Connect with us

Politika

RADMANOVIĆ “Naredne sedmice hitna sjednica za izbor Savjeta ministara”

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je Srni da će do kraja januara biti održane dvije sjednice ovog doma, jedna hitna naredne sedmice na kojoj će se birati Savjet ministara i jedna redovna koja će biti održana 31. januara.
Radmanović je rekao da je Kolegijum Predstavničkog doma danas dogovorio da će redovna sjednica ovog doma biti 31. januara za koju već ima utvrđen dnevni red, dok za hitnu nije mogao odrediti tačan datum.

“Tačan datum hitne sjednice ne možemo utvrditi dok se ne bude znalo kada će biti završene provjere za članove Savjeta ministara i kada će predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto tražiti od Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara da razmatra njen prijedlog za sastav Savjeta ministara i kada će Komisija to dostaviti Predstavničkom domu”, precizirao je Radmanović.

Radmanović je naglasio da je procjena da bi hitna sjednica mogla da se održi sredinom naredne sedmice.

“Može se očekivati da Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara održi sjednicu u ponedjeljak ili u utorak, i u takvoj situaciji hitna sjednica bi trebala biti u srijedu ili u četvrtak”, naglasio je Radmanović.

Radmanović je otkrio da su završene bezbjednosne provjere kandidata za Savjet ministara koje su ranije dostavljene i da se očekuje da će bezbjednosne provjere biti završene i za ostale kandidate.

Bezbjednosne provjere su završene za kandidate za Savjet ministara koje su dostavile stranke predvođene SNSD i HDZ dok se očekuju provjere za kandidata stranaka “osmorke”.

Kako je najavljeno, sutra bi Centralna izborna komisija BiH /CIK/ trebala razmatrati izvještaj o izvršenim provjerama predloženih kandidata za funkciju ministra ili zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno