Connect with us

Politika

Ručao u menzi i častio kuvarice! DODIK DIJELIO PARE i građevincima

Reklamni prostor


Smještaj u domovima u Srpskoj biće besplatan za sve studente, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije povodom obilaska studentskih paviljona u Banjaluci.

Dodik je dodao da će jedina obaveza studenata biti da budu uspješni na fakultetima i da polažu ispite.

“Cijena hrane u menzi će biti simbolična, tri obroka dnevno biće tri marke”, tvrdi on.

Obišao je i radove na rekonstrukciji Paviljona III, na kojem se radi kompletna zamjena elektroinstalacija, vanjske i unutrašnje stolarije i sistema grijanja. U tom paviljonu biće 300 kreveta, a sobe će biti dvokrevetne sa zasebnim toaletima.

Za sanaciju i adaptaciju ovog paviljona Vlada Srbije donirala dva miliona KM, a Vlada RS je uložila dodatnih 1.750.000 KM.

Tokom obilaska, zadovoljan urađenim, Dodik je počastio građevinske radnike sa 50 KM.

Nakon toga, obišao je i menzu i čitaonicu i tom prilikom porazgovarao sa studentima, ali se i sam podsjetio svojih studentskih dana.

“Biće lijepo ponovo ući u menzu, ovo nisu domovi i menze u kojima sam ja boravio i jeo, ovo su moderni paviljoni”, zaključio je Dodik, a onda otišao u studentsku menzu na ručak.

Sa menija je odabrao supu, grašak i piletinu, a na pitanje novinara kako mu se ručak dopao, Dodik je rekao da je kvalitet hrane odličan, a i količina.

“Zaista fenomalan ukus, a porcija je baš obilna. Za mene možda i previše, jer ganjam neku dijetu, ali za ove mlade ljude odlično”, rekao je Dodik novinaru BL portala.

Prije ručka, čekajući u redu, kuvarice je počastio sa 100 KM.

Nakon ručka, Dodik je sa studentima otišao i na kafu. Priznao je da kafu, inače, ne pije, ali je odlučio da danas prekrši to pravilo. Na pitanje konobara kakvu kafu želi, rekao je: “Najbolju!”

Jedan od studenata, Marko Ćurko, ponudio se da goste počasti kafom, ali je Dodik to odbio, rekavši mu da će kafu platiti kad bude zarađivao.

bl-portal

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Novog Sada poželio Nešiću sreću na izborima

Reklamni prostor


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS, Miloš Vučević sastali su se u Novom Sadu i u prijateljskom razgovoru još jednom potvrdili značaj bratskih veza i saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Ta saradnja je naš dugoročni zavjet i ne smije zavisiti od dnevnopolitičkih promjena. Srbija to razumije i mi smo joj na tome zahvalni. Zahvalan sam i mom prijatelju Milošu Vučeviću na velikoj podršci koju grad Novi Sad pruža našim studentima i ljudima ovdje u Novom Sadu.”, istakao je Nešić.

Vučević i Nešić razgovarali su i o izbornoj kampanji u Republici Srpskoj i složili se da su ekonomija i interesi opstanka srpskog naroda i Republike Srpske najvažnije teme, te je gradonačelnik Novog Sada poželio predsjedniku DNS-a sreću na predstojećim izborima.

Pored sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada, kandidat DNS-a za člana Predsjedništva BiH je tokom posjete Srbiji gostovao na televiziji Pink gdje je predstavio i građanima Srbije i građanima Republike Srpske koji žive u Srbiji potrebu da Republika Srpska izađe iz crno bijelog filma u kojoj se zbog političkih svađa i podjela nalazi godinama i da se napokon ogrne crveno plavo bijelom trobojkom napretka i krene putem Srbije.

Nastavi čitati

Politika

Bisera Turković objavila knjigu “Moj životni put“! Da li je opisala i kako je stekla imovinu?

Reklamni prostor


Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”.

Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije, prenosi Kliks.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990-ih te ratnog perioda.

Turkovićeva u knjizi iznosi i detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Oven i general tzv. Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je „Dobra knjiga“, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Nastavi čitati

Aktuleno