Connect with us

Svijet

Rastrojeni Hrvat mahao nožem i prijetio bivšoj supruzi, pa ga ubila njemačka policija

Njemački policajci hicima iz vatrenog oružja usmrtili su 46-godišnjeg hrvatskog državljanina Roberta B. koji je u rastrojenom stanju prijetio bivšoj supruzi te je mašući nožem krenuo na policajce koji su intervenisali.

Kako izvještavaju njemački mediji, dogodilo se to u petak u njemačkom gradu Mosbahu nedaleko Hajdelberga.

Bild Cajtung navodi kako je Robert B, očito u stanju psihičke rastrojenosti, oko 13 sati došao ispred stana svoje bivše partnerke Maje G. s kojom ima dvoje djece, u četvrti Nekarelc.

S nožem u rukama obilazio je oko zgrade u kojoj se u prizemlju nalazi njen stan. Ubrzo je o događaju obaviještena policija te je na mjesto događaja stigla patrola. A onda su se začuli pucnjevi.

Njemački novinari prenose izjave svjedoka koji navode kako je muškarac naoružan nožem, krenuo na policajce i nije se zaustavljao uprkos upozorenjima.

Policajci su najpre pokušali da ga zaustave poprskavši ga sprejem suzavcem, ali je on i dalje nasrtao prema njima i zamahivao nožem.

Policajci su tada ispalili prema njemu dva do tri hica i usmrtili ga.

Komšinica Gulber D. (68), koja je poznavala i upucanog Hrvata i čitavu porodicu, vidjela je cijeli događaj, prenosi Bild Cajtung. U potpunom je šoku.

– Vraćala sam se s posla i taman sam izašla iz autobusa kad sam ugledala Roberta. Imao je nož u desnoj ruci. Obje je ruke ispružio prema gore i izgovarao je biblijske stihove. Obratila sam mu se i pokušala da ga smirim, ali on me uopšte nije slušao. Nije bio sav svoj. Govorio je “Meni ništa ne može da se dogodi. Ja sam Isus”. Bilo me je strah da ne učini nešto nažao bivšoj supruzi i djeci. Bio je jako ljut na nju. Tada sam pozvala policiju – prenosi Bild njene riječi.

Dolazak policijske patrole nije ga smirio. Kao ni pokušaj da ga se obuzda suzavcem.

Prema izjavama više nazočnih svjedoka nastavio je da se kreće prema policajcima, ne želeći da posluša njihova upozorenja da spusti ruku u kojoj je imao nož.

S obzirom na to da su to shvatili kao ozbiljnu opasnost, jedan je izvadio službeni pištolj i pucao u Roberta B. koji se, pogođen, srušio na tlo.

Policajci su potom pokušali da mu pomognu kao i ekipa hitne medicinske pomoći koja je ubrzo stigla na mjesto događaja. Međutim, svi pokušaji reanimacije bilo su neuspješni.

Kako su novinarima ispričale komšije koje su poznavali porodicu, Robert B. bolovao je od šizofrenije.

Svoju bivšu partnerku Maju G, koja takođe ima psihičkih tegoba, navodno je upoznao upravo tokom liječenja na psihijatriji.

Nakon liječenja su se zajedno uselili u stan u spomenutom naselju u Mosbahu gdje su dobili dvoje djece koji sada imaju sedam i osam godina.

Ali, zbog stalnih problema roditelja, djeca su u međuvremenu bila u jednoj hraniteljskoj porodici.

Prije dvije godine su se razveli, a od tada je Robert B. stanovao u zgradi praktično preko puta ovog stana.

Njihova komšinica Gulber D. ističe kako je najgore što su djeca kroz prozor njihova stana posmatrala cijeli tragični događaj u kojem im je otac umro pred očima, piše “Jutarnji list”.

O ovom tragičnom događaju zajedničko saopštenje izdali su Državno tužilaštvo u Mosbahu i Kabinet pokrajinske policije Baden-Virtemberga.

Uz opis samog događaja naveli su kako je usmrćeni muškarac bio od ranije poznat policiji po nasilju u porodici.

Sproveden je policijski uviđaj, pa se u saradnji s tužilaštvom nastavlja istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti kobnog incidenta te provjerila opravdanost upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika, prenosi Blic.

Svijet

Dječak spašen nakon 44 sata pod ruševinama, davali mu vodu na čep flaše (VIDEO)

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele u ruševinama nakon razornih potresa koji su se dogodili duž tursko-sirijske granice.

Broj mrtvih stalno raste i sad se popeo na više od 8.700. Turski predsjednik Erdoan na tri je mjeseca proglasio vanredno stanje u 10 regija najteže pogođenih potresima.

Još se jedna nevjerovatna priča o spašavanju širi društvenim mrežama.

Spasioci su izvukli dvogodišnjeg dječaka koji je 44 sata proveo pod ruševinama. Tokom spašavanja iscrpljenom su dječaku vodu davali iz čepa flaše.

Nastavi čitati

Svijet

Zelenski danas putuje u Veliku Britaniju na sastanak sa premijerom Sunakom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će danas putovati u Veliku Britaniju kako bi se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom i ukrajinskim trupama, javlja Sky News.

To će biti njegova prva posjeta Velikoj Britaniji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. Zelenski je od tada je samo još jednom napustio Ukrajinu, kada je otišao u Sjedinjene Države i svratio u Poljsku pri povratku pred Božić.

Zelenski i Sunak će razgovarati o podršci Velike Britanije Ukrajini, počevši od “trenutnog porasta” vojne opreme koju oni šalju u zemlju.

“Posjeta predsjednika Zelenskog Velikoj Britaniji svjedoči o hrabrosti, odlučnosti i borbi njegove zemlje, kao i o neraskidivom prijateljstvu između naše dvije zemlje. Od 2014. godine Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, omogućavajući im da brane svoju zemlju, štite svoj suverenitet i bore se za svoju teritoriju. Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku sa vojnika na marince i pilote borbenih aviona, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu da brani svoje interese u budućnost”, izjavio je ovom prilikom Sunak.

“Ovo takođe naglašava našu opredijeljenost da ne samo kratkoročno obezbijedimo vojnu opremu, već i naše dugoročno obećanje da ćemo stajati rame uz rame s Ukrajinom u godinama koje dolaze”, dodao je on, kako prenosi Sky News.

Nastavi čitati

Svijet

Spasioci iz Srpske u razorenom Kahranmanmarašu

Pripadnici specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, stigli su u Tursku, gdje će zajedno sa pripadnicima AFAD-a raditi na otklanjanju posljedica zemljotresa i pružanju pomoći građanima Turske.

Član specijalističkog tima Nenad Ćuk rekao je da se nalaze u gradu Kahranmanmaraš.

– Tu je bio sami epicentar zemljotresa – rekao je Ćuk za RTRS.

Istakao je da uspostavljaju kamp.

– Održali smo prvi sastanak sa ostalim timovima – izjavio je Ćuk.

Naglasio je da je narod Turske zahvalan da dolasku specijalističkog tima iz Srpske.

– Ostaćemo koliko god bude potrebno. Potragu otežava hladno vrijeme i strah od drugih zemljotresa – zaključio je Ćuk.

U Kahranmanmarašu je srušeno oko 900 zgrada.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske otputovali su juče sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci za Tursku, a ispratio ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik, na čiju inicijativu su otišli u ovu humanitarnu misiju.

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju premašio je 8.000.

Nastavi čitati

Aktuleno