Connect with us

Politika

SEBIJINE PREVARE PREVAZILAZE I “PINK PANTER”! Muradif Pajt teško tereti “Sultaniju” – UKRALA JE NAUČNI RAD!

Sebija Izetbegović je ukrala magistarski rad od moje supruge! Kazao je ovo u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” Muradif Pajt, čovjek koji zna sve zagrebačke tajne supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Sebiju je upoznao na 1. kongresu Stranke demokratske akcije u Sarajevu 1991. godine, kada ga je, kaže, rahmetli Alija Izetbegović doveo u Sarajevo na Kongres, a već 1992. Sebija je živjela u njegovom stanu u Zagrebu.

– Mislim da je bio juni 1992. godine, moja punica je Sebiju dovela kod nas u Zagreb da živi s nama – prisjetio se Pajt za “Avaz”.

Sve džaba

Opisao je Sebijin boravak u Zagrebu.

– Znači, ona ima osiguranu hranu. Imala je svoju garderobu, imala je svoju sobu, živjela. Ništa nije plaćala, imala je servis kao u hotelu, imala je vozača, imala je sve moguće što joj treba. Amer Cviko je vozao. Sve je tako to bilo dok nije otišla i onda, kad sam ja bio zaratio s Biserom Turković, 1993. godine, negdje otprilike oktobar, novembar, ne znam tačno, ja dobijem pravo da idem u Ameriku – istakao je Pajt.

A onda dolaze do šokantne spoznaje.

– Moja supruga, moja mala beba, koja je imala tad osam-devet mjeseci, i ja. I sad žena kaže, normalno, sprema se i kaže, šta tebi treba, šta meni treba, daj mi kreditnu karticu, daj onih nekoliko dokumenata, moj je stan, ja ga zaključam i idemo. Sad žena, kako je bila profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, treba joj diploma od magistrata, treba joj od doktorata, treba joj doktorat, tekst, treba joj magistrat, nađe diplomu, ali nema magistrata, nema doktorata! To su radovi od po 200-300 stranica. Nema knjiga. „Gdje su moji radovi?“, pita me. „Šta ja znam, ženska glavo“, odgovorim joj. Kaže ona: „Bogami je to Seka odnijela“, budući da je Seka, dok je bila u mom stanu, to čitala – kazao je Pajt.

Zvao Aliju

Da su sumnje o krađi magistarskog rada bile opravdane, Pajtu i njegovoj supruzi postaje jasno odmah nakon prve rečenice tokom telefonskog razgovora sa Sebijom Izetbegović.

– Nađem njen telefon, za minutu sam našao, zovem Aliju, Alija mi dadne njen broj iz Istanbula. Zovem Seku, rekoh: „Mi idemo za Ameriku. Možemo li doći po magisterij i doktorat, po onu knjigu od Kana?“ Nisam je htio uopšte pitati da li je to ponijela sa sobom, nego ovim riječima joj kažem, ponavljam: „Možemo li doći po magisterij i doktorat, po onu knjigu od Kana?“

A ona odmah odgovara: „Jao, halali, molim te.“ Znači, to je godina prošlo, ona opet odgovara: „Joj, halali, oprosti ako znaš Allaha, dž. š., ma kako ne možeš doći, dođi…“ Tako mi je rekla tada Sebija i odmah mi je bilo jasno da je to ukrala. Odemo tamo žena i ja, Zagreb – Cirih, Cirih – Istanbul. Mi smo tu u hotel došli. Ja na recepciju zovem, imao sam taj broj telefona. Tri knjige unutra, u kesi magisterij, doktorat… Evo ti, valjda je to to.

Žena otvori i začudi se. Pitam je šta je, kaže: „Nema prve stranice.“ Otvori i od drugog rada, kad ni tamo nema stranica, otvori tu knjigu od Kana s potpisom. Kan je bio najveći patolog na svijetu. Bila je fantastična knjiga. Nema ni tu. Šta da radim? Uzmemo knjige i vratimo se u Ameriku – kazao je na kraju Muradif Pajt.

Kako je ušla u Hrvatsku

Pajt tvrdi da je Sebija u Zagrebu specijalizirala „jedino ako se iz Istanbula teleportovala u Zagreb, jer 1993. godine u Hrvatsku nije mogao ući ni komarac“.

Niko nije mogao tada ući ni preko obavještajne službe – dodao je Pajt.

U narednim danima Avaz TV donosi ekskluzivni serijal o životu Sebije Izetbegović u Zagrebu i njenoj izmišljenoj specijalizaciji.

Avaz

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno