Connect with us

Politika

Referendum u Bijeljini: PREDSJEDNIK ODBORA NAKON preuzimanja glasački materijal ODNIO KUĆI!

Do 15:00 sati na referendumu u Bijeljini glasala su 37.282 birača, odnosno, 24.28%, saopštila je predsjednica Komisije za opoziv Dijana Savić Božić. Od 85 političkih subjekata, samo jedan bilježi prigovore na rad komisije.

“Moram istaći da od 85 političkih subjekata koji učestvuju u postupku opoziva ovoj komisiji prigovor uputio samo jedan politički subjekt. Jedini politički subjekt koji prigovara na rad ove komisije je SDS”, istakla je ona.

U Bijeljini od jutra traju polemike na relaciji SDS-GIK o položaju u kojem treba da stoje glasačke kabine. Dok su iz SDS tražili da birač leđima bude okrenut biračkom odboru, predsjednica GIK-a tvrdi da to nije predviđeno Izbornim zakonom Republike Srpske i Pravilnikom o sprovođenju opoziva.

“Ono što je predmet fotografisanja to su povrede izbornih prava koje ne možemo mješati sa članom 4. 10 gdje je isključivo regulisano kako glasačka kabina treba da izgleda”, kazala je nakon što je jutros sve demonstrirala na terenu praktično ulazeći u verbalni sukob sa članovima biračkog odbora koji je smjenjen i posmatračima SDS.

Prema tvrdnjama gradonačelnika Bijeljine SDS-ovog Ljubiše Petrovića njegovi politički protivnici predvođeni SNSD-om krenuli su u kupovinu glasova na terenu, a dokaze kojima potkrepljuje svoje tvrnje objavio je na Facebook profilu. Takav slučaj, kaže Savić Božić nije prijavljen GIK-u.

“Što se tiče kupovine glasova ona nije prijavljena nama. Mada, pravo da vam kažem ona i ne treba da bude prijavljena nama, to je krivično djelo”, istakla je apelujući na gradonačelnika da sve dokaze koje ima dostavi što prije Policijskoj upravi.

Interesantan je slučaj sa Biračkog mjesta 111 na kojem je predsjednik odbora nakon preuzimanja glasački materijal odnio kući. To je potvrdila predsjednica GIK-a.

“Imenovani je taj materijal odnio kako on kaže kući pa je dok je malo odmorio vratio se. Nisam sigurna baš u navode, ali svakako je sve to vrijeme materijal bio neobezbjeđen izvršena je primopredaja, Komisija je u punom sastavu preuzela taj materijal utvrdila da li šta nedostaje”, istakla je Savić Božić tvrdeći da je sačinjen i zapisnik te da je su o svemu informisani policija i tužilaštvo.

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA: EU ima dvostruke aršine

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

“U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički”, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

“Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU”, zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.

Nastavi čitati

Društvo

CRNADAK EVROPSKOJ UNIJI: NE POMAŽITE NAM MOLIM VAS!

Samo nam vi nemojte više pomagati.

Tim riječima je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, prokomentarisao poruku delegacije EU u BiH vlastima Srpske da odustanu od kriminalizacije uvrede i klevete i ostalih spornih zakona i inicijativa.

Crnadak je Evropljanima odgovorio da “kritikuju vlast kojoj su priznali krađu izbora i omogućili im da i dalje budu vlast”.

– Ako stvarno hoćete da pomognete, zna se: skeniranje glasačkih listića, otisak prsta kao potvrda identifikacije birača i video nadzor biračkog mjesta.

Ako nam nećete pomoći da dobijemo poštene izbore, onda bolje ćutite – napisao je Crnadak na Fejsbuku.

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini saopštila je da osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

Nastavi čitati

Aktuleno