Connect with us

Banjaluka

Rebalans budžeta na oktobarskoj sjednici, gradonačelnik poručio da je Banja Luka stabilna (VIDEO)

Naredna sjednica Skupštine grada Banje Luke biće održana 25. oktobra, a dnevni red biće utvrđen na skupštinskom kolegijumu 13. oktobra.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su naredne sjednice od izuzetnog značaja.

-Na narednoj sjednici Skupštine Grada raspravljaćemo o rebalansu budžeta, koji je strateški važan dokument. Imamo suficit blizu 20 miliona KM. O tome treba da raspravljamo, ali da imamo u vidu i sva ova povećanja cijena, kako za održavanje higijene, izgradnju vodovoda… Cijene su sve veće na tržištu i rebalans treba da uskladimo sa postojećom inflacijom na tržštu – rekao je gradonačelnik nakon današnje sjednice kolegijuma Skupštine Grada.

Poručio je kako će se pred odbornicima uskoro naći i važan dokument, a to je Nacrt budžeta za 2023. godinu.

-Moramo da nastavimo izgradnju puta kroz Čemsu, vidikovac na Banj brdu, te mnoge druge važne infrastrukturne projekte. Pred nama su i važni strateški regulacioni planovi, a to je centar grada, jer mi trenutno nemamo važeći regulacioni plan za taj dio. Imaćemo sjednicu sa najmanje 60 tačaka na dnevnom redu. Tu će biti dosta odluka, planova, izvještaja, ali i prijedlog plana kapitalnih investicija za naredne četiri godine – rekao je gradonačelnik.

On je još jednom poručio da je Banja Luka stabilna.

-Na računu imamo 43 miliona KM, možemo da planiramo da isplaćujemo sve naše redovne obaveze. Kada je riječ o rebalansu, tu treba da bude i onaj dio koji se odnosi na povećanje plata u javnim ustanovama, ali i u Gradskoj upravi – rekao je on.

Dodao je, da zbog odluke Ustavnog suda da obori Regulacioni plan za centralno područje, gradska administracija je odlučila da imenuje savjete za određene buduće planske dokumente.

– Ubuduće, uz određene regulacione planove imenovati savjete koji će provoditi sve procedure. Gradska uprava za oboreni regulacioni plan i greške nema odgovornost, to je naslijeđeno – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Ilić: Novi kolegijum 13. oktobra, do kraja godine tri sjednice

Predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić rekao je poslije današnje sjednice skupštinskog kolegijuma da su zakazali novu sjednicu kolegijuma.

-Današnju sjednicu kolegijuma smo zakazali na raniji zahtjev pojedinih odbornika. Ipak, tačke koje su predložili da o njima raspravljamo, nismo mogli da prihvatimo za vanrednu sjednicu. One će da budu razmatrane na redovnoj sjednici Skupštine. Kada je riječ o današnjem kolegijumu, nismo imali sve spremne materijale, pa smo odredili novi datum za kolegijum, a to je naredni četvrtak – rekao je on.
Dodao je da je kolegijum već odredio 25. oktobar za narednu sjednicu Skupštine Grada, te ističe kako vjeruje da će biti dosta tačaka.

– Bili smo na dužoj pauzi i vjerujem da će biti veći broj materijala, a samim tim i tačaka dnevnog reda. Raspravljaćemo o rebalansu, velikom broju regulacionih planova, prostora koje dajemo u zakup i slično – poručio je on.

Dodao je kako je ideja Skupštine da do kraja godine održe tri sjednice Skupštine Grada, na kojim će se raspravljati, kako o rebalansu, tako i o Nacrtu budžeta.

-Nacrt rebalansa je nešto što će se naći na narednoj sjednici, a narednih dana ćemo morati o tome i da razgovaramo – poručio je Ilić.

Banjaluka

GDJE ĆETE ZA NOVU GODINU? U ugostiteljskim objektima skoro da NEMA SLOBODNIH MJESTA za novogodišnje praznike

Iako je do Nove godine ostalo još 30 dana, u ugostiteljskim objektima i hotelima kažu da je već sad nemoguće naći slobodno mjesto za proslavu najluđe noći, a zainteresovanima ne smetaju ni cijene koje su za 10 do 30 odsto više u odnosu na prošlogodišnje.

Smještajni kapaciteti su i do 90 odsto popunjeni i skoro da je nemoguće naći slobodnu sobu tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Zlatan Tatić potvrdio je za “Glas Srpske” da su rezervacije u kafićima, restoranima i hotelima pri kraju. Naglasio je da su cijene usluga u odnosu na prošlu godinu više za oko 30 odsto.

– U hotele dolaze mahom gosti iz Slovenije, kao i svake godine, jer im je Banjaluka atraktivna lokacija. Ove godine su mnogo bolje ponude i u ugostiteljskim objektima nego lani, jer nema ograničenja zbog korone – rekao je Tatić.

U hotelu “Slavija” kažu da su im kapaciteti popunjeni oko 95 odsto.

– Smještaj su većinom rezervisali gosti iz Slovenije, a cijene su u odnosu na prošlu godinu više za deset odsto. Za naše stalne goste imamo i popuste te pakete, zbog kojih se rado vraćaju – rekli su za “Glas Srpske” u ovom hotelu. Dodali su da noćenje za dvije osobe sa boravišnim taksama košta 152 KM.

Kapaciteti su popunjeni i u hotelu “Bosna”, gdje kažu da imaju slobodnih još desetak soba.

– Potražnja je ove godine zaista velika, bolja nego lani, a cijene su na prošlogodišnjem nivou. Gosti nam dolaze iz Slovenije, Austrije i Srbije – rekli su u hotelu “Bosna”. Naglasili su da organizuju novogodišnju proslavu u Kristalnoj sali. Za noćenje u jednokrevetnoj sobi u ovom hotelu potrebno je izdvojiti 131 KM, a u dvokrevetnoj 185 KM.

I u hotelu “Vidović” uveliko popunjavaju kapacitete za praznike, a cijene su za desetak KM više u odnosu na prošlu godinu.

– Nećemo mijenjati cijene za novogodišnju noć. Jednokrevetna soba košta 112,80 KM, dok je dvokrevetna 155,60 KM – rekli su u ovom hotelu.

I u kafanama se traži mjesto više za najluđu noć.

U ugostiteljskom objektu “Banjalučki splav” kažu da su cijene nešto više nego lani, te da je popunjeno 70 odsto rezervacija.

– Meni nam je bogatiji nego lani. Karta za sjedenje koja obuhvata večeru sa pićem dobrodošlice košta 120 KM, a karta za stajanje sa hladnom platom i pićem dobrodošlice 70 KM – rekli su u “Banjalučkom splavu”.

U popularnoj “Kafani” kazali su da, osim domaćih gostiju, imaju dosta rezervacija turista iz Slovenije.

– Cijene su na nivou lanjskih, od 90 do 200 KM po osobi – kazali su u “Kafani”. U kafani “Balkan” rekli su da uplate za žene iznose 25 KM, a za muškarce 35 KM.

Koncerti
Grad će izdvojiti više od 100.000 KM za organizaciju novogodišnjih koncerata na otvorenom. Oni koji odluče da novogodišnju noć provedu na ovaj način, uživaće uz nastupe grupa “Legende” i “Galija”, te Goce Tržan.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Banjaluka

VEČERAS SPEKTAKULARNO otvaranje “Banjalučke zime”

U banjalučkom Parku “Petar Kočić” večeras počinje manifestacija “Banjalučka zima” gdje će biti prireređn zabavni program za sve uzraste, najavljeno je iz Gradske uprave.

Otvaranje manifestacije zakazano je za 19.00 časova, a iz Gradske uprave navode da će za prisutne posjetioce biti priređen pravi praznični spektakl.

– Posebnu čar daju i novogodišnje kućice, koje su i ove godine posebno dekorisane. Tu je i posebno uređena kućica Djeda Mraza – navode iz Gradske uprave.

Zbog otvaranje ove manifestacije, večeras će od 18.00 do 22.00 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Ulice Marije Bursać do Ulice Aleja Svetog Save.

– Obustave saobraćaja biće svakog vikenda do 16. januara naredne godine – napomenuli su iz Gradske uprave.

Tokom obustave saobraćaja autobusi će na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića, dio od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, biti preusmjeravani na Bulevar cara Dušana, te u ulice Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKE AGENCIJE PREBUKIRANE! Traži se karta više za božićne sajmove

Pred Novu godinu najtraženija su jednodnevna putovanja, prije svega zbog čuvenih božićnih sajmova. Da je tako, svjedoče i u banjalučkim turističkim agencijama u kojima se, kako kažu, traži karta više, prije svega za Zagreb, jer je najbliži, a i najjeftiniji.
Tako za to putovanje treba izdvojiti 35 maraka, a u cijenu je uključen i prevoz, razgledanje grada, kao i odlazak u tržne centre, kažu u agenciji Kompas Tours iz Banjaluke.

Napominju da su Banjalučanima za Advent, kao jednodnevno putovanje, interesantni i Grac, Budimpešta i Ljubljana.

,,Mi se svake godine trudimo da ponudimo nešto novo. Ove godine smo jedini u regionu ponudili putovanje u Mađarsku, tačnije Sopron, 17.decembra, po cijeni od 70 maraka po osobi“, kažu iz ove agencije za BL portal.

Banjalučanka Maja Savić dobro poznaje božićne sajmove i rado na njih odlazi. Ima i svog favorita.

“Zagreb ima najljepši Advent, ušukšan, taman po mjeri. U Beču je isto divno, ali kako je to veći grad, nema mi to ,,nešto”, ali je isto fenomenalan. U Gracu je lijepo, slično je kao u Zagrebu, ali tu me više privuče kupovina“, priča za BL portal Maja koja obožava putovanja, posebno ona koja su u prazničnom duhu.

Maja dodaje da je negdje u ovo vrijeme posjetila i Prag, gdje je, kako kaže, sve ogromno i lijepo.

Sa druge strane, Banjalučanka Vanja Božić priznaje da će, ako joj obaveze dozvole, ponovo skoknuti do Zagreba ili Ljubljane, zbog blizine.

,,Bila sam i ranije u Zagrebu, Ljubljani i Beču. Svima bih preporučila da posjete, divno je. Beč mi je ostavio najljepši utisak, ali lijepo je i u ostalim gradovima. Ove godine biram bliža mjesta“, kaže Vanja i dodaje da u većini slučajeva samostalno odlazi na takva putovanja, ali ne bježi ni od turističkih agencija.

Gordana Bjelajac obožava ovaj dio godine, putovanja i prazničnu atmosferu, ali ove godine obaveze čine svoje, tako da neće nigdje.

,,Prije korone sam odlazila u Zagreb na Advent, predivan osjećaj. Tako me vraća u djetinjstvo, žao mi je što ove godine neću moći otići“, kaže nam Gordana.

I iz turističke agencije Vuković potvrđuju da su i ove godine Banjalučani najviše zainteresovani za Zagreb i Grac. Ukoliko se odlučite na jednodnevno putovanje preko ove agencije, za Zagreb će vam trebati 35 marka, a za Grac 59 KM.

,,Kada je u pitanju naša ponuda u ovom periodu, putnici su zainteresovani kako za jednodnevne izlete, tako i za putovanja sa jednim ili više noćenja. Ako uporedimo sa prošlom godinom, jedina razlika je što smo ove godine organizovali putovanja za veći broj destinacija, a samim tim imamo i veći broj zainterseovanih putnika. Razlog za veće interesovanje je i to što ove godine ne postoje ograničavajuće, epidemiološke mjere”, kažu u ovoj agenciji.

Dodaju da, osim destinacija u okruženju, poput Zagreba, Splita ili Opatije, u ponudi imaju i Prag, Beč, Grac, Budimpeštu i Pečuj.

Željka Pavlović, BL portal

Nastavi čitati

Aktuleno