Connect with us

Izbori 2022.

REZULTATI IZBORA ZA NSRS: Evo ko je osvojio mandate

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), najviše mandata odnosno 29 osvojio je SNSD, pokazali su utvrđeni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Prema ovim rezultatima, koje je CIK objavila sinoć, SDS je osvojio 13 mandata, a PDP osam, dok će koalicija SP, NDP i SNP imati pet poslanika. Isto toliko mandata osvojili su i DEMOS i Pokret za državu, dok su Ujedinjena Srpska, DNS i Lista „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića osvojili po četiri mandata, a po tri NPS Darko Banjac – PUS – Prva SDS te SPS.
Prema utvrđenim rezultatima opštih izbora u BiH, u skupštinske klupe iz SNSD-a trebali bi sjesti Vlado Đajić, Mladen Ilić, Boris Pašalić, Alen Šeranić, Nataša Radulović, te Srđan Mazalica putem kompenzacijskog mandata. Mjesto su obezbijedili i Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac, Aleksandra Supar-Radić, zatim Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Radojica Vidović.

Mandat sa liste SNSD-a obezbijedili su i Igor Žunić, Denis Pijetlović, Mara Granula (kompenzacijiski mandat), te Danijel Jošić, Aleksandar Subotić, Nina Bukejlović, Vojin Mitrović, Slavenko Ristić, Milutin Tasovac, Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović.

Mandat su osvojili i Ljubiša Ćosić, Damjan Škipina, Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović iz SNSD-a.

Kada je riječ o poslanicima iz SDS-a, u skupštinu su se direkno plasirali

Maja Dragojević-Stojić,  Milan Petrović, Aleksandar Trninić, Milan Radović, Pero Đurić, Tamara Evđić, Milan Kasapović, Ljubiša Petrović, Želimir Nešković, Dragomir Vasić, Marinko Božović, Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga.

Mandate iz PDP-a direktnim putem su obezbjedili Milanko Mihajilica, Radislav Dončić, Draško Stanivuković, Nebojša Drinić, Mirna Savić-Banjac, Slaviša Marković, te Igor Crnadak i Marina Blagojević sa kompenzacijskih lista.

Iz koalicije SP-NDP -SNP mjesto u Narodnoj skupštini RS obezbijedili su Velibor Stanić, Srđan Todorović, Petar Đokić, Petko Rankić i Ognjen Kuljić i svi su ostvarili direktni mandat.

Novi saziv NSRS trebali bi činiti i Milan Dakić, Siniša Mijatović i Aco Stanišić iz DEMOS-a, te njihove partijske kolege Boran Bosančić i Spomenka Stevanović sa kompenzacijskih lista.

Sa liste Ujedinjene Srpske u skupštinske klupe sješće Nenad Stevandić, Milan Trninić, Kostadin Vasić i Mirela Kajkut-Zeljković putem kompenzacije.

Sa liste Za pravdu i red –Nebojša Vukanović direktni mandat u Narodnoj skupštini RS izborili su Milan Savanović i Nebojša Vukanović, dok su kroz kompenzaciju u skupštinske klupe prošli Zagorka Grahovac i Đorđe Vučinić.

Iz redova DNS-a  u republički parlamnet sva četira poslanika dolaze zahvaljujući mandatu osvojenom putem kompenzacije. To su Dragan Brdar,   Željko Dubravac, Predrag Nešić i Nikolina Šljivić.

I sva tri poslanika SPS-a u skupštinu će putem kompenzacije a to su Milan Milaković, Tamara Damjanović i Maksim Skoko.

Sa liste NPS-PUS-Prva SDS mjesto u parlamentu Srpske izborili su Darko Banjac, Dragan Galić i Bobana Ćibić koja ulazi preko kompenzacije.

Sa liste Pokreta za državu u republički parlament sješće Saša Grbić,  Mirsad Duratović, Amina Kavazović, Sevlid Hurtić i Ramiz Salkić.

Međutim izvjesno je da će doći do pomjeranja jer neće svi prihvatiti mandat koji su osvojili direktnim putem. Do pomjeranja će doći i kada je riječ o kompenzacionim listama jer sa tih listi u republički parlament moraju ući četiri poslanika iz reda hrvatskog naroda.

Inače, riječ je o preliminarnim rezultatima na koje postoji pravo žalbe u trajanju od tri dana.

(Glas Srpske)I

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno