Connect with us

Svijet

SAD i EU na ivici ekonomskog rata zbog Bajdenove odluke

Evropa i Sjedinjene Američke Države našle su se na ivici trgovinskog rata zbog odbijanja Vašingtona da dozvoli evropskim proizvođačima da učestvuju u programu borbe protiv klimatskih promjena, piše “Špigl”.

Isti izvor podsjeća da su SAD obećale da će investirati milijarde u “zelene” tehnologije, istovremeno provocirajući Evropljane.

“Špigl” navodi da je Kongres na prijedlog američkog predsjednika DŽozefa Bajdena ljetos odobrio Nacrt zakona sa subvencijama od više milijardi za borbu protiv klimatskih promjena, a da su Evropljani tek sada shvatili da će subvencije dobiti samo oni koji se bave proizvodnjom u Americi.

“Protekcionističke mjere SAD mogu dovesti do ekonomskog rata sa Evropskom unijom”, piše “Špigl”.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da u američkom zakonodavstvu postoji niz nepravednih odredbi kojima se krši međunarodno pravo, prenosi “Sputnjik”.

“Evropljani moraju da insistiraju na tome da se u ovom procesu poštuju propisana pravila međunarodne trgovine. Bićemo čvrsti po ovom pitanju”, rekao je Dombrovskis.

On je naglasio da ovakav razvoj događaja nije potpuno neočekivan za Evropu i pozvao je Vašington na pregovore.

Predstavnički dom američkog Kongresa u avgustu je odobrio paket inicijativa, usmjerenih na smanjenje inflacije u zemlji koji podrazumijeva izdvajanje 430 milijardi dolara od kojih je veliki dio namijenjen klimatskim programima.

SRNA

Svijet

BiH važna za stabilnost na Balkanu, kao i za NATO

Rat u Ukrajini je pokazao da je važno na vrijeme pomoći i podržati zemlje partnere koje su izložene ruskom pritisku i uticaju, ocjenio je danas, na kraju konferencije ministara spoljnih poslova NATO u Rumuniji, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je poslije sesije na kojoj su učestvovali šefovi diplomatije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, naglasio da je lekcija koja je naučena da podrška mora biti pružena već sada zemljama koje su na razne načine pod pritiskom ili uticajem Rusije.

Upitan za BiH on je kazao, a prenosi Tanjug, da je Bosna i Hercegovina važna za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i za NATO.

Podsjetio je da je NATO pomogao da se zaustavi krvavi rat, da je prisutan i dalje u BiH, i da Alijansa želi dalje da radi sa tom zemljom.

Kazao je da je, u cilju jačanja otpora protiv ruskog uticaja, ključno da se formira vlast poslije održanih izbora, kao i da sve što čini državu čini otpornijim BiH od stranih uticaja. NATO, kaže, je opredeljen da pruži podršku BiH preko svog programa jačanja kapaciteta i pomogne u jačanju bezbjednosnih institucija.

Kada je riječ o Gruziji naglasio je da su saveznici najavili dalju podršku, posebno suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje. Oni su, takođe, rekao je, potvrdili potrebu za primjenom demokratskih reformi. Rekao je da je dogovoreno da se tim zemljama pruži pomoć da u jačanju institucija i otpornosti.

Nastavi čitati

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Aktuleno