Connect with us

Svijet

SAD opsjednute idejom nanošenja strateškog poraza Moskvi

Ruski ambasador u Americi, Anatolij Antonov, rekao je da su SAD opsjednute idejom nanošenja strateškog poraza Moskvi.

“Administracija svojim koracima samo gura ukrajinske radikale na nova strašna djela. Sa svakom isporukom vojne opreme, režim Zelenskog se osjeća sve više i više nekažnjenim”, rekao je Antonov odgovarajući na pitanje o odluci Vašingtona da odobri još 350 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Antonov je rekao da SAD ne shvata da takve akcije dodatno eskaliraju rusko-ukrajinski rat te da politika Washingtona “ugrožava sigurnost cijele Evrope, povećavajući rizik od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a”.

“Štaviše, tim predsjednika Bajdena zatvara oči pred korupcijom ukrajinske elite. Ozbiljno smo zabrinuti da bi neki odbrambeni proizvodi mogli završiti na crnom tržištu. Gdje će oružje iskočiti? Ko će snositi odgovornost kada materijal padne u ruke nekih terorističkih grupa i kriminalnih organizacija”, rekao je dalje Antonov.

Takođe je pozvao SAD da prestanu raspirivati rusko-ukrajinski rat i da se suzdrže od javnih izjava o pogodnosti ili neugodnostima ulaska u mirovne pregovore jer “nije na Vašingtonu da odlučuje”, prenosi “Anadolija”.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno