Connect with us

Svijet

RUSIJA ORGANIZOVALA VJEŽBE NUKLEARNIH RAKETA! Učestvuje oko 3.000 vojnika

Rukovodstvo Rusije u Moskvi je pokrenulo niz velikih vojnih vježbi koje uključuju sistem taktičkog nuklearnog oružja i 3.000 vojnika, u najnovijem pokazivanju snage Vladimira Putina Zapadu dok njegova specijalna vojna operacija na Ukrajinu traje.
Oko 3.000 vojnika učestvuje u vježbama s interkontinentalnim balističkim raketnim sistemom Jars, koji je okosnica ruske nuklearne sposobnosti.

Visoki ruski diplomata rekao je da Moskva više neće unaprijed obavještavati SAD o svojim raketnim testovima.

Zamjenik ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov, rekao je u primjedbama koje su prenijele ruske novinske agencije da je Moskva zaustavila svu razmjenu informacija s Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala svoje učestvovanje u posljednjem preostalom sporazumu o nuklearnom oružju s Vašingtonom.

Ministarstvo vanjskih poslova prvobitno je reklo da će Moskva nastaviti obavještavati SAD o planiranim probnim lansiranjima svojih balističkih projektila, ali Rjabkovova izjava odražava naglu promjenu kursa.

Vojne vježbe u tri regije Sibira podrazumijevaju 300 vozila koja pokreću lansere raketa za Jars, interkontinentalnu balističku raketu s nuklearnom glavom i dometom od oko 10.460 kilometara, prema Centru za strateške i međunarodne studije.

Vježbe takođe uključuju skrivanje raspoređivanja od stranih satelita i drugih obavještajnih sredstava, navodi rusko ministarstvo odbrane.

Zvaničnici nisu rekli koliko će dugo trajati vježbe niti su spomenuli bilo kakva probna lansiranja.

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svu razmjenu informacija s Vašingtonom nakon što je prošlog mjeseca suspendovala svoje učestvovanje u ključnom paktu o nuklearnom oružju sa SAD-om.

Ugovor START omogućio je dvjema najvećim svjetskim nuklearnim silama da međusobno pregledaju i ograniče nuklearni arsenal. Ali Putin ga je suspendovao, rekavši da Rusija ne može prihvatiti američke inspekcije nakon što su Vašington i NATO otvoreno objavili poraz Rusije u Ukrajini kao svoj cilj.

Moskva je naglasila da se ne povlači u potpunosti iz pakta i da će nastaviti poštovati ograničenja nuklearnog oružja prema sporazumu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova prvo je reklo da će Moskva nastaviti obavještavati SAD o planiranim probnim lansiranjima balističkih projektila, ali Rjabkova izjava odražava promjenu kursa.

“Uopšte neće biti nikakvih obavijesti”, rekao je.

Taktičko nuklearno oružje, namijenjeno za korištenje na bojnom polju, ima kraći domet i manju snagu od strateških projektila dugog dometa opremljenih nuklearnim bojevim glavama koje mogu uništiti gradove, prenosi “Independent“.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno