Connect with us

Politika

SDA jednom nogom ponovo u vlasti

Proces formiranja vlasti u Unsko-sanskom kantonu ide neočekivanim tokom, budući da bi, po izjavama aktera na ovdašnjoj političkoj sceni, Stranka demokratske akcije, nakon što je provela četiri godine u opoziciji, ponovo mogla biti dio vladajuće koalicije.

Od okončanja proteklih općih izbora čeka se na formiranje vlasti u ovom kantonu, a najveći koalicioni kapacitet imaju SDA i Narodni evropski savez (NES) sa po osam poslanika u Skupštini USK.

U proteklom periodu vođeni su intenzivni razgovori između svih političkih partija koje participiraju u kantonalnoj Skupštini, a ako je suditi po aktuelnom razvoju događaja, vrlo izgledno je da bi, uz pomenutu SDA, buduću vlast mogli činiti još Demokratska fronta, te političke partije ujedinjene u tzv. blok 3, sa ukupno šest poslanika, a čine ga Narod i pravda (NIP), Pokret za modernu i autonomnu Krajinu (POMAK) i Naša stranka (NS).

Ukoliko se ostvari ovaj politički savez, u Skupštini USK formiraće se parlamentarna većina koja će brojati 17 poslanika.

Da se finaliziraju politički dogovori potvrdio je Halil Bajramović, predsjednik kantonalne organizacije NiP-a.

“Preliminarno smo postigli dogovor da svakome od političkih aktera pripadnu po tri ministarstva u Vladi USK. SDA jeste po broju glasova značajno jača, ali je prihvatila takav odnos. Ono što nas vodi u ovome trenutku jeste programska platforma i oko toga smo postigli konsenzus”, istakao je Bajramović.

Dodao je kako su ranije vodili razgovore sa NES-om i SDP-om, s kojima su na državnom i federalnom nivou dio “osmorke”, ali da dogovor nije postignut.

“Nismo bili zadovoljni tim razgovorima i osjećali smo da su nas željeli izigrati, pomnožiti s nulom i zaobići u procesu formiranja vlasti”, kazao je Bajramović.

U Stranci demokratske akcije navode kako se razgovori vode i da su spremni preuzeti odgovornost da budu dio buduće vlasti. Prema riječima Jasmina Musića, predsjednika kluba SDA u Skupštini USK, odluku o tome donijeće vrlo brzo najviši organi te političke partije.

S druge strane u NES-u i SDP-u, političkim strankama koje su bile noseći stubovi vlasti u proteklom periodu, nezadovoljni su ovakvim razvojem događaja, a njihovi predstavnici smatraju kako se na ovaj način ruši političko partnerstvo “osmorke”.

Mustafa Ružnić, aktuelni premijer USK i član najužeg rukovodstva NES-a, kaže kako NiP i Naša stranka u ovom kantonu ignorišu postojanje koalicije na federalnom nivou, te smatra kako je na djelu pokušaj njihovog disciplinovanja.

“Mrski su nam podanički mentalitet i izdaja, a nju posebno kažnjavamo, što će vjerovatno biti i u ovom slučaju”, kazao je Ružnić.

Politički analitičari smatraju kako će se, ukoliko se u USK formira ovakva vlast, to neminovno odraziti na federalni nivo i jedinstvo “osmorke”.

S druge strane, što brže formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu nameće se kao imperativ, jer krajem marta prestaje važiti odluka o privremenom finansiranju, a budžet za ovu godinu još nije usvojen.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno