Connect with us

Svijet

RIGOROZNE MJERE! Policija će širom Evrope upadati u kuće zbog ilegalnog gledanja utakmica Premiershipa

Policija bi u narednoj sedmici trebala posjetiti 1.000 domova kako bi upozorila navijače da bi se mogli suočiti s prijavama ako nastave gledati utakmice Premiershipa na ilegalnim streamovima.

Vlasti Velike Britanije sarađuju s istražiteljima za borbu protiv piratstva iz Federation Copyright Thefta (FACT) u operaciji koju su nazvali Raider. Pratiće pojedince koji su ilegalno gledali utakmice u Engleskoj, ali i širom Evrope, putem modifikovanih kutija ili fire stickova, piše The Mirror.

Oni sada preuzimaju stvari u svoje ruke i ići će ljudima kucati na vrata kako bi ih upozorili na moguće posljedice svojih postupaka.

Ciljanim pojedincima mogu biti uručene obavijesti, a reći će im se da odmah prestanu koristiti streamove kako bi izbjegli daljnje sankcije.


Smatraju da se ovakva praksa može povezati i s organizovanim kriminalnim grupama.

– Pristup filmovima, TV serijama i sportskim događajima uživo iz neovlaštenih izvora je nezakonit. Može potrošače izložiti rizicima kao što su krađa podataka te može pomoći u finansiranju organizovanog kriminala – rekao je glavni inspektor Gary Robinson iz Policijske jedinice za kriminal protiv intelektualnog vlasništva.

Inače, policija West Mercie nedavno je izvršila raciju na ilegalnu uslugu streaminga sa sjedištem u Velikoj Britaniji i želi nastaviti svoj rad na iskorjenjivanju problema nakon što je sastavila detaljnu bazu podataka za identifikovanje onih koji koriste streamove.

– U mogućnosti smo primijeniti vrhunsku digitalnu taktiku za identifikaciju i otkrivanje ljudi koji krše zakon prije nego što provedemo radnju provedbe zakona u dogovoru s našim partnerima. Često se ilegalni streaming koristi za finansiranje ozbiljnog organizovanog kriminala, a Jedinica za kibernetički kriminal West Mercije predana je sprječavanju ovog izvora prihoda od kriminala i smanjenju štete koju grupe organizovanog kriminala mogu učiniti našim zajednicama – objasnio je detektivski inspektor Matt McNellis iz Specijalne operacije za kibernetički kriminal West Mercije.

Klix

Svijet

Dječak spašen nakon 44 sata pod ruševinama, davali mu vodu na čep flaše (VIDEO)

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele u ruševinama nakon razornih potresa koji su se dogodili duž tursko-sirijske granice.

Broj mrtvih stalno raste i sad se popeo na više od 8.700. Turski predsjednik Erdoan na tri je mjeseca proglasio vanredno stanje u 10 regija najteže pogođenih potresima.

Još se jedna nevjerovatna priča o spašavanju širi društvenim mrežama.

Spasioci su izvukli dvogodišnjeg dječaka koji je 44 sata proveo pod ruševinama. Tokom spašavanja iscrpljenom su dječaku vodu davali iz čepa flaše.

Nastavi čitati

Svijet

Zelenski danas putuje u Veliku Britaniju na sastanak sa premijerom Sunakom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će danas putovati u Veliku Britaniju kako bi se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom i ukrajinskim trupama, javlja Sky News.

To će biti njegova prva posjeta Velikoj Britaniji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. Zelenski je od tada je samo još jednom napustio Ukrajinu, kada je otišao u Sjedinjene Države i svratio u Poljsku pri povratku pred Božić.

Zelenski i Sunak će razgovarati o podršci Velike Britanije Ukrajini, počevši od “trenutnog porasta” vojne opreme koju oni šalju u zemlju.

“Posjeta predsjednika Zelenskog Velikoj Britaniji svjedoči o hrabrosti, odlučnosti i borbi njegove zemlje, kao i o neraskidivom prijateljstvu između naše dvije zemlje. Od 2014. godine Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, omogućavajući im da brane svoju zemlju, štite svoj suverenitet i bore se za svoju teritoriju. Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku sa vojnika na marince i pilote borbenih aviona, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu da brani svoje interese u budućnost”, izjavio je ovom prilikom Sunak.

“Ovo takođe naglašava našu opredijeljenost da ne samo kratkoročno obezbijedimo vojnu opremu, već i naše dugoročno obećanje da ćemo stajati rame uz rame s Ukrajinom u godinama koje dolaze”, dodao je on, kako prenosi Sky News.

Nastavi čitati

Svijet

Spasioci iz Srpske u razorenom Kahranmanmarašu

Pripadnici specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, stigli su u Tursku, gdje će zajedno sa pripadnicima AFAD-a raditi na otklanjanju posljedica zemljotresa i pružanju pomoći građanima Turske.

Član specijalističkog tima Nenad Ćuk rekao je da se nalaze u gradu Kahranmanmaraš.

– Tu je bio sami epicentar zemljotresa – rekao je Ćuk za RTRS.

Istakao je da uspostavljaju kamp.

– Održali smo prvi sastanak sa ostalim timovima – izjavio je Ćuk.

Naglasio je da je narod Turske zahvalan da dolasku specijalističkog tima iz Srpske.

– Ostaćemo koliko god bude potrebno. Potragu otežava hladno vrijeme i strah od drugih zemljotresa – zaključio je Ćuk.

U Kahranmanmarašu je srušeno oko 900 zgrada.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske otputovali su juče sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci za Tursku, a ispratio ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik, na čiju inicijativu su otišli u ovu humanitarnu misiju.

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju premašio je 8.000.

Nastavi čitati

Aktuleno