besmisleno da zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje primaju naređenja od sindikata, a ne primaju naredbe i naređenja od poslodavca. Još jednom pozivam sve zaposlene i obavještavam ih da je odluka o stupanju u štrajk nezakonito sprovedena, odnosno nije sprovedena u zakonskom roku. Obavještenje o štrajku dobili smo 12. oktobra, a odluka o sprovođenju štrajka treba da bude deset dana od tog obavještenja. Imajući to u vidu štrajk se trebao pokrenuti u ponedjeljak”, rekla je za BUKU Jelen Kurtinović.

Dodaje da će Inspekcija rada da utvrdi činjenično stanje, a oni koji su radili suprotno zakonu moraće da nose pravne posljedice.

“Žao mi je što su radnici i ogroman broj roditelja dovedeni u ovakvu situaciju pored moje jasne izjave gdje sam decidno citirala zakon. Radnici su trebali znati da sve ovo što rade je na njihovu ličnu odgovornost i inicijativu, jer ovdje zaista zakon ne stoji iza njih”, rekla je Kurtinović.

Članovi Sindikalne organizacije JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka sinoć su jednoglasno odlučili da ostaju pri odluci o stupanju u štrajk. Odluka o štrajku je donijeta prije sedam dana, a štrajk će završiti kada budu ispunjeni zahtjevi radnika ove javne ustanove i trajaće svakog dana u periodu od šest do 14 časova.

U štrajk će stupiti članovi sindikata, odnosno radnici Centra, koji traže povećanje plata u iznosu od 50 KM, kako je i obećano ranije od nadležnih, kao i zaključivanje kolektivnog ugovora, čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale.

Iz Saveza sindikata najavili su da će ispred vrtića „Plavi čuperak“ u Banjaluci danas biti održana konferencija za novinare, sa početkom u 9.30 časova.

Novinarima će se obratiti predsjednica Sindikalne organizacije JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka Snježana Markić Stojaković, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić i generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Banjaluka

PRAZNIČNA ČAROLIJA U SRCU GRADA Sutra otvaranje “Banjalučke zime”

Pri kraju su pripreme za spektakularno otvaranje „Banjalučke zime“, koje je zakazano za sutra, 1. decembar u 19.00 časova.

Ne propustite priliku i doživite čaroliju u prekrasnom ambijentu Parka „Petar Kočić“ uz mnoštvo lampica, novogodišnje jelke, prekrasne dekoracije i sjajan zabavni program za sve uzraste.

Takođe ne zaboravite da će povodom svečanog otvaranja Djed Mraz ovog puta doći sa jednog neobičnog mjesta i prirediti svim posjetiocima pravi praznični spektakl.

Posebnu čar daju svakako i novogodišnje kućice, koje su i ove godine posebno dekorisane, a takođe tu je i posebno uređena kućica Djeda Mraza.

Pridružite se jer vas u srcu našeg grada očekuje jedinstvena praznična čarolija.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ponovo ćemo uputiti Skupštini Grada prijedlog za rješenje problema Zavoda za izgradnju

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Gradska uprava podržava napore zaposlenih Zavoda za izgradnju Banjaluka da se spasi ovo preduzeće.

-Zato ćemo ponovo poslati odluku Skupštini Grada kojom će biti omogućeno momentalno skidanje blokade i isplata plate – poručio je Kresojević, koji je razgovarao sa zaposlenim Zavoda koji su se okupili ispred Gradske uprave tražeći isplatu zaostalih primanja.

Podsjetio je da su nova gradska administracija i nova uprava ZIBL-a zatekli visok nivo obaveza od prethodne adminstracije i to je razlog zašto je Poreska uprava Republike Srpske blokirala ovo preduzeće zbog čega zaposleni nisu primili nekoliko plata.

-Predložili smo rješenje Skupštini Grada na kolegijumu održanom u ponedjeljak i to na način da smo predvidjeli subvencije Vodovodu u iznosu od 700.000 KM, kojim bi Vodovod otkupio poslovni prostor Zavoda za izgradnju i na taj način bi se obezbijedila tekuća likvidnost za ovo preduzeće – kazao je Kresojević.

Međutim, kolegijum je odbio ovaj prijedlog, a kako ističe Kresojević – zakonski propisi ne dozvoljavaju da gradska admistracija donosi samostalno odluke u toj vrijedosti, nego je potrebna podrška Skupštine Grada.

-Insistiraćemo i dalje da se ovaj prijedlog stavi na dnevni red decembarske sjednice Skupštine Grada. Nakon donošenja ove odluke išli bismo dalje u pravcu da se obezbijede kontinuirani prihodi za ovog preduzeće – poručio je Kresojević.

Podsjetio je da je održano više sastanaka od početka ljeta do danas sa zaposlenim, navodeći da bi jedan takav sastanak bilo poželjno da se održi i sa predstavnicima Skupštine Grada kako bi se i oni upoznali sa svim problemima koje imaju zaposleni ZIBL-a.

-U oklonostima u kojima se oni odvijaju moram reći da su svi sastanci sa zaposlenim Zavoda bili korektni i u saradnji i da Gradska uprava u ovim aktivnostima podržava zaposlene, jer je ovo jedini način da dođemo do krajnjeg rješenja. Moramo biti svjesni da niko ovdje nije sam i da svi zajedno moramo dati doprinos da se taj problem riješi. Trenutno je to u domenu odlučivanja Skupštine Grada i mislim da na ovaj način možemo izvršiti pozitivan pritisak da se ovaj problem riješi – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

Česma dobija šetalište, centar Banjaluke hotel od 22 sprata

Obnova kuće Milanovića, uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim toplicama te izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata su neke od investicija koje su predviđene nacrtima rebalansa, odnosno budžeta Gradske uprave za narednu godinu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da su prvi put među važnim projektima u rebalansu i Nacrtu budžeta planirana sredstva za navedene projekte.

“Nacrti oba ova važna dokumenta predloženi su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta, zakazane za 8. decembar, a neophodno je da budu i doneseni”, kazao je on te dodao da ako se to ne desi skupštinska većina vodi Banjaluku u privremeno finansiranje.

“Rebalans i Nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP ‘Aquana’ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena”, pojasnio je on.

Dodaje da je neophodno obnoviti mašine, uređaje i pumpe na Gradskom olimpijskom bazenu.

“Hoćemo da otvorimo vrata kompleksa ‘Aquane’ građanima i da im stavimo na raspolaganje staze za trčanje i rekreaciju, dječje igralište, ugostiteljske i druge sadržaje i tokom zimskih mjeseci kada ne rade otvoreni bazeni”, naveo je on.

Grad Banjaluka, prema njegovim riječima, nakon urađene nove plaže u Srpskim toplicama želi da ide i dalje ka rijeci Vrbas.

“Uredićemo i druge dijelove obale Vrbasa, poput one od Zelenog do Gradskog mosta, i to s nekoliko terena za odbojku, rukomet i fudbal na pijesku, radionicom za dajake, ugostiteljskim sadržajima, teretanom na otvorenom, a za te aktivnosti nam je potrebno oko 700.000 KM”, kazao je Stanivuković.

Uz ovaj projekat, kako ističe, Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa i uređenje banja sa termalnom vodom u Srpskim toplicama, trim staze i šetališta od postojećeg do budućeg mosta u Česmi, te prvi put sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera, reciklažna dvorišta, skejt park, vidikovac na Banj brdu i drugo.

“Uskoro ćemo predstaviti i projekat novog hotela u centru grada sa 22 sprata, 100 metara visine, vrijednosti do 70 miliona KM, sa pet zvjezdica, koji će promijeniti izgled grada”, najavio je on.

Prema njegovim riječima, grad u proljeće očekuju i novine u saobraćaju poput realizacije novog koncepta saobraćaja u centru grada, koji predviđa novu jednosmjernu ulicu, sa tri kilometra biciklističkih staza, trakama za autobuse i taksi vozila.

“U proljeće je predviđena i realizacija projekata za integrisani saobraćaj i nova šetališta u centru grada, prema kojem bi Gajeva, Srpska i ulica pored hotela ‘Vidović’ bile pretvorene u šetališta, a radićemo i most u Docu, ali potrebna nam je podrška”, kazao je Stanivuković.

Dodaje da Nacrt budžeta predviđa i gradnju sportske dvorane uz novu školu u Adi, multifunkcionalnu dvoranu na Laušu, ljetnu pozornicu uz Pravni i Ekonomski fakultet, osvjetljenje i uređenje Kastela.

“Sve su to projekti na koje se dugo čeka, a koje je spremna da realizuje ova gradska uprava. Ovo je Banjaluka o kojoj ja pričam”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno