Connect with us

Svijet

RAMPA! Finska će blokirati ulaz Rusima sa turističkim vizama za zemlje šengena

Reklamni prostor

Finska je objavila danas da će “znatno” ograničiti ulaz ruskih državljana na svoju teritoriju, i od sada će odbijati pristup osobama koje imaju turističke vize neke evropske zemlje iz Šengen zone.

Finska, koja bilježi porast ulazaka Rusa preko svoje kopnene granice od kada je Moskva objavila djelimičnu mobilizaciju rezervista za rat u Ukrajini, tako se de fakto pridružila odluci ostale četiri zemlje Evropske unije koje se graniče s Rusijom.

Poljska i tri baltičke zemlje (Letonija, Litvanija i Estonija), od početka septembra ne dozvoljavaju ulazak Rusa iako imaju šengensku vizu.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je novinarima da bi poslije odluke vlade ta mera mogla vrlo brzo da stupi na snagu.

“Oni koji prelaze granicu iz turističkih razloga neće moći da uđu. Potrebno je da imaju neki drugi razlog”, rekao je on.

Odluka se odnosi na vize koje je izdala Finska kao i sve druge zemlje Šengen zone, rekao je šef finske diplomatije.

Finska koja ima granicu od oko 1.300 kilometara sa Rusijom već je odlučila drastično da smanji broj turističkih viza koje izdaje Rusima, ali je Helsinki do sada dozvoljavao osobama sa važećim šengenskim turističkim vizama da uđu.

Za razliku od ostale četiri zemlje koje se graniče sa Rusijom koje su opravdale restrikcije bezbjednosnim razlozima Finska je navela da se uvodi restrikcija da bi se spriječila osnova za ozbiljno narušavanje medjunarodnog položaja Finske, odnosno diplomatskih odnosa zemlje.

Od odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji broj dolazaka Rusa u Finsku se udvostručio mada je ostao na ograničenom nivou, prema finskoj graničnoj straži. Juče je granicu prešlo oko 6.000 Rusa, u odnosu na oko 3.000 početkom nedjelje.

   

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno