Connect with us

Društvo

RADNICI PRNJAVORSKOG “RIBNJAKA” do kraja godine rade BEZ PLATE!

Preduzeće “Ribnjak” iz Prnjavora trenutno posluje bez prihoda, prvu zaradu očekuju tek krajem godine, za kada je planiran novi izlov ribe, a novcem od prodaje planiraju da isplate jednokratne naknade zaposlenima, koji sada rade bez plate.

Stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević rekao je za “Glas Srpske” da je ovo preduzeće jedno od rijetkih u stečaju koje je u prethodnom periodu uspjelo stati na noge, sačuvati, pa čak i uvećati stečajnu masu.

“Zahvaljujući izlovu koji smo imali krajem novembra prošle godine uspjeli smo 2022. završiti veoma dobro. Novcem od prodaje ribe izmirili smo sve obaveze koje su nastale u toku stečajnog postupka, počevši od plata, poreza i doprinosa prema radnicima, troškova struje, vode, apsolutno svega. Došli smo na nulu, što je rezultiralo i velikim zadovoljstvom zaposlenih koji godinama nisu primali platu, niti su im uplaćivani doprinosi“, rekao je Predojević.

On je istakao da sve nadolazeće obaveze u ovoj godini ne izmiruju jer nema izlova ribe, a samim tim ni prihoda.

“Obaveze koje će se akumulirati tokom godine izmirićemo nakon idućeg izlova koji opet planiramo tokom božićnog posta. Sa radnicima smo se dogovorili da im tada isplatimo jednokratnu naknadu za svih 12 mjeseci i oni su se složili da nastave raditi pod tim uslovima“, objasnio je Predojević dodavši da imaju šest radnika koji imaju ugovore o djelu.

On se nada da će uskoro sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imati sastanak na kojem planira da zatraži podršku za poribljavanje.

“Vlada RS dala nam je lani novac, zahvaljujući čemu smo izvršili poribljavanje sa oko pet tona ribe. Ako želimo jači izlov, zanavljanje novim jedinkama potrebno nam je i ovog proljeća. Na tržištu vlada velika potražnja za šaranom, čija proizvodnja je u opadanju i svakako bi bilo od izuzetnog značaja da se poribljavanje obavi do kraja maja, tako da ćemo po svim linijama nastojati da obezbijedimo novac za te namjene, kao i za nabavku hrane“, kazao je Predojević.

Podsjetio je da je stečajna masa preduzeća prije dvije godine procijenjena na 10,5 miliona maraka, ali vjeruje da je ta vrijednost sada i veća.

“Za sada nije realno očekivati da preduzeće izađe iz stečajnog postupka jer dok god pravosudni organi ne daju konačno rješenje o vlasničkim odnosima, ne možemo pričati o zatvaranju stečaja. Očekujemo da se tokom godine te parnice razriješe, da će do decembra biti puno jasnija situacija u vezi sa vlasničkom strukturom, te da će se vlasti očitovati šta dalje, hoće li ribnjak ići u javnu prodaju ili će država preuzeti preduzeće na sebe“, naveo je Predojević.

U žižu javnosti “Ribnjak” je dospio u julu 2021. godine nakon uginuća velike količine ribe, ali je tadašnja stečajna upravnica Nataša Kosić uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe.
Glas srpske

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno