Connect with us

Društvo

RS će u poslu sa mađarskom kompanijom izgubiti milione?

Published

on

Posljednje u nizu netransparentnih ulaganja u energetski sektor Republike Srpske: Vlada nastavlja praksu dugu 15 godina da direktnom pogodbom daje najvažnije prirodne resurse u ovoj oblasti davanjem 70% vlasništva nad javnim preduzećem “Solarna elektrana Trebinje 1”, mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN). Upućeni upozoravaju, radi se o štetnom poslu kojim će Republika Srpska izgubiti milione.

Uslovi pod kojima je Elektroprivreda Republike Srpske mađarskoj kompaniji omogućila preuzimanje 70% vlasništva nad “Solarnom elektranom Trebinje 1” javnosti su nedostupni. Nijemi su ostali i na naš upit.

Sporni ugovor nije proslijeđen ni Transparency Internationalu, a odluku su opravdali tvrdnjom da ugovor još nije zaključen, te da informacije o ovom slučaju nisu od javnog interesa, zbog povjerljivih interesa treće strane.

U saopštenju se navodi i da je koncesija za izgradnju solarne elektrane u Trebinju dodijeljena krajem 2020. godine Elektroprivredi RS, a projekat “težak” 100 miliona KM, ovo javno preduzeće trebalo je da završi do oktobra ove godine. Međutim…

“Ovo javno preduzeće nije imalo namjeru da gradi solarnu elektranu jer je samo desetak dana kasnije na svojoj adresi osnovao preduzeće „SE Trebinje 1“ kojem je prvo ustupljena koncesija, a zatim 70 posto tog preduzeća ustupljeno mađarskoj kompaniji”, pojasnio je portparol Transparency Internationala, Srđan Traljić.

Da bi sve bilo moguće realizovati Komisija za koncesije RS morala je dati saglasnost da se koncesioni ugovor prenese sa ERS na novo preduzeće, što je po zakonu moguće ako „ERS iz finansijskih ili drugih razloga ne može realizovati ovaj projekat“.

Zatim je kako u odgovoru TI BIH-u navode iz „SE Trebinje 1“, Vlada Republike Srpske 30. decembra 2021. odobrila da se 70 posto učešća u tom preduzeću prenese sa ERS-a na mađarski LREN.

“Na pojedinim portalima su se pojavile određene verzije ugovora koje ukazuju na to da su Mađari u taj posao uvedeni pod štetnim uslovima za ERS i mi apelujemo da se taj proces odvija transaprentno”, dodali su iz Transpareny Internationala.

Na štetnost ugovora prvi je ukazao Nebojša Vukanović. Događaj, tvrdi, ima i političku pozadinu zbog poznatih bliskih veza Milorada Dodika i mađarske vlade, a slučaj je predao Okružnom tužilaštvu Trebinje.

Posljednjim u nizu netransparentnih ulaganja u energetski sektor Republike Srpske, Vlada nastavlja praksu dugu 15 godina da direktnom pogodbom daje najvažnije prirodne resurse u ovoj oblasti, upozorava Siniša Vukelić.

“Podsjetiću na ulaganje Rašida Serdarova i njegove kompanije u termoelektranu u Ugljeviku, zatim prodaje naftne industrije RS kompaniji Njeftegas, slovenački investitor koji je dobio da gradi hidroelektranu na Vrbasu, što nas je kroz arbitražni postupak koštalo 100 milina KM odštete, zatim ulaganje u hidroelektranu na Bistrici…”, podsjetio je Vukelić, urednik Portala Capital.ba.

Nezvanično, sporna koncesija vrijedi oko pet miliona KM, a mađarski investitor ima pravo da proda nazad ERS-u dobijeno učešće po cijeni koja će iznositi čak 16 miliona maraka, ako se ne ispune dva uslova. Jedan je da se potpiše aneks koncesionog ugovora i rok izgradnje solarne elektrane, koji ističe u oktobru ove godine, produži za još 24 mjeseca, a drugi da se ispune obaveze iz člana 16. koncesionog ugovora. No, bez uvida u ugovor, nije poznato jesu li potpisani pomenuti aneksi.

Izvor: N1

Nastavi čitati

Društvo

DOBRA VIJEST Evo za koliko će narednih dana u Srpskoj pojeftiniti benzin, a koliko dizel

Published

on

By

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga po litru.

To kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, naglasivši da je unazad mjesec dana benzin u RS u prosjeku pojeftinio za oko  45, a dizel za oko 35 feninga.

–  Trenutno, cijena benzina kreće se 2,99-3,19, a dizela 3,13-3,29 KM, u zavisnosti od regije i distributera. Očekuje se da narednih dana bude nastavljen blagi pad cijena goriva u Srpskoj. Riječ je o periodu do 10 dana, nakon čega će cijene goriva u RS zavisiti od berzanskih kretanja, odnosno nabavnih cijena – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

UDOMI LJUBAV IZ AZILA Pogledajte divne pse koji čekaju svoje vlasnike

Published

on

By

Prihvatilište za napuštene pse grada Banjaluke je smješteno na Manjači. O napuštenim i izgubljenim psima se vodi briga, pruža odgovarajuća veterinarska zaštita, a svi psi – koji se daju na usvajanje – prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Pozivaju građane da pruže novi dom nekom od napuštenih ljubimaca, koji se sada nalaze u prihvatilištu.

Sve potrebne informacije možete da dobijete na brojeve telefona: 051/244-526 i 065/690-857.

Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, a akcija “Udomi ljubav” ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila.

Pogledajte na linku neke od pasa koji čekaju svog vlasnika.

Izvor: Blink.ba

Nastavi čitati

Društvo

NAJRADOSNIJE VIJESTI Republika Srpska bogatija za 18 beba

Published

on

By

U porodilištima Republike Srpske u posljednja 24 časa rođeno je 18 beba.

UBanjaluci je rođeno 11 beba, dok je Doboj bogatiji za tri bebe.

U Bijeljini i Gradiškoj rođene su po dvije bebe.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Aktuleno