Connect with us

Politika

Referendum u Bijeljini: PREDSJEDNIK ODBORA NAKON preuzimanja glasački materijal ODNIO KUĆI!

Do 15:00 sati na referendumu u Bijeljini glasala su 37.282 birača, odnosno, 24.28%, saopštila je predsjednica Komisije za opoziv Dijana Savić Božić. Od 85 političkih subjekata, samo jedan bilježi prigovore na rad komisije.

“Moram istaći da od 85 političkih subjekata koji učestvuju u postupku opoziva ovoj komisiji prigovor uputio samo jedan politički subjekt. Jedini politički subjekt koji prigovara na rad ove komisije je SDS”, istakla je ona.

U Bijeljini od jutra traju polemike na relaciji SDS-GIK o položaju u kojem treba da stoje glasačke kabine. Dok su iz SDS tražili da birač leđima bude okrenut biračkom odboru, predsjednica GIK-a tvrdi da to nije predviđeno Izbornim zakonom Republike Srpske i Pravilnikom o sprovođenju opoziva.

“Ono što je predmet fotografisanja to su povrede izbornih prava koje ne možemo mješati sa članom 4. 10 gdje je isključivo regulisano kako glasačka kabina treba da izgleda”, kazala je nakon što je jutros sve demonstrirala na terenu praktično ulazeći u verbalni sukob sa članovima biračkog odbora koji je smjenjen i posmatračima SDS.

Prema tvrdnjama gradonačelnika Bijeljine SDS-ovog Ljubiše Petrovića njegovi politički protivnici predvođeni SNSD-om krenuli su u kupovinu glasova na terenu, a dokaze kojima potkrepljuje svoje tvrnje objavio je na Facebook profilu. Takav slučaj, kaže Savić Božić nije prijavljen GIK-u.

“Što se tiče kupovine glasova ona nije prijavljena nama. Mada, pravo da vam kažem ona i ne treba da bude prijavljena nama, to je krivično djelo”, istakla je apelujući na gradonačelnika da sve dokaze koje ima dostavi što prije Policijskoj upravi.

Interesantan je slučaj sa Biračkog mjesta 111 na kojem je predsjednik odbora nakon preuzimanja glasački materijal odnio kući. To je potvrdila predsjednica GIK-a.

“Imenovani je taj materijal odnio kako on kaže kući pa je dok je malo odmorio vratio se. Nisam sigurna baš u navode, ali svakako je sve to vrijeme materijal bio neobezbjeđen izvršena je primopredaja, Komisija je u punom sastavu preuzela taj materijal utvrdila da li šta nedostaje”, istakla je Savić Božić tvrdeći da je sačinjen i zapisnik te da je su o svemu informisani policija i tužilaštvo.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno