Connect with us

Svijet

SAD ostavljaju EU na cjedilu

Reklamni prostor


Poruke američkih naftnih i gasnih kompanija upućene na adresu Evropske unije da ne računaju na to da će im one obezbediti energetsku stabilnost tokom zime značajnim povećanjem isporuka predstavljaju novi hladan tuš za Evropu.

Kaže ovo predsjednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić, ističući kako će ovo dodatno unijeti nervozu na tržištu energenata, stvoriti novu neizvjesnost, ali sigurno uticati i na novi rast cijena energenata na svjetskim berzama.

Smatra da se ovakav rasplet situacije mogao i očekivati i pored datih obećanja Vašingtona da će pomoći Evropskoj uniji da premosti velike energetske probleme izazvane sukobom u Ukrajini.

– Obećanja SAD bila su deo jedne prazne geopolitičke priče Bajdenove administracije. Rekli su da će Evropi do kraja godine isporučiti oko 15 milijardi kubnih metara tečnog gasa. Ali je to samo tri odsto evropskih potreba. Sada navode da im ni to neće moći isporučiti u potpunosti. Evropa se stvarno pokazala kao veoma naivna, pogotovo Nemačka, koja je poveravala svemu što joj je “veliki brat” obećao – kaže Vuletić.

Upozorava i da iako su se cijene sirove nafte posljednjih desetak dana nešto pale i stabilizovale se na svjetskom tržištu, treba očekivati novi skok uskoro te bi tako “crno zlato” moglo ponovo otići na 120 dolara, što je duplo više nego početkom ove godine

Navodi kako postaje sve izvjesnije i da će Evropa ovu zimu veoma loše proći, jer nema adekvatnih zamjenskih izvora snabdijevanja iz kojih bi mogla nadomjestiti manjak energenata.

– Kako potreba za naftom i gasom postane sve veća pred zimu, to će i cene ići ka gore. Na to su uostalom upozorili i iz Međunarodne agencije za energiju. Oni su izneli prognoze da će “crno zlato” ponovo skočiti za minimum 20 odsto nakon što se aktivira puni naftni embargo EU krajem ove godine. Veliko je pitanje i šta bi se moglo desiti i ukoliko bi zemlje G7 uvele ograničenje cena ruske nafte na 60 dolara – kaže Vuletić dodajući da bi to vjerovatno dovelo do toga da Rusija u potpunosti obustavi izvoz svoje nafte na Zapad.

Smatra i da jedan takav crni scenario nije toliko realan za Srbiju i Republiku Srpsku koje su se odlučile da vode jednu razumniju i za dobrobit građana i privrede prihvatljiviju spoljnu politiku od one koja se posljednjih mjeseci kreira i pokušava nametnuti od strane Brisela.

Vuletić kaže i da ga nimalo nije iznenadilo ni pisanje pojedinih zapadnih medija koji su ukazali na to da posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu nafte ima i mnogo mešetarenja i da američke kompanije vješto koriste zaobilazne puteve za kupovinu ruske nafte.

– Američki “trejderi” je kupuju, ali drugačije deklarišu. To najbolje govori kakve se sve geopolitičke igre vode – naveo je on.

Profesor međunarodne ekonomije Miroslav Jovanović upozorio je, baš kao i Vuletić, da situacija iz dana u dan postaje sve dramatičnija, jer će visoke cijene sigurno dovesti do gašenja pojedinih fabrika i pucanja čitavih lanaca proizvodnje. To će, kako je pojasnio, smanjiti potrebu za radnom snagom i dovesti do masovnog otpuštanja radnika.

– Reč je o spirali koja će na kraju u pitanje dovesti i budućnost evra – smatra Jovanović.

Zaobilazni putevi

Prema pisanju lista “Volstrit žurnal” u luke Njujorka i Nju Džersija u maju je stigao veliki broj tankera, vjerovatno napunjenih ruskom naftom. Kako su objavili, pošiljaoci i prerađivači kriju njeno porijeklo.

– U SAD je gorivo navodno stiglo preko Sueckog kanala i Atlantika iz indijskih rafinerija nafte. Prema otpremnim dokumentima, kao i podacima analitičke kompanije “Refinitiv” i analizi Helsinškog centra za istraživanje energije i čistog vazduha, ove kompanije su u stvari veliki kupci ruskih energenata – objavio je ovaj list.

Svijet

Kralj Saudijske Arabije imenovao sina za premijera

Reklamni prostor

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman imenovan je na funkciju premijera Saudijske Arabije, koju je tradicionalno vršio kralj, javio je Bi-Bi-Si.

Tridesetsedmogodišnji sin kralja Salmana bin Abdulaziza /86/ već se smatra vladarem ove naftom bogate zemlje u Persijskom zalivu.

Kraljevski dekret, kojim je saopšteno njegovo unapređenje sa mjesta zamjenika premijera i ministra odbrane, poziva se na izuzetak u Osnovnom zakonu.

Neimenovani zvaničnik izjavio je za Rojters da je taj potez je u skladu sa prethodnim kraljevim delegiranjem dužnosti Muhameda bin Salmana.

“Prestolonasljednik već svakodnevno nadgleda glavna izvršna državna tijela i njegova nova uloga premijera je u tom kontekstu”, rekao je isti zvaničnik.

Kralj Salman će nastaviti da predsjedava sastancima kabineta kada bude prisutan.

Dekretom je imenovan novi ministar odbrane, princ Halid bin Salman, takođe jedan od kraljevih sinova. Treći sin, princ Abdulaziz bin Salman, ostaće na funkciji ministra energetike.

Nastavi čitati

Svijet

Tramp pobijedio u tužbi za klevetu

Reklamni prostor


Savezni prizivni sud poništio je odluku sudije da Donalda Trampa može tužiti E. Džin Kerol za klevetu nakon što je porekao da ju je silovao, iako nije proglasio bivšeg američkog predsjednika imunim na autorovu tužbu.
U odluci 2-1 u utorak, Drugi okružni prizivni sud Amerike na Menhetnu zatražio je od prizivnog suda u Vašingtonu da ocijeni štite li zakoni tog regiona Trampa od odgovornosti.

Ali, sud na Menhetanu takođe je prihvatio Trampov argument da se on kvalifikovao kao “zaposlenik” američke vlade kada je navodno oklevetao Kerolovu, uslov koji je bio temelj njegovog zahtjeva za imunitet, prenosi The Wire.

Sudija koji se nije složio, Deni Čin, dopustio bi Kerolovoj da podnese “barem neke” tvrdnje, rekavši da “navodi od Kerol uvjerljivo oslikavaju sliku čovjeka koji teži osveti protiv tužioca”.

Nastavi čitati

Svijet

“Referendumi su završeni – dobrodošli kući, u Rusiju!”

Reklamni prostor


Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

“Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju!”, napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Prema najnovijim podacima nakon što su prebrojani svi glasovi, pripajanje Hersona Rusiji podržalo je 87,05 odsto glasača, saopštila je izborna komisija.

Izborna komisija Luganske Narodne Republike saopštila je nakon što su prebrojani svi glasovi da je 98,42 odsto podržalo prisajedinjenje Rusiji.

U regionu Zaporožja, 93,11 odsto građana podržalo je pripajanje Rusiji.

Nastavi čitati

Aktuleno