Connect with us

Banjaluka

SASTANAK U GRADSKOJ UPRAVI doneseni važni zaključci

Na poziv Gradske uprave danas je održan sastanak o temi kvaliteta vazduha u gradu.

Sastanku su uz predstavnike Grada, prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Doma zdravlja Banja Luka.

Učesnici sastanka u Gradskoj upravi razmijenili su informacije o stanju u gradu kad je riječ o kvalitetu vazduha, te zaključili da se u ovakvom sastavu prvi put okupljaju.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo kazala je da je problem kvaliteta vazduha u gradu još jedan problem sa kojim se aktuelna gradska administracija uhvatila u koštac.

-Učesnici današnjeg sastanka rekli su da je ovo prvi put da je Grad inicirao jedan ovakav sastanak – kazala je ona.

Prema njenim riječima, današnja diskusija je tekla u dva pravca.

-Prvi pravac bio je u sagledavanju mjera, koje bi Grad zajedno sa partnerima mogao da uradi na smanjenju zagađenja, a drugi u vezi sa donošenjem prijedloga mjera zaštite od zagađenja – navela je Šukalo, ističući da je upućen i apel sugrađanima da doprinesu smanjenju zagađenosti na način da za enregente koriste one čijim sagorijevanjem se emituje manje štetnih zagađivača u vazduh.

-Iako se radi o inicijalnom sastanku koji je za cilj imao povezivanje relevantnih institucija i ostvarivanje bolje saradnje i koordinaciju između institucija, utvrdili smo i važne zaključke za naredni period – izjavio je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Prema njegvim riječima, Republički hidrometeorološki zavod se obavezao da će što je brže moguće, a u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo i Ministarstvom, utvrditi indeks kvaliteta vazduha i na osnovu njega redovno, pravovremeno i u realnom vremenu obavještavati javnost o kvalitetu vazduha, kao i o preporukama o postupanju u slučaju povećanog aerozagađenja.

-Grad Banja Luka će zahtijevati od svih ovlaštenih lica koja pružaju usluge monitoringa da obezbijede opremu za slanje podataka u realnom vremenu. Najvažnije je da stanovništvo pravovremeno bude obaviješteno o trenutnom aerozagađenju – rekao je Mandić i dodao da su ovo zaključci koji su hitni i trebaju da budu u primjeni što prije dok traje sezona grijanja.

Takođe, kako je naveo – bilo je riječi o strategijama, akcionim planovima zaštite vazduha i dugoročnim ciljevima i planovima u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i kvalitetnijim uslovima za život u našem gradu.

Banjaluka

PENZIONERI IZ BANJALUKE u ponedjeljak dobijaju po 100 KM

U ponedjeljak, 6. februara, 41.407 banjalučkih penzionera dobiće jednokratnu podršku od po 100 KM od grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.
Posredstvom računa u bankama ovu podršku dobiće 29.788 penzionera, a njih 11.619 koji nemaju račune u bankama novac će dobiti putem Pošte.

Iz Gradske uprave navode da će za jednokratnu novčanu podršku penzionerima iz budžeta grada biti izdvojeno ukupno 4.150.000 KM.

“U narednom periodu planirano je uvođenje `kartica prijateljstva` zahvaljujući kojim će penzioneri u Banjaluci dobiti dodatne pogodnosti za povoljniju kupovinu u Banjaluci”, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

PARASTOS STRADALIM SRBIMA! Organizovan besplatan prevoz u Drakulić 5. februara

Grad Banja Luka će, u nedjelju 5. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Na odredište će voziti dva autobusa, a raspored polazaka je sljedeći:

-Polazak prvog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 8.15 časova do Spomen hrama Svetog velikomučenika Georgija – Drakulić.

-Polazak drugog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 11.15 časova do Spomen kosturnice na Drakuliću.

Isti autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu oko 13.00 časova.

Grad Banjaluka

Nastavi čitati

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Aktuleno