Connect with us

Društvo

SAMO NEBO JE GRANICA! U Srpskoj najviše divljale cijene hrane

Najveći godišnji rast cijena u februaru ove godine zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića, a iznosi 21,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,6 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku veće za 12,7 odsto.

– Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u 11, a niže cijene u jednom odjeljku – naveli su iz Zavoda.

Kao primjer naveli su da je, recimo, skok cijena zabilježen i u grupi prevoz, i to za 12,4 procenta.

Skok cijena u odjeljku namještaj i pokućstvo iznosio je 11,8 odsto, a slijedi i odjeljak stanovanje sa povećanjem od 11 odsto, usljed rasta cijena u grupi čvrsta goriva od 25,9 odsto.

Pojeftinila je samo jedna grupa proizvoda, s tim što je taj pad zabilježen zbog sniženja.

– Niže cijene na godišnjem nivou, u februaru 2023. godine, zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća, 2,9 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine – rečeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Računica Saveza sindikata Republike Srpske pokazuje da su od februara prošle do februara ove godine prehrambeni artikli poskupjeli i do skoro 67 odsto.

Mlijeko je, primjera radi, koštalo 1,54 marke, a godinu dana kasnije 2,57 KM. Šećer je u istom periodu sa 1,6 otišao na 2,28 KM, brašno sa 1,45 na 1,85 KM, a jaje po komadu sa 0,29 na 0,42 KM.

I to nije sve, jer je, dodaju sindikalci, meso poskupjelo za 21,85 odsto, a rasle su cijene i brojnih ostalih prehrambenih namirnica.

– Kupovna moć radnika pada iz mjeseca u mjesec, iako imamo blago povećanje prosječne plate, a koje je najviše u ovom mjesecu bilo uzrokovano povećanjem minimalca – rekao je za “Nezavisne novine” Vedran Jurišić iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, ističe da je inflacija i iznad one koju pokazuje statistika.

– Kada se sjetimo koliko se artikala moglo kupiti za 50 maraka u februaru prošle godine, a koliko ove godine, vidjećemo da je inflacija iznad tog postotka – rekla je Marićeva.

Dodala je da je došlo do stabilizacije cijena goriva, pa čak i pada, a istovremeno, pojeftinilo je samo jestivo ulje i niko ne spominje da će se isto dogoditi i sa ostalim namirnicama.

– Uvijek imamo obrazloženje da su robu nabavili u onom periodu kada je ona bila znatno skuplja – rekla je Marićeva za “Nezavisne novine”.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za januar 2023. godine iznosila je 2.404,32 KM. Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru 2023. godine iznosila je 1.217 KM.

– Sindikalna potrošačka korpa za januar 2023. godine iznosi 2.404,32 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,62 odsto, niže nego prethodni mjesec kada je pokrivenost bila 51,11 odsto – naveli su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Nezavisne

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno