Connect with us

Društvo

Radionica “Budi mi prijatelj” u Roditeljskoj kući: Djeco, niste sami (VIDEO)

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke u saradnji sa poznatim banjalučkim licima iz svijeta medija, glume i muzike organizovali su radionicu pod nazivom “Budi mi prijatelj”.

Radionica je organizovana u Roditeljskoj kući u okviru aktivnosti povodom obilježavanja 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Humanitarna radionica izrade dekorativnih tanjira od gline je dio ovogodišnje izložbe predmeta sa radionica na kojima su učestvovala oboljela i liječena djeca, kao i njihovi roditelji. Radionicu kao i svaku do sada vodi Nataša Vuksan, koja mnogo slobodnog vremena provodi upravo sa ovim hrabrim mališanima koji vode svoje najteže životne bitke, a ona im u tome u okviru svojih radionica i rada sa njima mnogo pomaže.

“Akciju ‘Budi mi prijatelj’ sa ciljem upoznavanja, podrške i svih vrsta pomoći oboljeloj i liječenoj djeci i njihovim roditeljima, osmislila sam prvo kao roditelj koji je prošao dugotrajno liječenje u velikom gradu, bez mogućnosti odlaska kući i sa mnogo malih i velikih želja koje je trebalo ispuniti. Svake godine u februaru imamo humanitarne radionice izrade različitih predmeta, ove godine smo se odlučili da to druženje traje mnogo duže od jednog dana i da svaki gost u svom javnom i privatnom životu učini nešto da djeci olakša trenutni boravak u Banjaluci i liječenje koje traje i do godinu dana” izjavila je ovim povodom Nataša Vuksan, koja je godinama uz djecu i roditelje, koji borave u ovoj kući.

Zaposleni u Roditeljskoj kući svakodnevno brinu o ovim malim pacijentima i njihovim roditeljima, te ispunjavaju i velike i male želje, ublažavaju tugu, ulijevaju povjerenje, te osnažuju i tješe.

“Radionica je još jedna u nizu aktivnosti koju organizujemo povodom obiljezavanja 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti. Veoma nam je drago što se odazvao ovoliki broj ljudi, jer je djeci i njihovim roditeljima podrška zajednice i društva veoma važna tokom njihove borbe za izlječenje.Danas, ukrašavajuci predmete sa poznatim osobama našeg grada, simbolizujemo zajedništvo, podršku i šaljemo poruku svoj djeci koja se liječe da smo zajedno jači i da nisu sami”, izjavila je ovim povodom Aleksandra Vojvodić, psiholog u Roditeljskoj kući.

Radionica je zamišljena na način da svako dijete zajedno sa jednim učesnikom, koji je tog trenutka je postao njegov prijatelj izradi dekorativni tanjir od gline, jer zajedno možemo više i bolje, a i sve je mnogo lakše.

Ove godine su se u obilježavanje ovog važnog datuma uključila poznata banjalučka lica iz svijeta medija, glume i muzike, a glavni cilj je da se ovim hrabrim mališanima i njihovim roditeljima olakša svakodnevnica.

Inicijativa je pokrenuta od strane ovih ljudi koji su se kao pojedinci odlučili uključiti u samu akciju, u saradnji sa Roditeljskom kućom, u nadi da će ovakve i slične radionice i akcije postati tradicija. U planu je i da se ovakve i slične radionice za djecu koja borave u Roditeljskoj kući održavaju bar jednom mjesečno.

“Iskazati podršku i poštovanje prema borbi naših malih heroja je najmanje što možemo da uradimo za njih. Drago mi je da sam ponovo dio ove priče, i nadam se da ćemo uspjeti prenijeti najbolje želje za ozdravljenjem i dugovječnim životom našim malim drugarima”, izjavila je ovim povodom Vanja Mišić, kojoj ovo nije prvi put da se odazvala ovoj akciji.

Na samom završetku radionice učesnici iste su zajedno sa pjevačicom Vanjom Mišić, kao i sa djecom, roditeljima i zaposlenima otpjevali refren pjesme “Za milion godina” čiji su stihovi zapravo okarakterisali ono što su učesnici radionice danas pružili ovoj djeci i činiće to i u budućnosti, a to je dio njihovog toplog srca, želja za potpunim ozdravljenjem svih mališana, i obećanje da će biti tu za svaki njihov korak u budućnosti.

(MONDO)

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno