Connect with us

Društvo

SAMO NEMA DOMAĆEG: Evo odakle nam dolazi meso koje kupujemo u marketima

Published

on

U Bosni i Hercegovini hrana iz uvoza ubjedljivo dominira nad domaćom, a u agroindustrijskom sektoru su, po uvoznoj vrijednosti, na prvom mjestu meso i drugi klaonički proizvodi.

Ovo je pokazala analiza Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojoj smo za prvih šest mjeseci 2022. izvezli skoro 4,3 miliona kilograma ovih proizvoda, ukupne vrijednosti 21,4 miliona KM. Istovremeno, uvezli smo 30 miliona kilograma, vrijednih čak 182,9 miliona KM.

Zbog ovakve situacije, odnosno prekomjernog uvoza, domaći farmeri već odavno traže uvođenje carina na svježu i rashlađenu govedinu i svinjetinu od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

– Prekomjerni uvoz poljoprivrednih proizvoda, prije svega mesa, nama je najveći problem. To je u dobroj mjeri već urušilo domaći tov junadi i svinja – naglasio je za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković.

Kad je riječ o celokupnom agroindustrijskom sektoru, za pola godine smo uvezli 488 miliona, a izvezli dvije milijarde KM agro i prehrambenih proizvoda, odnosno četiri puta više.

U odnosu na isti period lani, vrijednost izvoza u ovom sektoru povećana je za 89 miliona, a uvoza za čak 470,5 miliona KM.

– U izvozu, vrijednosno, najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo. Vrijednosno, najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane-hrana za životinje, proizvode na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće – naglašavaju u STK.

VOLIMO I STRANU VODU

U prvom polugodištu ove godine u BiH je uvezeno vode u vrijednosti 109,3 miliona, dok smo izvezli 24,6 miliona KM ili 77,5 odsto manje.

– Najviše smo uvezli mineralne i gazirane vode, u vrijednosti skoro 95,4 miliona, dok smo ovih voda izvezli skoro 21,6 miliona KM. Vodu najviše uvozimo iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije – saopštili su iz STK.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

DOBRA VIJEST Evo za koliko će narednih dana u Srpskoj pojeftiniti benzin, a koliko dizel

Published

on

By

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga po litru.

To kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, naglasivši da je unazad mjesec dana benzin u RS u prosjeku pojeftinio za oko  45, a dizel za oko 35 feninga.

–  Trenutno, cijena benzina kreće se 2,99-3,19, a dizela 3,13-3,29 KM, u zavisnosti od regije i distributera. Očekuje se da narednih dana bude nastavljen blagi pad cijena goriva u Srpskoj. Riječ je o periodu do 10 dana, nakon čega će cijene goriva u RS zavisiti od berzanskih kretanja, odnosno nabavnih cijena – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

UDOMI LJUBAV IZ AZILA Pogledajte divne pse koji čekaju svoje vlasnike

Published

on

By

Prihvatilište za napuštene pse grada Banjaluke je smješteno na Manjači. O napuštenim i izgubljenim psima se vodi briga, pruža odgovarajuća veterinarska zaštita, a svi psi – koji se daju na usvajanje – prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Pozivaju građane da pruže novi dom nekom od napuštenih ljubimaca, koji se sada nalaze u prihvatilištu.

Sve potrebne informacije možete da dobijete na brojeve telefona: 051/244-526 i 065/690-857.

Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, a akcija “Udomi ljubav” ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila.

Pogledajte na linku neke od pasa koji čekaju svog vlasnika.

Izvor: Blink.ba

Nastavi čitati

Društvo

NAJRADOSNIJE VIJESTI Republika Srpska bogatija za 18 beba

Published

on

By

U porodilištima Republike Srpske u posljednja 24 časa rođeno je 18 beba.

UBanjaluci je rođeno 11 beba, dok je Doboj bogatiji za tri bebe.

U Bijeljini i Gradiškoj rođene su po dvije bebe.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Aktuleno