Connect with us

Banjaluka

RODITELJI OGORČENI Vrtić poskupio više od 100 KM

Roditelji djece koja borave u privatnom vrtiću “Anđeo” u Banjaluci ogorčeni su drastičnim poskupljenjem i ponašanjem vlasnika vrtića, zbog čega su se obratili nadležnima, dok s druge strane iz uprave ovog vrtića poručuju da je suvišno komentarisati ovo poskupljenje.

Prema riječima roditelja, oni su se obratili gradskim i republičkim institucijama i inspekcijama tražeći da reaguju i ispitaju da li ova predškolska ustanova poštuje zakone i propise.

“Od početne cijene od 220 KM za boravak jednog djeteta u vrtiću ‘Anđeo’ stigli smo do 360 KM. Za troje djece pojedinci treba da plate vrtoglavih 720 KM”, naveli su roditelji.

Dodaju da za visoku cijenu koju plaćaju ne dobijaju kvalitet na tom nivou i tvrde da se krši zakon u pogledu broja djece koja smiju da budu u jednoj grupi.

“Za ispitivanje ovih i drugih nepravilnosti obratili smo se nadležnim institucijama anonimno, jer strahujemo da se nama ili našoj djeci ne desi odmazda od strane vlasnika vrtića koji nisu htjeli do sada da nas saslušaju i da nađemo zajednički dogovor na obostrano zadovoljstvo. Plašimo se da će raskinuti ugovor i izbaciti našu djecu ako istupimo javno, a slično se već desilo”, kažu roditelji.

Pored prekomjernog broja djece u grupama u ovom vrtiću, kako roditelji ističu, neadekvatan je i broj vaspitača koji rade, česte su promjene vaspitača, sigurnost djece je ugrožena, vlada neprofesionalizam u odnosu s roditeljima i česta su povećanja cijene za boravak u vrtiću.

“Povećanje cijena sa 220 KM na 250 KM nije izazvalo reakciju kod nas, jer je došlo u vrijeme krize i pandemije virusa korona”, istakli su oni. Ističu da je cijena zatim povećana na 280 KM u vrijeme kada su došle najave iz grada Banjaluka o subvencijama za boravak djece u privatnim vrtićima.

“Tek što je počela isplata subvencija, stiglo je novo povećanje na 320 KM za boravak djeteta, a objašnjenje je bilo da cijene rastu ‘imajući u vidu platežnu moć svih korisnika’.

Kada smo se pobunili, s roditeljima koji su zatražili sastanak raskinut je ugovor te je pod pritiskom održan sastanak, a djeca za koju je raskinut ugovor vraćena su u vrtić, ali je cijena ostala visoka”, ispričali su oni.

Dodaju da je ponovo najavljeno povećanje cijene od 1. aprila ove godine, kada bi roditelji trebalo da plaćaju 360 KM za jedno dijete.

Iz vrtića “Anđeo” istakli su za “Nezavisne novine” da je suvišno komentarisati poskupljenje vrtića u periodu kada je sve poskupjelo.

Iz Gradske uprave su poručili da nemaju nadležnost da kontrolišu cijene privatnih vrtića.

“Grad Banjaluka je osnivač Javne ustanove Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Skupština grada određuje njihovu ekonomsku cijenu te takođe usvaja i program rada, kao i izvještaj o radu”, pojasnili su oni te dodali da je grad uveo sufinansiranje privatnih vrtića na način da isplaćuje novac direktno roditeljima, a roditelji imaju pravo da izaberu u koji će vrtić ići njihova djeca, samim tim i da odluče koliku će cijenu platiti privatnom vrtiću.

Banjaluka

ODLIČNI REZULTATI Ni kiša nije umanjila zaradu “Akvane”

Ovogodišnja sezona u vodenom parku “Aquana” u Banjaluci bila je uspješna, iako je počela sa zakašnjenjem od 18 dana, a trajala je sve do 29. avgusta, jer su vremenske prilike uticale i na početak, ali i na kraj sezone, kazao je za “Nezavisne novine” Svetislav Lazić, direktor ovog preduzeća.

U ovoj godini, kako ističe, imali su 63.522 ulaska kupača, od kojih je sa dnevnom ulaznicom bilo 29.199, a sa sezonskom 34.323.

“Počeli smo 18. juna, iako praktikujemo da svake godine sezona počne početkom juna. Kašnjenje od 18 dana je znatno uticalo i na broj posjeta, ali i na prihode. Statistički gledano, unazad nekoliko sezona, jun nam je uvijek bio najprofitabilniji i najposjećeniji mjesec”, kaže Lazić i napominje da su i pored kašnjenja sezone zadovoljni i posjetom, ali i prihodima.

“U odnosu na prethodne sezone znatno je bilo manje radnih dana, računajući posjete, imali smo 45 radnih dana, ali je pravih sunčanih radnih dana bilo 36 u ovoj sezoni. Čak i na taj broj radnih dana, kada ih uporedimo sa prethodnom godinom, koja je imala 67 radnih dana, mi smo ostvarili veći prihod i promet ove godine u odnosu na prethodnu”, kazao je Lazić.

Napominje da su bila organizovana i razna dešavanja, kao što su “Igre bez granica”, u kojima je učešće uzelo više od 500 posjetilaca svih uzrasta.

“Imali smo i humanitarni turnir u odbojci na pijesku, a sezonska prodaja ulaznica je bila rekordna ove godine, što je za nas jako značajan podatak. Tako da mogu reći da je sezona bila finansijski zadovoljavajuća. Mogla je biti i bolja da je bilo više sunčanih dana, ali to je nešto na šta mi stvarno ne možemo uticati”, rekao je Lazić.

Naglasio je da su reakcije i komentari na ponudu ove godine bili izuzetno pozitivni i ljudi su bili zadovoljni urednošću i higijenom na “Aquani”.

“Imali smo dana kada je bilo i više od 2.000 posjetilaca”, ističe prvi čovjek “Aquane”.

Što se tiče samog vodenog parka “Akvana”, dodao je da, dok još ima lijepog vremena, i dalje su u toku organizacije dječjih rođendana, koje obavljaju u saradnji sa Školom sporta “Kasper”.

“Što se tiče planova za sljedeću sezonu, čekamo da vidimo kakav će biti finansijski momenat, a planirali smo malu rekonstrukciju, dopunu sadržaja i još neke vodene atrakcije, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti”, kaže Lazić i dodaje da je to sve još u fazi razmišljanja.

Navodi da, što se tiče same finansijske situacije preduzeća, čeka se dokapitalizacija.

“Grad i gradska Skupština dali su saglasnost, usvojili su elaborat o dokapitalizaciji preduzeća i u toku ovog mjeseca nadam se da će biti završeno i kreditno zaduženje grada i dokapitalizacija preduzeća. Tim novcem ćemo riješiti veliki dio dugogodišnjih dugovanja i obaveza koja imamo prema dobavljačima”, kazao je Lazić i napomenuo da očekuje da će naredni period biti period stabilizacije preduzeća.

Nastavi čitati

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Aktuleno