Connect with us

Politika

SDA jednom nogom ponovo u vlasti

Proces formiranja vlasti u Unsko-sanskom kantonu ide neočekivanim tokom, budući da bi, po izjavama aktera na ovdašnjoj političkoj sceni, Stranka demokratske akcije, nakon što je provela četiri godine u opoziciji, ponovo mogla biti dio vladajuće koalicije.

Od okončanja proteklih općih izbora čeka se na formiranje vlasti u ovom kantonu, a najveći koalicioni kapacitet imaju SDA i Narodni evropski savez (NES) sa po osam poslanika u Skupštini USK.

U proteklom periodu vođeni su intenzivni razgovori između svih političkih partija koje participiraju u kantonalnoj Skupštini, a ako je suditi po aktuelnom razvoju događaja, vrlo izgledno je da bi, uz pomenutu SDA, buduću vlast mogli činiti još Demokratska fronta, te političke partije ujedinjene u tzv. blok 3, sa ukupno šest poslanika, a čine ga Narod i pravda (NIP), Pokret za modernu i autonomnu Krajinu (POMAK) i Naša stranka (NS).

Ukoliko se ostvari ovaj politički savez, u Skupštini USK formiraće se parlamentarna većina koja će brojati 17 poslanika.

Da se finaliziraju politički dogovori potvrdio je Halil Bajramović, predsjednik kantonalne organizacije NiP-a.

“Preliminarno smo postigli dogovor da svakome od političkih aktera pripadnu po tri ministarstva u Vladi USK. SDA jeste po broju glasova značajno jača, ali je prihvatila takav odnos. Ono što nas vodi u ovome trenutku jeste programska platforma i oko toga smo postigli konsenzus”, istakao je Bajramović.

Dodao je kako su ranije vodili razgovore sa NES-om i SDP-om, s kojima su na državnom i federalnom nivou dio “osmorke”, ali da dogovor nije postignut.

“Nismo bili zadovoljni tim razgovorima i osjećali smo da su nas željeli izigrati, pomnožiti s nulom i zaobići u procesu formiranja vlasti”, kazao je Bajramović.

U Stranci demokratske akcije navode kako se razgovori vode i da su spremni preuzeti odgovornost da budu dio buduće vlasti. Prema riječima Jasmina Musića, predsjednika kluba SDA u Skupštini USK, odluku o tome donijeće vrlo brzo najviši organi te političke partije.

S druge strane u NES-u i SDP-u, političkim strankama koje su bile noseći stubovi vlasti u proteklom periodu, nezadovoljni su ovakvim razvojem događaja, a njihovi predstavnici smatraju kako se na ovaj način ruši političko partnerstvo “osmorke”.

Mustafa Ružnić, aktuelni premijer USK i član najužeg rukovodstva NES-a, kaže kako NiP i Naša stranka u ovom kantonu ignorišu postojanje koalicije na federalnom nivou, te smatra kako je na djelu pokušaj njihovog disciplinovanja.

“Mrski su nam podanički mentalitet i izdaja, a nju posebno kažnjavamo, što će vjerovatno biti i u ovom slučaju”, kazao je Ružnić.

Politički analitičari smatraju kako će se, ukoliko se u USK formira ovakva vlast, to neminovno odraziti na federalni nivo i jedinstvo “osmorke”.

S druge strane, što brže formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu nameće se kao imperativ, jer krajem marta prestaje važiti odluka o privremenom finansiranju, a budžet za ovu godinu još nije usvojen.

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno