Connect with us

Svijet

Rusi pokušavaju da nas opkole, Avdeevka postaje “novi Bahmut”

Centar ratnog dešavanja se sa Bahmuta premešta na grad Avdeevku.

Ruske snage nastavljaju svoje napore da odsijeku grad Avdeevku, sjeverno od Donjecka, i on bi uskoro mogao da postane “još jedan Bahmut”, navodi ukrajinska vojska.

“Neprijatelj stalno pokušava da opkoli Avdeevku (ukr: Avdijevka). Slažem se sa kolegama iz Velike Britanije da bi Avdeevka uskoro mogla da postane još jedan Bahmut – to je tačno”, rekao je vojni portparol Oleksij Dmitraškivski.

Ali on je dodao da Rusija “trpi prilično ozbiljne gubitke“ tvrdeći da koristi “svoje posljednje rezerve”.

“Neprijatelj je tokom proteklog dana izgubio oko tri čete/rotacije ljudstva. Svi ovi napadi su istog tipa. Neprijatelj napada sa iste pozicije, vrlo predvidljivo. Tako da naši momci uspijevaju da brane svoje položaje”, rekao je on.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, u Avdeevki je ostalo oko 2.000 civila. Nekoliko djece je evakuisano, a samo u posljednje tri nedjelje iz grada je napustilo 150 ljudi, rekao je Vitalij Barabaš, načelnik civilno-vojne uprave Avdeevke, za lokalni Espreso TV kanal.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno