Connect with us

Banjaluka

Savjetnica Šukalo: Banjaluci je potrebna „KUĆA LJUDSKIH PRAVA“

Na posljednjem zasjedanju Skupštine Grada, „Kuća ljudskih prava“ nije dobila potrebnu podršku odbornika, potvrdili su iz Gradske uprave Banjaluka.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, poručila je kako je gradska administracija ranije vodila razgovore sa udruženjima građana koja se više do 20 godina bore za ljudska prava, te da su im tada naglasili da je „Kuća ljudskih prava“ potrebna u Banjaluci.

“Na inicijativu gradonačelnika donesen je prijedlog Odluke, koji je trebalo da bude usvojen, te da se jedan gradski prostor dodijeli upravo Helsinškom parlamentu građana pod posebnim uslovima. Ono što je izuzetno važno napomenuti jeste da su oni imali donatora koji je bio spreman da u potpunosti opremi jedno takvo mjesto, gdje bi mogli da se realizuju različiti sadržaji, da se odvijaju tematske diskusije i da se pokreću različite, značajne kampanje”, rekla je ona.

Dodala je kako su mišljenja da našem gradu i te kako treba jedna ovakva kuća, koja bi bila prva ovakvog tipa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini postoje nekakve manje forme organizovanja, ali ne i kuće ljudskih prava. One su veoma popularne u Evropi, a za nas kao grad bi bilo izuzetno značajno da imamo jedan ovakva prostor, jer bi to nama kao gradu otvorilo dodatne mogućnosti za određene projekte i fondove”, poručila je Šukalova.

Dodaje da bi „Kuća ljudskih prava“ bila mjesto gdje bi svi zainteresovani mogli da se obrate za bilo kakvu pomoć, te da bi na tom mjestu imali punu pravnu podršku.

Banjaluka

GRAD SUFINANSIRA TURISTIČKE MANIFESTACIJE! Prijave do petka

Do petka, 2. decembra je otvoren Javni poziv za prijave prijedloga za Kalendar turističkih manifestacija grada Banje Luke za 2023. godinu, koje će biti sufinansirane iz gradskog budžeta.

Kako je navedeno u pozivu – mogu se prijaviti privredna društva, samostalni preduzetnici i udruženja građana (u daljem tekstu: organizatori turističkih manifestacija) koji su registrovani za obavljanje turističkih, marketinških i drugih djelatnosti povezanih sa turizmom i organizacijom turističkih događaja.

Program manifestacije putem propisane dokumentacije potrebno je dostaviti u dva primjerka (jedna štampana verzija i jedna elektronska verzija na USB-u) u zatvorenoj koverti, putem protokola, u kancelariju broj 14 Gradske uprave (radnim danom od 8.00 do 15.00 časova) ili putem pošte, saopštili su iz Gradske uprave.

Javni poziv i prateću dokumentaciju možete preuzeti na linku OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

FUDBALSKA GROZNICA NIKOG NIJE ZAOBIŠLA! Stanivuković se našalio “SUTRA LETIM ZA KATAR”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije nekoliko dana najavio je produženu pauzu za sve radnike Gradske uprave kako bi mogli pratiti sljedeći meč Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.
Danas se ponovo dotakao fudbala te objavio sljedeći post

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVI KONCEPT SAOBRAĆAJA U CENTRU GRADA Velika jednosmjerna ulica, kilometri biciklističkih staza

Velika jednosmjerna ulica kroz širi centar grada je novi koncept saobraćaja u Banjaluci, najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat trebalo da doprinese rasterećenju saobraćajnih gužvi u centru grada, te da unaprijedi biciklistički saobraćaj.

U narednom periodu uslijediće javna rasprava po ovom pitanju.

Ovaj projekat obuhvata preko tri kilometra novih biciklističkih staza, dvije saobraćajne trake za automobile i traku za javni gradski prevoz i taksi vozila – poručio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno