Connect with us

Politika

RASPRAVA O NACRTU ZAKONA u NSRS zvuči ovako: “To, daleko bilo”, “Da ih ĐAVO NOSI” (VIDEO)

Poslanici Skupštine Republike Srpske danas su se opet sukobili u vezi nacrta Zakona i krivičnom postupku RS i nacrta Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija.
Rasprava na sjednici nije bila burna kao juče, kada je prijećeno i udaljavanjem sa sjednice.
Đorđe Vučinić i Nebojša Vukanović iz Pokreta za „Pravdu i red“, te poslanici iz PDP – a upozorili su da nacrti zakona nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.
Igor Žunić iz SNSD-a, odgovorio im je da nacrt i „ne mora biti u skladu s Ustavom“, ali namjera je bitna i „sudovi će reći svoje na kraju“.
Tema na kojoj su ponovo otvorena ljudska prava su osuđeni za pedofilju.
Nacrtom zakona predviđeno je da spisak osuđenih postane javan. Uslovi pod kojima bi neko mogao da zaviri u registar, međutim, ne postaju jasniji osim da se može pristupiti spiskovima, na šta su reagovali iz PDP i PzR.
Na sve to se osvrnuo i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, navodeći primjer nekih evropskih zemalja u kojima je pedofilija izjednačena sa homoseksualizmom.
Iz SDS, su poručili da je „ to, daleko bilo“, da ih „Đavo nosi“, da nije u skladu sa duhovnim tradicijama…
Nacrt je amandmanski dopunjen i vraćen na usaglašavanje i na Skupštinu Republike Srpske, vratiće se u formi prijedloga.
Interesantno je da je ovo drugi nacrt koji u raspravu danas šalje ministar pravde Miloš Bukejlović, a za koje postoje zamjerke da je neustavan.
Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske koji je u nacrtu, podrazumijevale bi kazne za klevetu. Za ovaj zakon se tvrdi da je neustavan jer uskraćuje pravo na slobodno izražavanje, suprotan je Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, koje je RS prihvatila i ugradila u ustavno – pravni poredak.
Do momenta skupštinska pauze, reagovali su i iz Ujedinjenih nacija, tražeći da se iz procedure povuče takozvana „kriminalizacija klevete“, podsjećajući da je nacrt direktni oblik kršenja ljudskih prava.
I Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD, je jutros na Twitteru napisao da bi zakon trebali predložiti novinari.

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno