Connect with us

Društvo

Radnici “Mittala” odbili ponudu od 600 KM

Sindikat radnika “Arcelor Mittala” odbio je ponudu uprave ove kompanije da se zaposlenima, umjesto 1.100 maraka koliko su tražili i 500 maraka koliko su im poslodavci prvobitno nudili, sada jednokratno isplati 600 KM kao mjera prevazilaženja krize izazvane inflacijom.

Kako su za portal CAPITAL potvrdili sindikalci, održan je vanredni sastanak štrajkačkog odbora na kojem je pročitan dopis poslodavca i nova ponuda uvećana za 100 maraka, ali i nju su odbili i ostali pri svom zahtjevu da taj iznos bude kao onaj obećan kolegama u Zenici, odnosno 1.100 maraka.

“Povećali su prvobitnu ponudu za 100 KM, a iznos nije ni blizu zahtjeva sindikata. Štrajkački odbor je na osnovu zaključaka sa Skupštine sindikata i zahtjeva radnika iskazanih na jednočasovnim obustavama rada prošle sedmice odbio taj prijedlog i donio odluku o zakazivanju vanredne Skupštine za 12. oktobar“, rekli su nam iz sindikata.

Oni kažu da su u dopisu poslodavcu 5. 10. 2022. godine ostavili prostor do održavanja skupštine za eventualni dogovor putem kojeg bi se došlo do prihvatljivog rješenja za radnike.

Predsjednik Sindikata “Mittala” Dario Antonić, kaže da se na skupštini očekuje donošenje odluke o generalnom štrajku i sprovođenje iste do realizacije zahtjeva.

“Sudbina zaključaka na skupštini je u rukama poslodavca i svu odgovornost za eventualne posljedice donošenjem odluke o generalnom štrajku snosiće predsjednik UO AMP, koji je prepoznat kao glavna prepreka za realizaciju zahtjeva sindikata”, ističe Antonić.

Naravno od odgovornosti nisu izuzeti ni ostali u lancu upravljanja AMP, kaže on, jer svojim nereagovanjem u novonastaloj situaciji doprinose pogoršanju odnosa i eventualnoj reakciji radnika za vrijeme sprovođenja štrajka.

“Sindikat će, ako dođe do odluke o sprovođenju generalnog štrajka, isti voditi po zakonu, a naravno, ogradićemo se od postupaka pojedinaca koji budu vodili samoinicijativne radnje koje narušavaju red i mir“, rekao je Antonić.

Radnici “Arcelor Mittala” održali su prošle sedmice jednočasovne štrajkove upozorenja zbog toga što im je uprava prethodno odbila isplatiti 1.100 maraka jednokratno kao dopunu plate kojom bi prevazišli krizu izazvanu inflacijom.

Ovaj iznos ista uprava je obećala prvo radnicima ove kompanije u Zenici zato što je prethodno Vlada Federacije BiH dopustila poslodavcima jednokratne isplate do tog iznosa bez plaćanja poreza i doprinosa.

Foto: CAPITAL

Društvo

SKANDALOZNO: U SNSD zakazuju preglede pacijentima na UKC, Đajić obećava: Mimo reda i uputnica (VIDEO)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik GrO SNSD Banjaluka, Vlado Đajić danas je u prostorijama SNSD zakazivao preglede ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave, koje će, kako je sam rekao obavljati ljekari UKC.

-Pregledi se neće obavljati ovdje, obavljaće se u registrovanim ordinacijama, prošli put su se obavljali baš na UKC gdje smo pregledati preko 2.000 pacijenata besplatno, mimo reda i bez uputnice. To su radili ljekari UKC i sad će raditi oni, da li na Paprikovcu ili u nekog ordinaciji. Ovdje se samo drže predavanja – rekao je Đajić, ali nije pojasnio kako je moguće da se u stranačkim prostorijama zakazuju pregledi, koje će realizovati ljekari UKC.

I dok stotine građana mjesecima čeka na preglede, director UKC javno govori da će oni koji dođu u SNSD preglede moći obaviti mimo red i uputnica.

Podsjećamo, Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD Banjaluka organizovao je danas predavanje o prevenciji moždanog udara.

Predavanje i zakazivanje besplatnih pregleda ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave održava se prostorijama SNSD, odnosno u multimedijalnoj sali u krugu Čajaveca.

Kao predavači su najavljeni ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Siniša Miljković.

Nastavi čitati

Društvo

Ukradeni brojevi na “Vocapu”, među njima i od korisnika iz Srbije i Hrvatske

Popularna aplikacija za razmjenu poruka “Vocap” našla se na meti hakera, koji su ukrali 500 miliona brojeva mobilnih telefona, među kojima i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Telefonski brojevi skoro 500 miliona korisnika “Vocapa” iz baze podataka ažurirane ove godine prodaju se na hakerskim forumima, što znači da je skoro jedna četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika izložena riziku.

Prema skrinšotu koji je objavljen na portalu “Sajber vijesti” /Cyber News/, iz Srbije na prodaju skoro 163.000 brojeva, Hrvatske 659.000, a iz Slovenije 230.000.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika “Vocapa” iz 84 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju.

Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske, 20 miliona iz Turske i skoro 10 miliona iz Rusije.

Hakeri su objavili cijene prodaje, tako da za američke podatke traže 7.000 dolara, a za britanske 2.500.

Korisnicima “Vocapa” se savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva.

Teh mediji pišu da je riječ o jednom od “najvećih curenja podataka ikada”.

Iz kompanije “Meta” u čijem je vlasništvu “Vocap” za sada nisu odgovorili da li su ove tvrdnje tačne.

Nastavi čitati

Društvo

PELETARE KOŠTALA ALAVOST Evo za koliko su skuplje prodavali tonu peleta, a nisu smjeli

Zbog nepoštovanja odluke o ograničenju visine cijene peleta, inspektori su proizvođačima ove vrste ogreva za desetak dana izrekli 22.300 KM kazni.

Kako kažu u Inspektoratu Republike Srpske, od donošenja Odluke o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, 14. novembra, Republička tržišna inspekcija krenula je u kontrole prometa visine cijena ogrevnog peleta.

– Kontrole traju sve do danas, a u periodu od 14. do 23. novembra sprovedeno je 27 kontrola, od čega je osam bilo neuredno. Povodom toga, izdato je 15 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 22.300 KM – rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Kako saznajemo, proizvođači su pelet prodavali i do 200 KM skuplje, nego što su smjeli.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj prije dvije sedmice stupila je na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Po njoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni. Ovom odlukom, najviša prodajna cijena ne može prelaziti 561,60 KM u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Vlada Srpske je 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

– Kazne predviđene za kršenje pomenute mjere za privredno društvo kreću se od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu od 5.000 do 10.000 KM. Novčanom kaznom od 1.000 do 5.0000 KM kazniće se preduzetnik ako postupi suprotno odluci Vlade RS.

Takođe, u navedenim kontrolama zatečeno je 30 tona peleta bez potrebne dokumentacije o porijeklu. Zatečena količina bez porijekla je oduzeta – poručuju iz Inspektorata RS.

Nastavi čitati

Aktuleno