Connect with us

Uncategorized

REKORDERI U ŠUMAMA RS: Zaradili 11 hiljada, potrošili MILION!

– Sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja ostvaren je prihod od 7827 maraka, od sakupljanja šumskih plodova 2102 marke, a od sakupljanja gljiva 1283 marake, pokazuje Izvještaj o izvršenju proizvodno-finansijskog plana „Šuma Srpske“ za 2022. godinu.

Pored toga, navodi se dalje u izvještaju u koji je capital.ba imao uvid, prošle godine izdato je 30 dozvola komercijalnim sakupljačima i od nadoknada za sakupljanja i korišćenja ostalih šumskih proizvoda ostvaren je prihod od 39 hiljada maraka ili ukupno 50 hiljada maraka.

Kada se 11.212 KM podijeli sa 659 zaposlenih u Sektoru za OŠP ispada da je svaki zaposleni ostvario godišnji prihod od 17 KM, što postavlja pitanje opravdanosti formiranja i postojanja ovog sektora u „Šumama Srpske“.

– Napominjemo da je 70 odsto radnika raspoređenih u Sektor za OŠP u toku godine bilo angažovano na poslovima u okviru osnovnih djelatnosti i drugim poslovima u zavisnosti od potrebe organizacionih dijelova, čime je smanjena potreba za novim radnicima po osnovu privremenih i povremenih poslova, navodi se u odgovoru iz ovog javnog preduzeća na naša pitanja.

Međutim, naš sagovornik odlično upućen u stanje u ovom javnom preduzeću pita se zašto je taj sektor formiran i kakav je smisao njegovog postojanja.

– Prosječna mjesečna bruto plata po radniku u „Šumama“ iznosila je 1526 maraka, što znači da je za plate 659 radnika u Sektor za OŠP prošle godine izdvojeno više od milion maraka, a oni su zaradili nešto više od 11 hiljada maraka. Nikakvo opravdanje nije da su radnici OŠP bili angažovani u drugim sektorima, jer i dalje ostaje pitanje zašto je uopšte formiran taj sektor, osim da neka stranka udomi nekog svog funkcionera, kaže naš sagovornik.

On ističe da čak ima prijedloga da se uvedu dodatne funkcije poput pomoćnika ili zamjenika generalnog direktora, pa čak i pomoćnici izvršnih direktora.

– Nadzorni odbor bi do kraja ove sedmice trebao da razmatra Izvještaj o izvršenju proizvodno-finansijskog plana i vjerovatno će ga usvojiti, jer ako je usvojio prošle godine kada je dobit „Šuma“ bila sramnih 44 hiljade maraka, zašto ga ne bi usvojio ove godine kada je prikazana dobit veća od osam miliona KM, iako je i taj poslovni rezultat pod upitnikom, kaže sagovornik.

Kada je riječ o Sektoru za OŠP, u izvještaju se navodi da su tokom poslovne 2022. godine provođene sljedeće aktivnosti na plantažnom uzgoju:

ŠG „Borja“ Teslić – plantaža maline, čiji se prvi urod očekuje 2023. godine
ŠG „Gorica“ Šipovo – plantaža šipurka, čiji se prvi urod očekuje kroz tri godine
„Centar za gazdovanje kršom“ Trebinje – zasad maslina, čiji se urod očekuje kroz tri godine,
ŠG “Birač“ Vlasenica – urađen je projekat za podizanje energetskih zasada bagrema, te se njegova realizacija očekuje tokom 2023. godine.

– Svi organizacioni dijelovi trebaju maksimalno angažovati radnu snagu na poslovima sakupljanja i korišćenja OŠP, kako bi se ostvario što veći prihod, a samim tim i poslovni rezultat javnog preduzeća. Takođe je neophodno u narednom periodu intenzivirati nadzor i kontrolu nad sakupljanjem i korišćenjem OŠP od strane pravnih lica i poslovnih subjekata registrovanih za datu djelatnost, navodi se u izvještaju.

„Šume“ su i u prošloj godini nastavile da povećavaju broj radnika. Tako su na kraju 2022. imale 4.903 radnika i taj broj je u odnosu na godinu ranije veći za 74.

– Od ukupnog broja zaposlenih na kraju 2022. godine na neodređeno vrijeme je zaposleno 4.451, na određeno 392 radnika, dok je 60 radnika obavljalo pripravnički staž, navodi se u izvještaju, prenosi capital.ba.

U Izvještaju o izvršenju proizvodno-finansijskog plana za 2022. godinu navodi se da su 23 organizaciona dijela ostvarila dobit od 12 miliona maraka, devet je poslovalo sa gubitkom od 3,8 miliona, tako da ukupna neto dobit iznosi 8,2 miliona maraka.

Sa gubitkom su poslovala ŠG „Oštrelj“ 963.320, „Banja Luka“ 860.829, „Milići“ 344.163, „Ribnik“ 339.100, „Doboj“ 314.594, „Vrbanja“ 309.155, „Vučevica“ 247.779, CSRP Doboj 270.255 i CGK Trebinje 197.789 KM.

Uncategorized

Pozovi radi pružanja konkretne pomoći ukrajinskoj vojsci

Ruski tzv opozicioni aktivisti u Srbiji, Pjotr Nikitin (korisnik telefonskog broja +381628972874) i Vladimir Volohonski (korisnik telefonskog broja +381628582386), pozivaju sve građane regiona, ali pre svega iz Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore koji su zainteresovani da pruže konkretnu pomoć ukrajinskoj vojsci da im se neizostavno jave.

Nikitin i Volohonski organizovali su dva osnovna oblika pomoći ukrajinskoj vojsci i to:

  1. prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu naoružanja i vojne opreme;
  2. organizovanje dobrovoljaca za odlazak na front u redove ukrajinskih snaga (mogu i lakši invalidi).

Nikitin i Volohonski apeluju na građane da im se u što većem broju jave, jer su pripremili i brojne pogodnosti za lica koja ispolje spremnost da uzmu učešće u ovoj njihovoj vojnoj kampanji.

Takođe, Nikitin i Volohonski apelovali su na zainteresovane građane da se nikako ne obraćaju ambasadi Ukrajine za ovakvu vrstu pomoći, jer je taj diplomatski kanal suviše spor i opterećen birokratijom i korupcijom.

Zato Nikitin i Volohonski još jedanput podvlače da svi zainteresovani građani odmah pozovu brojeve +381628972874 i +381628582386, i pruže doprinos u borbi Ukrajine za prosperitet i predivne evropske i atlantističke vrednosti. Pozovi i pobedi!

Nastavi čitati

Uncategorized

VUKANOVIĆ NAPAO I JOKIĆA “Ne treba nikada više ovamo doći, on i Micić su uobražene zvijezde!”

Narodni poslanik Nebojša Vukanović poručio je Nikoli Jokiću, koji se nije odazvao pozivu svoje košarkaške reprezentacije da učestvuje na Mundobasketu, da “ne treba nikada više ovamo doći”.
Vukanović je u programu N1, komentarišući zlatnu medalju Lane Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu, ocijenio kako smo mi zemlja sportista, ali je i pomenuo košarkašku reprezentaciju Srbije kao i Nikolu Jokića i Vasilija Micića.

“Svaka čast Lani. Vidjeli ste i kako je Srbija pobijedila favorizovanu Litvaniju. Drago mi je i zbog Nikole Jokića, moram i njega prozvati. On sluša koncert Cece, dobije 50 milona po ugovoru pa mu se ne igra za državu. Ne treba nikada više ovamo doći. Vidite kako možemo igrati bez Jokića i Micića koji su dobili milionske ugovore. Oni su uobražene zvijezde”, rekao je Vukanović.

Na konstataciju voditeljice N1 da to nije naša reprezentacija, da je on političar iz Bosne i Hercegovine u kojoj dobija platu, Vukanović je odgovorio “da se raduje i kad BiH dobije”, ali da se mora shvatiti da “nas barem 95 posto u Republici Srpskoj navija za Srbiju”.

“Tako je i u zapadnoj Hercegovini, navija se za Hrvatsku”, dodao je on.

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAVIČNI SNIMCI IZ GRČKE – more “progutalo” automobil, turisti zarobljeni u hotelima

Grčka je od 5. septembra, na udaru ciklona, koji će prema riječima meteorologa ovoj zemlji donijeti “loše vrijeme, olujan i orkanski vjetar, obilne, ponegdje i rekordne količine kiše, jake oluje, lokalne poplave, klizišta, visoke talase i pojavu morskih pijavica”.
Prema vremenskoj prognozi meteorologa “Weather2Umbrella” loše vrijeme zahvatilo je dijelove Mediterana, naročito Grčku, dijelove Španije i Portugalije i Siciliju. Lokalne grmljavinske oluje i pljuskovi se očekuju danas i na egejskoj obali Turske, na Kipru, dok je na Jadranskom moru, u Hrvatskoj i Crnoj Gori – bura, prenosi Blic.

Do Grčke je stigao hladni front i došlo je i do formiranja ciklona, pa će do četvrtka širom te zemlje biti jakih oluja i vrlo obilnih padavina. Prvi talas grmljavinskih oluja već je zahvatio Grčku. Vrlo obilne padavine i jake oluje bile su izražene u centralnim i istočnim predijelima, u Tesaliji i u Olimpskoj regiji i na ostrvima u Egejskom moru, uz centralnu obalu egejske Grčke.
Jedan muškarac poginuo je u poplavama u Volosu, u centralnoj Grčkoj, nakon što je oluja “Danijel” pogodila Tesaliju. Situacija je sada kritična u više tačaka, a agencija Nikana saopštila je da je i srpska porodica u ugroženom području bez signala, piše Nova.

Kako je prenijela agencija Nikana, među turistima koji su zaglavljeni u hotelima je i porodica iz Srbije, koja je smještena u Kalama Apartmanima u Argalastiju. Zbog prekida telefonskih veza, struje i interneta, izgubili su svaki kontakt sa porodicom u Srbiji.

Obilne padavine donijele su probleme Solunu, Larisi, kao i na ostrvu Skijatos. Vatrogasci su dobili poziv da spasu jednu osobu u Volosu, ali kada su stigli pronašli su mrtvog muškarca, objavio je „Katimerini“. Javne i opštinske službe u Volosu i Tesaliji danas su zatvorene zbog vremenskih nepogoda i poplava. U centru grada Volosa poplavljeni su svi putevi, a na stotine automobila je blokirano i obustavljen je javni prevoz. Voda je ušla i u podrumske prostorije bolnice.

Gradonačelnik Volosa Ahileas Beos i regionalni načelnik Tesalije Kostas Agorastos uputili su apele građanima da ostanu u svojim domovima zbog nepogoda. Nevrijeme je zahvatilo i Solun, a do sada nema podataka da je izazvalo probleme. Građani se evakuišu iz priobalnih područja u Larisi gdje su zbog jake kiše poplavljeni putevi.

(MONDO)

Nastavi čitati

Aktuleno