Connect with us

Svijet

RUSIJA IZAŠLA IZ START-a: Moskva poslala zvaničnu notu SAD! Evo šta to znači

Rusija je 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je za Sputnjik zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

– Juče smo predali zvaničnu notu američkoj stranim u kojoj smo naveli da se ispunjavanje START-a obustavlja, ali da ćemo njegove centralne odredbe – ograničenje količine odgovarajućih sistema – poštovati – rekao je Rjabkov.
Prema njegovim riječima, saopštenje SAD o nekakvom planu za Rusiju o inspekcijama u okviru sporazuma pojavilo se prekasno, jer odluka Moskve o istupanju iz START-a sada ne može da se preispituje.

– Sve smo rekli, predsjednik je stavio tačku na ‘i’ u obraćanju Federalnoj skupštini, Ministarstvo inostranih poslova je to konstatovalo u saopštenju od 21. februara i mi ne možemo da se mirimo sa situacijom koja se kardinalno razlikuje od one koja je bila u periodu kada je sporazum izrađen i potpisan – naglasio je Rjabkov.

Diplomata je dodao da ne isključuje mogućnost kontakta s predstavnicima SAD u Ženevi, na konferenciji o razoružavanju, te da je Moskva spremna da razmatra sva moguća pitanja, s tim što to neće uticati na situaciju u vezi sa Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsjednik Rusije je naglasio da prije nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Sjevernoatlantske alijanse“.

(Sputnjiknjuz)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno