Connect with us

Politika

Savjet ministara nije ni formiran, a partneri se već HVATAJU ZA VRAT

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH do kraja ovog mjeseca trebalo bi da završi provjere kandidata za ministre u novom sazivu Savjeta ministara, nakon čega se očekuje njihova potvrda u parlamentu i brzo formiranje vlasti na nivou BiH.

Međutim, nova vladajuća koalicija u startu je uzdrmana izlaskom već dvije stranke iz bošnjačkog “dijela” koalicije, Stranke za BiH i NES, čime je nekadašnja “osmorka” pretvorena u “šestorku”.

Iako odlaskom navedenih političkih partija u opoziciju nije ugrožena većina u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, koja bi trebalo da izglasa povjerenje Savjetu ministara, pojedini analitičari smatraju da je prilično upitan “vijek trajanja” nove vlasti na državnom nivou. Posebno iz razloga što, kako ističu, na preostale partije u bošnjačkoj “kvoti” vlasti javnost u FBiH vrši snažan pritisak da “pokažu zube” Miloradu Dodiku i SNSD.

Uvijek protiv Dodika
Glas federalne javnosti tako je, između ostalog, već poslušao predviđeni novi ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto, inače visoki funkcioner Naše stranke.

Iako je Fortina partija, navodno, žestoki ideološki protivnik SDA i njene politike, to ga nije spriječilo da na društvenim mrežama javno podrži odlazeću ministarsku spoljnih poslova BiH Biseru Turković, pritom napadajući lidera SNSD zbog njegove reakcije na optužbe Turkovićeve povodom proslave Dana Republike Srpske.

Da će novi Savjet ministara biti pod posebnom “lupom” javnosti potvrđuju i brojni medijski napisi o, najblaže rečeno, problematičnoj stručnosti najvećeg broja ministara da vode resore koji su im povjereni, kao i diskutabilnoj prošlosti pojedinaca protiv kojih su se vodile ili vode istrage, ali i onih koji su već bili pravosnažno osuđivani.

Rok trajanja

Tako se, recimo, navodi da je protiv lidera DNS i predviđenog ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića pokrenuto nekoliko istraga i da je pitanje da li će uopšte proći bezbjednosne provjere SIPA, a pozicija ministra odbrane predviđena je za Zukana Heleza iz SDP, koji je ranije bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza.

Za lidera NiP, Elmedina Konakovića, koji bi trebalo da preuzme fotelju ministra spoljnih poslova BiH, spekuliše se da tečno… ne govori nijedan strani jezik!

Sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić za Srpskoinfo kaže da je, prema njegovom mišljenju, malo vjerovatno da će novi saziv Savjeta ministara BiH “izgurati” predviđene četiri godine mandata.

– Štaviše, nisam ubijeđen da će novouspostavljena koalicija dočekati zajedno ni sljedeću zimu. Jedini koji djeluje da je iskreno zainteresovan za opstanak ove koalicije jeste lider HDZ Dragan Čović. Koliko će sve to da traje zaista je teško prognozirati, ali kad pogledamo kako su počeli, ne dajem im previše vremena – prognozira Latić.

Politika

STANIVUKOVIĆ UPITAO VUKANOVIĆA zašto ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM?

Da je samo jedna rečenica tačna, ali samo jedna!

Dvorana od prvog dana, pa do danas košta 18 miliona KM. Banjaluka će svoje učešće u projektu sa 5 miliona KM povećati na 15 miliona KM, jer dvorana i sva infrastruktura ostaje Gradu. Drugi dio troškova je organizacija samog turnira gdje dolaze svi najbolji teniseri, što je Vlada preuzela kao svoju obavezu.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanvuković nakon što se na raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske povela polemika od strane narodnog poslanika, Nebojše Vukanovića, oko projekata i svih onih dobrih stvari koje će biti realizovane u Banjoj Luci.

– Drugi dio kredita ide za prvi kolektor na rijeci Vrbas ( Crkvena ) i most u naselju Dolac. Interesuje me ko su ti ljudi koji mogu biti protiv nečeg ovakvog – upitao je Stanivuković.

Dodaje kako Vukanović u svojim tekstovima ne spominje koliko duga je Banjaluka vratila, te je upitao – kada već spominje Banju Luku, zašto ne spominje tendere na Kliničkom centru?

-Da li se negdje u ovim tekstovima spomene da je Banjaluka vratila 32 miliona KM kredita i da ima preduslove da gradi i radi ovakve projekte. Zašto Vukan ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM? Da li zato što sada radi sa Đajićem na mom opozivu – ponovo je upitao gradonačelnik Banjaluke.

Kako kaže Stanivuković, cilj nije pobijediti u opoziciji, nego pobjediti vlast.

-Iste pojave koje kritikuje u Banjaluci, u drugim opozicionim gradovima su potpuno u redu. Dvostruki aršini. Vukane prijatelju, nije cilj u politici pobijediti u opoziciji, nego pobijediti vlast.

Nastavi čitati

Politika

Vladu u Posavskom kantonu formirali bez Srba

Izglasavanje novog saziva Vlade u Posavskom kantonu, u kojoj nijedan ministar nije iz reda srpskog naroda, predstavlja novi šamar za Srbe u FBiH, a zbog takvog epiloga najvjerovatnije će biti pokrenuta i procedura ocjene ustavnosti tog organa pred federalnim pravosuđem te zatraženo aktiviranje mehanizma zaštite nacionalnog interesa.

Novi sastav kantonalne vlade potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Skupštine kantona, gdje većinu imaju partije sa hrvatskim predznakom sa HDZ-om BiH na čelu, strankom iz koje dolazi i potpredsjednica tamošnjeg parlamenta iz reda srpskog naroda Svetlana Kamenjaš, a poslanike imaju još i SDA, SDP i PDA.

Prema navodima sagovornika “Glasa” ministarske pozicije su raspoređene tako da će u osam fotelja zasjesti Hrvati iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a te će taj saziv biti jedan od rijetkih, a možda i jedini nakon izbora u kojem neće biti Srba na ministarskim pozicijama. Predstavnici srpskog naroda u tom kantonu, među kojima je odbornik u Skupštini Odžaka Damir Ivetić, tvrde da su prije dvadesetak dana tražili sastanak sa Kamenjaševom, ali da je odgovor izostao. Najviše joj zamjeraju što je, kao zvanična predstavnica Srba, u tom kantonu glasala za izbor vlade bez predstavnika srpskog naroda.

– Kamenjaševa je iz reda srpskog naroda, izabrana je isključivo glasovima HDZ-a na poziciju u kantonalnoj Skupštini i federalnom Domu naroda je samo jer se izjasnila kao Srpkinja. A glasala je za neustavni sastav nove kantonalne vlade. Tamo je morao da bude barem jedan predstavnik Srba, a ovo što je bilo ovdje je isto ono na šta se HDZ stalno žali kada je u pitanju slučaj “Komšić” – rekao je Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a, za “Glas Srpske”.

SNSD je, posjeća, u FBiH dobio više od 7.000 glasova i nema nijedno mjesto u federalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a HDZ BiH je u Srpskoj dobio tek nešto više od 1.700 glasova te ima svog čovjeka na jednom direktorskom mjestu na republičkom nivou.

– Rukovodstva SNSD-a i HDZ-a moraju da se dogovore o saradnji u FBiH. Ako ne dođe do toga, srpski narod u FBiH će nestati jer nema svoje predstavnike – istakao je Ivetić podsjećajući da je samo jednom u poslijeratnoj istoriji u kantonalnoj vladi bio predstavnik srpskog naroda.

Potvrdio je da su na istom stanovištu svi legitimni predstavnici Srba u federalnom Domu naroda te da će nastojati da pokrenu vitalni nacionalni interes.

– Ne tražimo da ministar bude iz SNSD-a, već da bude bar jedan pripadnik iz reda srpskog naroda u Vladi Posavskog kantona – istakao je Ivetić koji je dodao da u većini kantona, od ukupno deset u FBiH, gdje su nakon izbora konstituisane vlade, imaju ministri iz reda srpskog naroda.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su prekršena prava konstitutivnih naroda, najavljujući i to da će biti pokrenuta procedura ustavnosti Vlade pred Ustavnim sudom FBiH.

Mandatar Đuro Topić (HDZ BiH), na pitanje da li je tačno da u Vladi Posavskog kantona neće biti Srba, odgovorio je Srni: “Možda”, dodajući da će Vlada biti formirana u skladu s Ustavom da će sastav biti onakav kakav je bio u prethodnim mandatima.

Interesi

Epilog glasanja na sjeveru BiH komentarisao je i potpredsjednik Gradskog vijeća u Mostaru Velibor Milivojević (SNSD).

– Uvijek kažem da ne volim vagati koliki je i kakav ko Srbin. Međutim, u FBiH imamo situaciju da su u organima vlasti Srbi koji nisu birani srpskim glasovima i koji nikada nisu progovorili ni o jednom problemu srpskog naroda. To jasno govori da oni ne zastupaju srpski narod ni njegove interese, nego stranke iz kojih dolaze – ocijenio je Milivojević.

Nastavi čitati

Politika

UHAPŠEN BIVŠI MINISTAR RS! Bušio gume predsjedniku Osnovnog suda!

Banjalučka policija uhapsila je Milenka Vračara, saznaje Gerila. Vračar je uhapšen ni manje, ni više, nego zbog bušenja guma na više automobila.

Izvor Gerile iz istrage otkrio je da je Vračar bušio gume na automobilu Milenka Milekića, predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.
Na meti Vračara bili su i drugi automobili.

Milenko Vračar, inače bivši ministar finansija u Vladi RS trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi u Policijskoj upravi Banjaluka.

O slučaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Nastavi čitati

Aktuleno