Connect with us

Politika

SDA prijeti veliki raskol

Ukoliko SDA ne bude dio vlasti, ne samo na zajedničkom, već i na federalnom nivou, treba očekivati da unutarstranačko jedinstvo bude do temelja uzdrmano pa samim tim i otvoreno pitanje nekih novih kadrovskih rješenja, ali i opstanka ove bošnjačke partije.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar i član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski, analizirajući uzavrelu političku scenu u FBiH, ali i sve veću mogućnost da ova stranka nakon toliko godina ostane bez učešća u izvršnoj vlasti i na zajedničkom nivou, što je već gotova stvar, a tako i na nivou FBiH. Kako kaže, ne treba zaboraviti da SDA i dalje drži “bošnjački ključ” za imenovanje premijera i nove vlade FBiH.

– Videćemo da li će oni iskoristiti zakonske mehanizme i poluge koje su im na raspolaganju te tako minirati postignuti koalicioni sporazum “osmorke” i HDZ-a. Mislim da su i oni svjesni da ukoliko na kraju ostanu i bez izvršne vlasti na federalnim nivou da će to biti jedino veliko iskušenje za njih. Ne treba zaboraviti pomenuti da je dobar deo opozicionih stranaka, koje, kako stvari stoje, sada dolaze na vlast, upravo produkt bivših i “odmetnutih” SDA kadrova. Znači ni ranije nije bilo nekog velikog i bezrezervnog jedinstva unutar ove stranke. Ono je mnogo puta bilo okrnjeno i narušeno. To sigurno možemo očekivati i ako se ostvari za njih najcrnji politički scenario. U tom slučaju nisam baš siguran da oni mogu neokrnjeni preživati naredne četiri godine – ubijeđen je Sitarski.

Na pitanje kako gleda na sve učestalije i otvorenije prijeteće poruke čelnika SDA da “neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana”, ali i navodno izdajničku politiku “osmorke”, odnosno “trojke” te da će upravo oni biti “na čelu kolone koja će državu odbraniti”, Sitarski kaže da se radi o političkom vokabularu i retorici koji se nekada na balkanskim prostorima dobro primao, ali i priči koja je vjerovatno podstaknuta sve realnijim scenarijom – da SDA završi u opoziciji na oba nivoa vlasti.

– To više ne prolazi u toj meri. Mislim da bi im bolje bilo, pogotovo ukoliko odu u opoziciju, da preispitaju svoju politiku i programska načela, izvrše kadrovske promene, ali i promene dosadašnji modus operandi na političkoj sceni u BiH – kaže Sitarski.

Politički analitičar Pejo Gašparević smatra da iako postaje sve očiglednije da ova stranka proživljava jednu veliku krizu, ne treba nikako zaboraviti da se radi o moćnoj političkoj organizaciji, sa velikim biračkim tijelom, koja i dalje uživa veliku podršku Islamske zajednice, ali i Turske.

– Zato i ne vjerujem da se oni tek tako mogu raspasti i postati beznačajan politički faktor u BiH. Treba očekivati određene turbulencije i previranja, ali ne treba zaboraviti ni da velike stranke imaju tu sposobnost regeneracije. Vjerujem da će se to i njima desiti. Drugo pitanje je kako će završiti sve veći raskol unutar bošnjačkog političkog bića, između konzervativne SDA i SDP-a. Evropa navija za lijevo orijentisane bošnjačke stranke, a Turska za SDA – kaže Gašparević.

Osvrćući se na prijetnje pojedinih čelnika SDA i pozive na bunt, Gašparević kaže da smatra da SDA na ovaj način, osnaženom i ostrašćenom retorikom želi pokazati kako nisu u defanzivi, već naprotiv, da su i dalje jaki.

“Narodni bunt”

Potpredsjednik SDA Edin Ramić u nedavnom intervjuu za BHRT istakao je da postoje bar tri razloga zbog kojih SDA ne bi trebalo da bude u opoziciji. Prvo zbog toga što SDA ima izborni rezultat, zatim zbog toga što su joj građani dali najveću podršku te zato što na nivou FBiH bez SDA ne može biti formirana nova vlast. Ukoliko do toga dođe Ramić je upozorio da bi to izazvalo nezadovoljstvo kod naroda.

– U narodu se već osjeti reakcija i nezadovoljstvo zbog ambicija “osmorke” da formira vlast bez SDA. Ukoliko dođe do izdaje interesa države, logično je da ćemo mi predvoditi bunt naroda. Stati na čelo te kolone – poručio je Ramić.

Politika

DODIK SUTRA U DRAKULIĆU: Obilježavanje 81 godine od pokolja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Dodik će prisustvovati obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, najavljeno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.
Novosti

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆN NAPAO VLAST “Nema tog poreza, koji može da zadovolji NJIHOVE APETITE”

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. Reći da bogate zemlje imaju velike poraze, kao što je to rekao predsejednik Republike Srpske, lijepo zvuči ali kad bismo mi danas živjeli kao u Norveškoj ili Skandinaviji, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, nakon sjednice Koordinacionog odbora SDS IJ3.
On je istakao da unutarstranački izbori u SDS teku po planu i da je sastanak u Banjaluci drugi u nizu sastanaka po regiijama.

“Postoje sredine gdje su unutarstranački izbori već poodmakli i to je slučaj u 20 dobro organizovanih odbora SDS. Postoji jedan dio opštinskih i gradskih organizacija gdje proces unutarstranačkih izbora teče nešto sporijom dinamikom”, pojasnio je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

On je kazao da će cjelokupan izborni proces biti završen tokom maja velikom Skupštinom Srpske demokratske stranke.

Govoreći o opozivu gradonačelnika Bijeljine, Miličević je kazao da će SDS organizovano ući u odbranu kutija na referendumu.

“Skupštinska većina u Bijeljini je jedna interesna grupa koju čine vladajuće partije kojima je Bijeljina i njen budžet plijen a ne razvojna sredstva za jednu lokalnu zajednicu. Ozbiljno smo se organzovali u odbrani sadržaja kutija jer ako to ne uradimo bićemo pokradeni. Ja sam to doživio u Tesliću, na referendumu 2019. kada je bez obzira na razliku u moju korist, od četiri hiljade glasova, jedva spriječena izborna krađa. Izborni zakon omogućava svaku vrstu izbornih krađa i naš zahtjev će biti izmjena izbornog zakona koji dopušta ove malverzacije”, poručio je lider SDS-a.

On kaže da zagovara racionalniji pristup kada je u pitanju opozicioni rad i da SDS neće samo kritikovati.

“Nudićemo rješenja i po pitanju izmjena izbornog zakona ali i po pitanju raspodojele sredstava iz PDV-a. Predložićemo da se limit za ulazak u naplatu PDV-a poveća sa dosadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada KM. Nakon toliko godina, tolikih poskupljenja i inflacije to više nije realan okvir koji sve teže nose privredni subjekti. Taj naš prijedlog će pomoći privrednicima da podnesu teret krize“, pojasnio je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

GRADONAČELNIK U ŠVAJCARSKOJ! Prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu, koji organizuju Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj.

Proslava Dana Republike u Cirihu započela je uz molitvu i lomljenje slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Stanivuković kazao je da se raduje svakoj prilici da dođe i da se sretne sa našim narodom u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta.

-To je dragocjeno da se putem naše crkve, vjere, tradicije, kulture i običaja povezujemo među našim narodom kako bi držali tu jednu nit povezanosti, kako bismo uvijek gledali u našu maticu Srbiju, Republiku Srpsku i kako bismo uvijek naš narod držali okupljenog oko naše suštinske ideje od koje nikada ne smijemo da odustanemo, a to je da živimo svoji na svome u svojim zemljama – poručio je gradonačelnik, koji drugu godinu zaredom prisustvuje u Cirihu obilježavanju Dana Republike Srpske.

Naveo je da je činjenica da nas prilike i neprilike tjeraju negdje drugdje i da je danas to naša realnost.

-Ali danas mogu da posvjedočim koliko naš narod ovdje u Cirihu u Švajcarskoj, u Njemačkoj, u Austriji, gdje god sam bio ovih dana, gleda u Republiku Srpsku, živi Banju Luku i druge gradove u Republici Srpskoj, svaki grumen i pedalj Republike. Naš narod se ovdje osamostalio, očvrsnuo, kupio zemlju, napravio crkvu, ali ipak gleda u svoje zemlje i želi da se vrati. To je taj korijen. Lišće se vraća svom korijenu, narod se vraća svom korijenu. Upravo je to najsnažnija poruka koju sam ovdje čuo – naglasio je on.

Brojni su izazovi, ističe, kako našeg naroda u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori.

-Izazovi su slični, ako ne i veći kod našeg naroda ovdje. Preko 30.000 potpisa Bošnjaka, raznih udruženja je sakupljeno da se Dani Republike Srpske ovdje ne obilježavaju. Kome to smeta? Mi smo se okupili ovdje zarad crkve, zarad ljudi, vjere, ekonomije, privrede, uzajamnog podržavanja i poštovanja, a ne protiv bilo koga drugog. I film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ je samo film o nama, gdje živimo, šta nam se desilo i kuda želimo da idemo, a ovdje se brani njegovo prikazivanje. Mi nemamo durge ambicije osim da smo svoji, da imamo svoje, da nam niko ne smije i ne može to zabraniti – poručio je gradonačelnik.

Dodaje da ga ohrabruje svaki stisak ruke svakom Srbinu, kojeg je sreo u dijaspori.

-To je stisak ruke koji jača naše odnose, koji nas povezuje i koji šalje jednu univrezalnu poruku – da mi imamo viši cilj, da se ne umaramo od ideje da se borimo za naše istinske vrijednosti, za održavanje jezika, pisma, tradicije, kulture – naveo je grdaonačelnik, dodajući da će i ovom prilikom imati više sastanaka o ekonomskim temama.

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, nastojatelj Hrama Uspenja Presvete Bogorodice – kazao je da je crkva majka našeg naroda.

-Politika se bavi interesima, a crkva se bavi božanskom ljubavlju. Jedino što možemo da damo od sebe jeste ljubav, ljubav prema našem narodu, ali i prema svim drugima bez obzira na to koje su vjeroispovijesti i vjere. S tim u vezi nama je crkva u dijaspori kao djelić domovine naše i tako mnogi ljudi koji dolaze u Hram dolaze radi vjere, a takođe i tu govore srpski jezik i pričaju sa ljudima koji su njima poznati, upoznaju nove i na taj način mi opstajemo – kazao je protojerej Simijonović.

Naglašava da bez otadžbine, onih rodnih mjestaa, oni ne bi mogli da funkcionišu.

-To je jedna sinergija otadžbine i dijaspore. Zato je veoma važno da nam otadžbina bude mirna i stabilna, jer onda će roditelji sa ponosom da govore o korijenima djeci koja su rođena ovdje u Švajcarskoj. Pozdravljam ovu aktivnost obilježavanja Dana Republike Srpske ne ulazeći u političke stavove pojedinih naroda i to ne bi trebalo da nam bude fokus, nego Sveti arhiđakon Stefan, da uznesemo slavu Gospodu i svetiteljima. Radi toga i slavimo slave, jer nas oni čuvaju, prvenstveno, u vjeri – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno