Connect with us

Politika

RAZRIJEŠENA PREDSJEDNICA jednog biračkog mjesta u Bijeljini! OKRENULA GLASAČKE KABINE

Milena Karać, predsjednik Biračkog odbora za biračko mjesto broj 029B024 JU Poljoprivredna i medicinska škola u Bijeljini, razriješena je dužnosti jer je postupila suprotno Pravilniku o načenju sprovođenja opoziva gradonačelniak/načelnika grada/opštine, saznaje ATV.

Kako je navedeno iz Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine, Karaćeva je okrenula otvor glasačke kabine prema glasačkoj kutiji i unutrašnjosti biračkog mjesta, a ne prema zidu kako je to predviđeno Pravilnikom, te je na taj način povrijedila odredbe Pravilnika Izbornog zakonika Republike Srpske.

Na ovo rješenje se može uložiti prigovor u roku od 24 časa. Građani Bijeljine danas se na referendumu izjašnjavaju da li su za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, a pravo glasa ima oko 112.000 birača.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

Politika

NSRS razmatrala izvještaj o bankarstvu u RS: Opozicija se sjetila propasti Bobar banke

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2021. godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za tu godinu.

Poslanik PDP-a Diana Čekić smatra da ovaj izvještaj pokazuje da su povećani depoziti u bankama, a to znači da je smanjena investiciona aktivnost.

Čekićeva je ukazala na potrebu edukacije mladih u pogledu podizanja nivoa finansijske pismenosti u Republici Srpskoj.

Slaviša Marković iz PDP-a mišljenja je da poslovanje Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske treba staviti pod kontrolu Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović upitao je predstavike Agencije za bankarstvo Republike Srpske “koliko su oštećena fizička i pravna lica nakon propasti Bobar banke”.

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Republike Srpske Radomir Lukić i Svjetlana Brković položili su zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske.

Lukić i Brkovićeva izabrani su za sudije Ustavnog suda Republike Srpske u prvom dijelu ove sjednice, a njihov izbor potvrdilo je Vijeće naroda Srpske.

Nastavi čitati

Politika

Ubrzanje evropskog puta BiH važno za stabilnost regiona

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je danas u Briselu na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem da je ubrzanje evropskog puta BiH od presudnog značaja za stabilnu i bezbjednu budućnost regiona.

Nešić i Varhelji su razgovarali o evropskom putu BiH i ispunjavanju obaveza bezbjednsnog sektora u toj oblasti.

Na sastanku je konstatovano da BiH dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi bilo ubrzano ispunjavanje preporuka Unije i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

– Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome odnosi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata, a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – rekao je Nešić.

On je informisao Varheljija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavljanje pune operativne saradnje sa Evroplom koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa Evroplom u Hag.

Na sastanku je razgovarano i o uspostavljanju saradnje sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Nešić se u Briselu, gdje boravi u radnoj posjeti, sastao i sa komesarom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson sa kojom je razgovaro o upravljanju migracijama i povratku migranata u zemlje porijekla.

On je rekao da je BiH opredijeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama zapadnog Balkana i sa EU u pristupu upravljanju migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Nešić i Johansonova su razgovarali i o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i saradnji i jačanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Ne osnivam stranku sa Jelenom Trivić

Igor Radojičić, bivši istaknuti član SNSD-a i nekadašnji gradonačelnik Banjaluke, opovrgnuo je pisanja medija kako zajedno s Jelenom Trivić osniva novu političku stranku Narodni front.

“Ne bavim se politikom. Povukao sam se prije tri godine. Ne znam ništa o stranci Jelene Trivić, to ćete morati da pitate nju. Javio sam se zbog toga što znam šta je vaš posao, bavio sam se novinarstvom. Ne bavim se politikom”, rekao je Radojičić za N1.

Špekulacije u vezi s osnivanjem nove stranke Jelene Trivić i njenog odlaska iz PDP-a zbog neslaganja s Draškom Stanivukovićem, traju od njenog poraza na izborima za predsjednika Republike Srpske od Milorada Dodika.

Trivić nije potvrdila niti negirala navode o novoj stranci.

Igor Radojičić je bio dugogodišnji član Dodikovog SNSD-a, ali se povukao nakon poraza u utrci za gradonačelnika Banjaluke 2020. godine, kada je pobijedio Draško Stanivuković. Ubrzo je isključen iz SNSD-a.

Nastavi čitati

Aktuleno