Connect with us

Svijet

“Rusija će unuštiti američke tenkove koji budu isporučeni Ukrajini”

Isporuka američkih tenkova Ukrajini biće još jedna očigledna provokacija i ruska vojska će uništiti takvu opremu, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov nakon izvještaja američkih medija o tome da će Vašington isporučiti tenkove “abrams” Kijevu.

Američki mediji juče su javili da je predsjednik SAD DŽozef Bajden spreman da danas saopšti da će Vašington poslati između 30 i 50 tenkova “abrams” Ukrajini.

“Ukoliko se donese odluka da se Kijevu isporuče tenkovi “M1 abrams”, ti tenkovi će bez ikakve sumnje biti uništeni, kao i druga vojna oprema NATO-a. Ukoliko SAD odluče da to učine, biće nemoguće opravdati takav postupak argumentom o `odbrambenom oružu`. To će biti još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije. Ne treba imati iluzije o tome ko je stvarni agresor u trenutnom sukobu”, naglasio je Antonov.

On je rekao da SAD “namjerno pokušavaju da izazovu strateški poraz Rusije” i da dozvoljavaju upotrebu američke pomoći za napad na Krim.

Antonov je istakao da sve veći broj zvaničnika i stručnjaka u Americi priznaje da se radi o ratu sa Rusijom preko posrednika, uz napomenu da Amerikanci konstantno podižu nivo vojne pomoći “marionetskim vlastima /Ukrajine/”, što je posebno jasno kada ruska vojska “postigne nove pobjede i samouvjereno oslobodi teritoriju Rusije od nacističke prijetnje”.

Zapadne zemlje pojačale su vojnu podršku Ukrajini nakon što je Rusija 24. februara započela svoju specijalnu vojnu operaciju, kada su njenu pomoć zatražile samoproglašene republike u Donbasu. Moskva je u aprilu poslala protestnu notu članicama NATO-a u kojima osuđuje vojnu podršku Kijevu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će bilo kakav tovar oružja koji dolazi na ukrajinsku teritoriju biti “legitimna meta za ruske snage”.

Svijet

HAMAS ODOGOVORAN ZA NAPAD: Svijet osuđuje pucnjavu u sinagogi u Jerusalimu

Palestinski Hamas zvanično je preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je osudio taj čin.

Napadač koji je pucao na vijernike koji su izazili iz sinagoge u sjevernom dijelu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobjegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Hamas je zvanično preuzeo odgovornost za napad. Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa „pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa“ i raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

„Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike“, dodao je Hamada.

U međuvremenu, svih 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sjednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani. Sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako riješiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD je na sjednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju „unilateralne mjere“ u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres „duboko zabrinut“ trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

(Nezavisne)

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON “Nastaviću da pregovaram sa Moskvom”

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će nastaviti da održava dijalog sa Moskvom u okolnostima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
“Nastaviću da razgovaram sa Rusijom”, rekao je Makron tokom prijema u Jelisejskoj palati povodom lunarne Nove godine.

Francuski ministar spoljnih poslova Katarina Kolona izjavila je ranije da Pariz nastoji da održi postojeće kontakte sa Rusijom na “svim nivoima” kako bi omogućila nesmetanu razmjenu informacija o kritičnim bezbjednosnim temama u okolnostima sukoba u Ukrajini.

Makron je u decembru rekao da održava kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da vjeruje da su pregovori jedini izlaz iz ukrajinske krize.

On je naglasio da ne vidi “vojnu opciju na terenu” u pogledu Ukrajine.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine, nakon što su Donjecka i Luganska narodna republika apelovala za pomoć u odbrani od ukrajinskih provokacija.

Nastavi čitati

Svijet

PODLEGAO POVREDAMA Američki policajci brutalno pretukli mladića (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

​Grad Memfis objavio je šokantne snimke na kojima se vidi kako su petorica policajaca pretukla 29-godišnjeg Tajera Nikolsa, koji je u bolnici kasnije podlegao povredama.

Na jednom snimku vidi se kako Nikolas leži na stomaku dok mu policajci u lice prskaju biber sprej. Drugi snimak prikazuje kako ga tuku i šutiraju, dok on u mukama zapomaže dozivajući majku.

Dvadesetdevetogodišnji Afroamerikanac Tajer Nikols zaustavljen je 7. januara u Memfisu zbog nesavjesne vožnje, a umro je tri dana kasnije od povreda koje su mu zadali policajci.

Nakon što su petorica policajaca optužena za ubistvo drugog stepena, grad Memfis je objavio četiri snimka kamera koje su policajci imali na sebi, kao i snimak kamere koja se nalazila na stubu kod mjesta gdje je Nikolas pretučen.

Na jednom videosnimku vidi se kako policajci izvlače Nikolasa sa mjesta vozača automobila, dok on uzvikuje: “Prokletstvo, nisam ništa uradio… Samo pokušavam da odem kući”.

Potom su ga bacili na zemlju, naredili mu da legne na stomak dok su mu u lice prskali biber sprej.

Nikolas tada uspijeva da se oslobodi, ustaje i pokušava da pobjegne niz ulicu. Za njim kreću i policajci, od kojih je najmanje jedan upotrijebio omamljivač.

U drugom snimku vidi se kako policajci sustižu i tuku Nikolasa.

U jednom trenutku stiže Hitna pomoć, a 19 minuta nakon toga i nosila.

Nikolasova majka kaže da je njen sin bio oko 80 metara od kuće kada je pretučen.

Nakon objavljivanja snimka, u Memfisu su se okupili demonstranti koji su uzvikivali “Nema pravde, nema mira”, što je jedan od glavnih slogana pokreta “Black lives matter” (Crni životi su važni) koji je nastao 2020. godine nakon policijskog ubistva Džordža Flojda.

(Index)

Nastavi čitati

Aktuleno