Connect with us

Politika

RAZGOVOR SA GRAĐANIMA: Trivićeva, Stanivuković i Borenović posjetili Čelinac

Kandidat za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić, predsjednik PDP-a i nosilac liste za PS PS BiH za Izbornu jedinicu 1 Branislav Borenović i nosilac liste za Izbornu jedinicu 3 za Narodnu skupštinu Republike Srpske Draško Stanivuković danas su posjetili Čelinac, gdje su, zajedno sa kandidatom za NSRS iz te opštine Goranom Tubakom, razgovarali sa građanima.

Jelena Trivić je istakla da očekuje apsolutnu dominaciju lista PDP-a, nje kao kandidata i kandidata za srpskog člana Predsjedništva, Mirka Šarovića, u ovoj regiji.

– U Čelincu imamo lokalnu vlast koja prati matricu nenarodnog ponašanja republičkog režima i po reakcijama ljudi koje smo danas sreli, jasno je da žele promjene. Kada preuzmemo vlast na nivou Republike, mnoge stvari će se mijenjati i u lokalnim zajednicama. Kao predsjednik Republike, izražavaću apsolutno jedinstvo naroda Republike Srpske i tada neće biti povlaštenih opština, bez obzira ko tu činio vlast, jednak tretman će imati i Srbac i Gradiška i Laktaši i Čelinac, kao i Kotor Varoš, Banjaluka. To je moja ustavna obaveza – rekla je Trivićeva.

Predsjednik PDP-a i nosilac liste za PS PS BiH za Izbornu jedinicu 1 Branislav Borenović rekao je da unutar PDP-a postoji mnogo optimizma i dobre energije.

– Ne sumnjam da ćemo pobijediti u utakmici za predsjednika Republike, odnosno da će naša Jelena Trivić biti budući predsjednik, kao i da će naš Mirko Šarović biti novi srpski član Predsjedništva BiH. Imamo ogromnu energiju i kada su u pitanju liste za NSRS i PDPS BiH koje predvodimo Draško Stanivuković i ja i uvjereni smo u izuzetan uspjeh. Odbranićemo Republiku Srpsku od pljačke, kriminala, korupcije, odlaska ljudi, primitivizma, bahatosti i naravno, branićemo je odlučnošću, znanjem, dobrim programima, idejama i kvalitetnim ljudima – poručio je Borenović.

Nosilac liste za Izbornu jedinicu 3 za Narodnu skupštinu Republike Srpske Draško Stanivuković rekao da donaciju Banjaluke u vidu besplatnih udžbenika dio vlasti u Čelincu nije htio da dočeka, iako je donacija za svu djecu.

– Projekat besplatnih udžbenika smo uspjeli realizovati kroz istorijske uštede, koje su višemilionske, kao i prihoda koji su povećani za više desetina miliona KM. Banjaluka ima najstabilniji i najveći budžet u istoriji nakon samo godinu i po dana nove vlasti. Za to je jednostavan recept: ne krade se. Nema lopovluka, kriminala i pojava da bitange iz SNSD-a cijenu npr. jedanog puta koji košta 100 hiljada KM povećaju na 150 ili 200 hiljada KM. Ako smo mi u Banjaluci uspjeli da za godinu i po dana povećamo budžet za 60 miliona, smanjimo rashode za 10 miliona, to znači da naša Jelena, nova Vlada i novi poslanici, mogu da na republičkom nivou da uštede jednu milijardu KM – rekao je Stanivuković.

Goran Tubak, kandidat za NSRS iz Čelinca, istakao je da odbor PDP-a u Čelincu nikada nije bio jači:

– Zato smo uvjereni u istorijski rezultat. Mi se ovdje opoziciono borimo argumentima i poštenjem, a sa druge strane imamo vlast koja pravi most ministru pred vikendicom, slučaj čišćenja korita rijeke gdje su ogromne pare bačene, a ništa nije završeno ili trotoara od 150 metara koji košta 35 hiljada KM. „Ugrađuju“ se u sve po nekoliko puta. Mi pokazujemo da može drugačije, poštenije i bolje – naveo je Tubak, saopštio je PDP.

Politika

Čović: Sutra o podjeli resora

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da bi na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima “osmorke” trebalo da razgovaraju o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora.

“Primarno ćemo razgovarati o federalnom nivou, a onda preći na Savjet ministara. Tokom vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske. Mislim da je i druga strana to uradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće biti potrebno vremena kao prije”, rekao je Čović večeras novinarima u Mostaru.

On je naveo da je cilj do kraja godine imati Vladu Federacije BiH /FBiH/ i Savjet ministara, kao i usvojene budžete.

“Naravno, dotaći ćemo se i kantonalnih nivoa, gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovoriti vlast”, rekao je Čović.

On je napomenuo da je srpski član i predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović juče pokrenula proceduru u vezi sa imenovanjem zamjenika predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjetu ministara.

“Nadam se da će predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH sa svojim saradnicima, onako kako to predviđaju poslovnici, tu proceduru završiti vrlo skoro kako bismo Savjet ministara imali do Božića, odnosno, do kraja godine”, rekao je Čović.

Čović se danas sastao sa ministrom rada i socijalne politike Hrvatske Marinom Piletićem /HDZ/, a tema je bila bolja priprema za evropski standard kada je u pitanju segment socijalne zaštite.

“Maštamo o tome da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status, onda želimo biti spremni za sve ono što će nova izvršna vlast biti u mogućnosti praktikovati. Postoji bezbroj stvari koje mi ovdje moramo prilagoditi standardima EU i čini nam se da je to najbolje uraditi preko Hrvatske, da njihova iskustva ugradimo u sve nove zakone koje ćemo morati prilagođavati”, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje zašto se hrvatski predstavnici nisu željeli odazvati pozivu na sastanak s iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahianom danas u Sarajevu, Čović je naveo da zbog sastanka u Mostaru nije mogao biti u Sarajevu.

Piletić je rekao da su u budžetu Hrvatske za narednu godinu osigurana sredstva od 600.000 evra za javni poziv za projekte za jedinice lokalne samouprave za područje razvijanja socijalnih usluga.

“Cilj je da prvi put uspostavimo trajnu saradnju na području socijalne politike i da to bude još jedan dokaz snažne podrške Vlade Hrvatske BiH na njenom evropskom putu. Takođe, uz sve ono što smo prošli prilikom pristupanja EU, sav taj transfer znanja želimo prenijeti svima kojima to bude potrebno u BiH, kako bi olakšali pristupni put”, rekao je Piletić.

Nastavi čitati

Politika

MINISTAR LUČIĆ SPROVEDEN u zgradu SIPA! Uhapšena još jedna osoba

Pored Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, u akciji “Dijamant 2”, koju izvode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena je još jedna osoba.
Oni su sprovedeni u prostorije SIPA, radi kriminalističke obrade i ispitivanja.

Na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva izvedeni su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na četiri lokacije, prenose Nezavisne.

“Otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije i jedno vozilo, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, naveli su iz SIPA.

Nastavi čitati

Politika

Spremna žalba i krivična prijava, CIK-u trebalo 24 časa da objavi odluku

Pravni tim SNSD-a dostaviće Sudu BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH i krivičnu prijavu protiv pet članova CIK-a koji su priznali sporni listić za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH jer to do sada nisu mogli uraditi zato što je CIK-u trebalo 24 časa da objavi svoju odluke, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je CIK odluku objavio prije 10-ak minuta.

“Oni su juče donijeli sramnu i nezakonitu odluku tako što su prihvatili jedan očigledno nevažeći listić i proglasili ga važećim”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare i dodao da je CIK-u donošenje takve odluke i objavljivanje trebalo 24 časa.

On je istakao da je CIK svoju odluku trebalo da dostavi i Narodnoj skupštini Republike Srpske kao organu koji je po Ustavu BiH nadležan za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Mi iz SNSD-a nikada nismo rekli nijednu pozitivnu riječ o ovom nezakonitom sastavu CIK-a, pa ni onda kada su, pošto su isrcpili apsolutno sve mogućnosti da manipulišu izbornom voljom građana Republike Srpske, objavili evidentne izborne rezultate i pobjednike, to su definitivno bili kandidati SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik, za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i sam SNSD i vladajuća koalicija u Republici Srpskoj”, rekao je Kovačević, prenosi Srna.

On je naglasio da je CIK juče direktno ukrao već osvojeni delegatski mandat SNSD-a u Domu naroda, zatim da je ponovo direktno manipulisao izbornom voljom građana Republike Srpske i miješao se u stvari u koje nema pravo da se miješa.

Kovačević je naveo da je CIK imao samo jednu mogućnost – da kaže da li je procedura izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine u Narodnoj skupštini provedena zakonito i u skladu sa uputstvom koji je CIK izdao ili nije.

“Čuli smo da oni kažu da je sve urađeno u skladu sa procedurama, uputstvom i da je sve bilo apsolutno regularno, ali onda uzimaju i mijenjaju odluku Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske na šta apsolutno nisu imali pravo”, istakao je Kovačević.

On je naveo da je CIK rekao da se navodno vidi očigledna volja za koga je neko od narodnih poslanika htio da glasa.

“Mi moramo da ih pitamo kako se vidi ta očigledna volja ako je osam članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske jasno glasalo protiv toga da se vidi ta volja i za to da je taj glasački listić nevažeći. Između ostalog i narodni poslanici iz SDS-a i iz liste Za pravdu i red Nebojše Vukanovića”, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su i dva člana CIK-a glasala da je to nevažeći glasački listić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da “određena zločinačka grupa i koalicija SDA, Demokratske fronte, SDS-a i PDP-a” povlači svoj posljednji očajnički pokušaju da utiču na procese u BiH osvećujući se time građanima Republike Srpske koji su jasno glasali za SNSD i vladajuću koaliciju i dali im kapacitet da u Narodnoj skupštini izabere četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kovačević je rekao da na glasačkom listiću nije glasano u skladu sa propisima.

“Neko je prekrižio ime predlagača liste, meni to znači samo jedno – da je neko prekrižio PDP i poručio jasno da je PDP za njega neprihvatljiv”, istakao je Kovačević.

On je naveo da su žalba i krivične prijave spremni i da se nada da će danas biti dostavljene Sudu BiH.

“Očekujemo od Apelacionog vijeća Suda BiH da već jednom dokažu da nisu dio te udružene zločinačke grupe i gubitničke koalcije i da pokažu da su barem `S` od Suda i da na bilo koji način predstavljaju nekakvu pravosudnu instituciju u BiH”, rekao je Kovačević.

On je dodao da od trenutka kada podnesu žalbu očekuju da Sud BiH donese jasnu odluku, a ona, kako kaže, može biti samo ta da uvaži žalbu SNSD-a i da poništu sramnu odluku CIK.

Kovačević je naveo da po okončanju tog procesa predstoji formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i borba za bolji život građana.

Nastavi čitati

Aktuleno