Connect with us

Politika

SEBIJINE PREVARE PREVAZILAZE I “PINK PANTER”! Muradif Pajt teško tereti “Sultaniju” – UKRALA JE NAUČNI RAD!

Sebija Izetbegović je ukrala magistarski rad od moje supruge! Kazao je ovo u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” Muradif Pajt, čovjek koji zna sve zagrebačke tajne supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Sebiju je upoznao na 1. kongresu Stranke demokratske akcije u Sarajevu 1991. godine, kada ga je, kaže, rahmetli Alija Izetbegović doveo u Sarajevo na Kongres, a već 1992. Sebija je živjela u njegovom stanu u Zagrebu.

– Mislim da je bio juni 1992. godine, moja punica je Sebiju dovela kod nas u Zagreb da živi s nama – prisjetio se Pajt za “Avaz”.

Sve džaba

Opisao je Sebijin boravak u Zagrebu.

– Znači, ona ima osiguranu hranu. Imala je svoju garderobu, imala je svoju sobu, živjela. Ništa nije plaćala, imala je servis kao u hotelu, imala je vozača, imala je sve moguće što joj treba. Amer Cviko je vozao. Sve je tako to bilo dok nije otišla i onda, kad sam ja bio zaratio s Biserom Turković, 1993. godine, negdje otprilike oktobar, novembar, ne znam tačno, ja dobijem pravo da idem u Ameriku – istakao je Pajt.

A onda dolaze do šokantne spoznaje.

– Moja supruga, moja mala beba, koja je imala tad osam-devet mjeseci, i ja. I sad žena kaže, normalno, sprema se i kaže, šta tebi treba, šta meni treba, daj mi kreditnu karticu, daj onih nekoliko dokumenata, moj je stan, ja ga zaključam i idemo. Sad žena, kako je bila profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, treba joj diploma od magistrata, treba joj od doktorata, treba joj doktorat, tekst, treba joj magistrat, nađe diplomu, ali nema magistrata, nema doktorata! To su radovi od po 200-300 stranica. Nema knjiga. „Gdje su moji radovi?“, pita me. „Šta ja znam, ženska glavo“, odgovorim joj. Kaže ona: „Bogami je to Seka odnijela“, budući da je Seka, dok je bila u mom stanu, to čitala – kazao je Pajt.

Zvao Aliju

Da su sumnje o krađi magistarskog rada bile opravdane, Pajtu i njegovoj supruzi postaje jasno odmah nakon prve rečenice tokom telefonskog razgovora sa Sebijom Izetbegović.

– Nađem njen telefon, za minutu sam našao, zovem Aliju, Alija mi dadne njen broj iz Istanbula. Zovem Seku, rekoh: „Mi idemo za Ameriku. Možemo li doći po magisterij i doktorat, po onu knjigu od Kana?“ Nisam je htio uopšte pitati da li je to ponijela sa sobom, nego ovim riječima joj kažem, ponavljam: „Možemo li doći po magisterij i doktorat, po onu knjigu od Kana?“

A ona odmah odgovara: „Jao, halali, molim te.“ Znači, to je godina prošlo, ona opet odgovara: „Joj, halali, oprosti ako znaš Allaha, dž. š., ma kako ne možeš doći, dođi…“ Tako mi je rekla tada Sebija i odmah mi je bilo jasno da je to ukrala. Odemo tamo žena i ja, Zagreb – Cirih, Cirih – Istanbul. Mi smo tu u hotel došli. Ja na recepciju zovem, imao sam taj broj telefona. Tri knjige unutra, u kesi magisterij, doktorat… Evo ti, valjda je to to.

Žena otvori i začudi se. Pitam je šta je, kaže: „Nema prve stranice.“ Otvori i od drugog rada, kad ni tamo nema stranica, otvori tu knjigu od Kana s potpisom. Kan je bio najveći patolog na svijetu. Bila je fantastična knjiga. Nema ni tu. Šta da radim? Uzmemo knjige i vratimo se u Ameriku – kazao je na kraju Muradif Pajt.

Kako je ušla u Hrvatsku

Pajt tvrdi da je Sebija u Zagrebu specijalizirala „jedino ako se iz Istanbula teleportovala u Zagreb, jer 1993. godine u Hrvatsku nije mogao ući ni komarac“.

Niko nije mogao tada ući ni preko obavještajne službe – dodao je Pajt.

U narednim danima Avaz TV donosi ekskluzivni serijal o životu Sebije Izetbegović u Zagrebu i njenoj izmišljenoj specijalizaciji.

Avaz

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA: EU ima dvostruke aršine

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

“U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički”, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

“Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU”, zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.

Nastavi čitati

Društvo

CRNADAK EVROPSKOJ UNIJI: NE POMAŽITE NAM MOLIM VAS!

Samo nam vi nemojte više pomagati.

Tim riječima je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, prokomentarisao poruku delegacije EU u BiH vlastima Srpske da odustanu od kriminalizacije uvrede i klevete i ostalih spornih zakona i inicijativa.

Crnadak je Evropljanima odgovorio da “kritikuju vlast kojoj su priznali krađu izbora i omogućili im da i dalje budu vlast”.

– Ako stvarno hoćete da pomognete, zna se: skeniranje glasačkih listića, otisak prsta kao potvrda identifikacije birača i video nadzor biračkog mjesta.

Ako nam nećete pomoći da dobijemo poštene izbore, onda bolje ćutite – napisao je Crnadak na Fejsbuku.

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini saopštila je da osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

Nastavi čitati

Aktuleno