Connect with us

Banjaluka

SASTANAK BANJALUČKOG ŠTANA ZA VANREDNE SITUACIJE! Službe spremne za vremenske nepogode

Banjalučke službe spremne su za vremenske nepogode najavljene za narednu sedmicu, a veće probleme mogli bi prouzrokovati jaki udari vjetra koji se očekuju u utorak, 17. januara, konstatovano je nakon sjednice banjalučkog Štaba za vanredne situacije.
Savjetnik gradonačelnika Milada Šukalo rekla je da su predstavnici službi posjetili kritične lokacije, razgovarali s građanima i alarmirali preduzeća o nastupajućim vremenskim neprilikama.

Ona je navela da je zaključeno da treba pojačati komunikaciju sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom i predstavnicima hidrocentrale “Bočac”.

– Krizni štab uputio je zahtjev gradskoj administraciji da izdvoji dodatna sredstva za prevenciju i zaštitu od poplava. Preloženo je i da se na raspolaganje stave preduzeća s kojim grad ima ugovor – naglasila je Šukalo.

Dragoljub Vukajlović iz Civilne zaštite Banjaluka rekao je da će ova služba biti na raspolaganju drugim opštinama i gradovima u slučaju potrebe.

– Veće probleme može izazvati olujni vjetar. Apelujem na građane da se ne kreću u blizni dalekovoda i stabala te da zaštite imovinu i da se adekvatno pripreme za narednu sedmicu – naveo je Vukajlović.

Milica Đorđević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda potvrdila je da se upozorenje o obilnijim padavinama odnosi, prije svega, na Hercegovinu, gornji tok Drine i zapadnu Krajinu i upozorila na olujni vjetar.

– Udari vjetra u utorak, 17. januara, mogu biti i do 100 kilometara na čas. U petak očekujemo snježne padavine – naglasila je Đorđevićeva.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, na jugu i obilnije.

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUČEVIĆ NAKON SASTANAK SA STANIVUKOVIĆEM Ugostio sam prije svega prijatelja

Gradonačelnik Draško Stanivuković boravio je danas u prestonici Srbije, u Beogradu, gdje se sastao sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane, Milošem Vučevićem.

Vučićević je fotografije sa sastanka podijelio na svom Fejsbuk nalogu i napisao:

– Ugostio sam danas, prije svega prijatelja, gradonačelnika meni drage Banjaluke, Draška Stanivukovića.

Stanivuković je rekao kako je razgovarano o saradnji i mnogim izazovima sa kojima se susreće naš narod.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjaluka formira Komisiju za evaluaciju kulturnih i umjetničkih projekata

Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Banjaluka objavilo je Javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje članova Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

Pozvali su umjetnike i stručnjake u kulturi iz oblasti pozorišne umjetnosti i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa koji su upisani u Registar umjetnika i u Registar stručnjaka u kulturi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, da se prijave za članove Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

“Inače, ovo je jedna od novina Pravilnika o sufinansiranju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kojim je predviđeno uvođenje eksterne evaluacije najviše rangiranih projekata, odnosno projekata kojima je dodijeljen najveći iznos sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu. Cilj je razvoj prakse projektnog sufinansiranja i unapređenja rada subjekata u razvoju djelatnosti kulture u gradu”, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Evaluacija se obavlja na godišnjem nivou za minimalno dva projekta od strane komisije za evaluaciju projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a koju čine tri člana iz reda umjetnika i stručanjaka u kulturi, koji su upisani u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi, iz oblasti kojoj pripada projekat za koji se vrši evaluacija.

Javni poziv i prateću dokumentaciju pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno