Connect with us

Politika

SELAK U JUTARNJEM PROGRAMU RTRS “SPS uskoro obilježava treću godinu postojanja” (VIDEO)

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske, zadovoljan je radom Vlade Republike Srpske u njenih prvih stotinu dana rada.
Ocjenjujući rad nove izvršne vlasti Srpske, Selak je podsjetio da je njegova poslanička grupa podržala i Budžet za ovu godinu u cilju poboljšanja socijalno – ekonomskih uslova života građana RS.
-Podržali smo formiranje svih institucija vlasti. Od rukovodstva Skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda, izbor delegata u Dom naroda BiH, Skupštine RS do formiranja Savjeta ministara BiH. Za nas je bitno da imamo stabilne institucije, jer samo institucionalno možemo rješavati otvorena pitanja na svim nivoima vlasti i takođe- potpomoći ostvarivanje izvršne političke i energetske pozicije, kazao je Selak u jutarnjem programu RTRS.
Selak je naglasio i da je njegova partija ukazivala ranije na neke negativne pojave i kada je u pitanju sadašnju vlast, u prethodnom mandatu, kada je za tim bilo potrebe, ali da je sadašnja Vlada RS, vlada kontinuiteta i treba uvijek podržati dobre stvari.
-Ne bježimo od podjele odgovornosti i spremni smo da preuzmemo odgovornost. Učešće u vlasti podrazumijeva i kritike i odgovornost, istakao je Selak.
Njegova stranka, SPS, obilježava uskoro treću godinu postojanja, a iako su sami izašli na izbore imaju i poslanike i delegate.
Ukazao je i na buduće pravce djelovanja SPS. Jedan od njih će biti i energetska, ekonomska odgovornost, politička stabilnost… Ali i ustavna, prije svega u Ustavnom sudu BiH, i drugim institucijama vlasti BiH u kojima bi interes svakog građanina bio bitan, i u kojim stranci ne bi imali nikakvu prednost, kakvu su do sada imali.
-Što prije trebamo izglasati Zakon o Ustavnom sudu BiH. Ovo što se sada radi, način na koji gubimo pozicije, mora se mijenjati. Rad Ustavnog suda mora biti stavljen u zakonsku regulativu, kako nam stranci koji sad imaju dužnosti sudija, ne bi bili ispred naših građana. Mi na njihov izbor ne možemo trenutno uticati. Dok za našeg građanina moramo donijeti Uvjerenje o državljanstvu, sudije stranci zauzimaju najviše funkcije u Ustavnom sudu, bez toga papira. Zato nam treba Zakon, kazao je Goran Selak.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno