Connect with us

Politika

„RAZGOVARALI MAGARAC I TIGAR…“ Urnebesno izlaganje garonačelnika Mostara u skupštini (VIDEO)

U prostorijama mostarske skupštine danas je održana 29. sjednica Gradske skupštine koja je prekinuta nakon rasprave o radu JP “Mostar Parking”.

Upravo je ovo bila centralna tema današnje sjednice zbog koje je ista prekinuta. Naime, nakon što je zatražen odgovor o stanju u ovom preduzeću, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, nije štedio riječi pa je za opstrukciju rada preduzeća optužio pojedine odbrnike, ali i predstavnike medija.

Kordić je tako za vrijeme obraćanja odlučio ispričati jednu basnu o magarcu i tigru koji su se svađali da li trava plava ili zelena…

– Lav magarcu kaže da je trava plava. I magarac mu kaže da kazni tigra i lav kaže da je tigru kazna pet godina ćutnje. U to tigar kaže lavu pa zar nije trava zelena. Pa što ste me kaznili? Nije suština u tom je li trava zelena ili plava. Rasprava s magarcem je li trava zelena ili plava ti je najveća kazna – ispričao je Kordić.

Nakon literarnog izlaganja mostarskog gradonačelnika, predsjednik Vijeća Salem Marić ga je upitao ima li neki konkretan odgovor umjesto pričanja basni.

Sjednica je potom ubrzo potom prekinuta, nakon što je riječ zatražio odbornik HRS-a Silvio Bubalo kojeg je Kordić prozvao za opstrukcije poslovanja parkinga.

Mostarski gradonačelnik je rekao kako se u javnosti iznosi “puno neistina i paušalnih izjava na temu „Mo Parkinga“ i vrti po medijima“ te optužio odbornika Bubala da se potrudio da preduzeće ne zaživi, što je za posljednicu imalo njegove gubitke u iznosu od 3 miliona KM.
Novosti-ba

Politika

IMAM IZ KOZARCA SE IZVINIO! Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak

Amir Mahić, imam iz Kozarca kod Prijedora, izvinio se danas na hudbi pred islamskim vjernicima za govor tokom kojeg je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom.

Podsjećamo, Mahić je tokom službe na Savindan, 27. januara istakao da je Sveti Sava bio „veoma kontraverzna ličnost“, da je to „jedan od činovnika SPC“ i da je „laž da je prosvetitelj“.

– Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta – rekao je Mahić.

Prema Mahićevim riječima „začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava“, a dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su nacionalizam i fašizam.

Kako javljaju federalni mediji Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv imama.

Nastavi čitati

Politika

GOLIĆ “Govor mržnje imama iz Kozarca – udar na pomirenje i suživot”

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić najoštrije je osudila govor mržnje imama iz Kozarca Amira Mahića koji predstavlja udar na pomirenje i suživot Bošnjaka i Srba, te pozvala povratnike u Republiku Srpsku da ne nasjedaju na ovakve provokacije.

– Najveći gubitnici neprimjernih i nacionalističkih stavova imama Mahića su upravo Bošnjaci iz Kozarca i Prijedora. Dugogodišnje povjerenje koje se gradilo u Kozarcu između Bošnjaka – muslimana i Srba – pravoslavaca narušeno je sa nekoliko dobro osmišljenih rečenica koje, očigledno, ne dolaze iz glave Amira Mahića – izjavila je Golićeva Srni.

Prema njenim riječima, nije Prijedor, odnosno Kozarac, slučajno odabran kao mjesto najvećeg povratka Bošnjaka u Republiku Srpsku, a Kozarac kao specifična sredina koja je uspjela pomiriti, do prije nekoliko godina, nepomirljivo.

– Raspaljivanje nacionalne i vjerske mržnje nikad nikom nije donijelo dobro, a zloupotreba vjerskih objekata za promociju političkih ciljeva jedne partije samo pokazuje nervozu i strah od gubitka vlasti – navela je Golićeva.

Ona je rekla da je najmanje što očekuje izvinjenje imama Mahića, ali i jasna i nedvosmislena osuda ovih stavova od njegovih vjerskih, “i očigledno, političkih mentora iz Islamske zajednice u BiH i jedne političke stranke, koja se ne može pomiriti sa gubitkom vlasti”.

– Nije prvi put da ova stranka zloupotrebaljava jednu od najugroženijih populacija. Zbog toga pozivam povratnike u Republiku Srpsku da ne nasjedaju na ovakve provokacije, a nadležene organe da što prije istraže i okončaju slučaj i na taj nači, vrate, dugo godina stvarano, povjerenje između dva naroda – rekla je Golićeva.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”, ali je juče snimak uklonjen sa navedenog portala.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ “Izašao sam iz svega kao MORALNI POBJEDNIK”

– Izašao sam iz svega kao moralni pobjednik, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nakon današnjeg ročišta u Osnovnom sudu u Banjaluci bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču. Stanivuković je svjedočio o okolnostima napada koji se desio u Narodnoj skupštini RS.

– Isključivo se bavim istinom i samo govorim istinu. Optužnice su podignute i Tužilaštvo se ozbiljno bavi tim, dodao je Stanivuković. On je odbio naknadu nematerijalne štete.

Postupak se nastavlja 16. marta.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim mu opalio šamarčinu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, ukoliko se dokaže krivica optuženog, Lukaču prijeti kazna do dvije godine zatvora.

Srpskacafe

Nastavi čitati

Aktuleno