Connect with us

Svijet

SIJARTO UPOZORAVA: Evropa možda neće biti spremna na novi talas migracija

Evropa možda neće moći da se nosi sa još jednim talasom ilegalnih migracija izazvanim krizom sa hranom u najsiromašnijim zemljama Azije i Afrike, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– Mađarska i Liban su dvije zemlje koje su geografski udaljene jedna od druge, ali smo jednako zainteresovani za što skorije postizanje mira u Ukrajini. Naravno, ukoliko nema mira, kriza sa hranom će se pogoršati, što će navesti desetine miliona ljudi da napuste svoje zemlje“, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim ministrom spoljnih poslova Abdalahom Bouom Habibom u Bejrutu.
On je naglasio da se zna da pomenute poteškoće mogu dovesti do novih talasa migracije iz već nestabilnih regiona koji će biti većih razmjera i ozbiljniji nego ikad ranije.
– Isto tako znamo da ti talasi migracije destabilišu situaciju i da su generalno usmjereni ka Evropi. Ukoliko se ovaj pritisak poveća, Evropa neće moći da se nosi s tim – upozorio je Sijarto.

Sijarto je pozvao na pružanje pomoći Sjevernoj Africi i Bliskom istoku u stvaranju uslova koji bi omogućili ljudima tamo da normalno žive i pomogli da se vrate hiljade izbjeglica koje su pobjegle iz tih regiona.

Šef mađarske diplomatije izrazio je nadu da će pomoć Mađarske u obnovi hrišćanskih crkava u Libanu doprinijeti pomenutim naporima.

Sijarto je istakao da je Vlada Mađarske za taj program izdvojila dva miliona dolara i da je sada odlučila da doda još 1,8 miliona.

Obraćajući se kasnije učesnicima međunarodne konferencije za pomoć sirijskim izbjeglicama, koje sada čine gotovo petinu stanovništva u Libanu, Sijarto je naveo da je mađarska Vlada u posljednjih nekoliko godina sprovela niz projekata u Siriji vrijednosti oko 27 miliona dolara u polju izgradnje, obrazovanja, zdravstvene njege i poljoprivrede, javila je novinska agencija MTI.

Prema njegovim riječima, ukoliko međunarodna zajednica ne promijeni stav, sve više Sirijaca će napustiti svoje kuće i sve manje njih će se vraćati, prenio je TASS.

Svijet

NA SNAZI NOVA PRAVILA! Bez ovoga ne krećite na put u automobilu prema Njemačkoj

Opšte je poznato da kutija prve pomoći mora sadržavati stvari poput flastera, zavoja, gaza i slično. No kada je u pitanju Njemačka, postoji još jedna stvar koja ne smije nedostajati.

Riječ je o novom standardu, takozvanom DIN 13164, koji je zapravo na snazi od februara 2022., ali postoji prijelazan period do 31. januara 2023. Isti kaže kako se komercijalno dostupni kompleti prve pomoći mogu se kupiti samo do tog datuma, kako kaže Savezna udruga za medicinsku tehnologiju (BVMed), a prenosi Feniks magazin.

Prema novom standardu, vozači automobila, kamiona ii autobusa sada moraju imati i dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći

No, maske nisu jedina promjena koja se tiče sadržaja kutije prve pomoći. Prethodno su se u njoj morala naći dva trokutasta zavoja i zavoj dimenzija 40 dž 60 cm. Sada je dovoljan samo zavoj.

Ako se pitate prijeti li vam kazna ukoliko se te stvari ne nađu u vašoj kutiji za prvu pomoć, odgovor je za divno čudo – ne.

Jer prema pisanju njemačkog ADAC-a, Savezno ministarstvo za digitalizaciju i promet još nije uskladilo novi standard. Drugim riječima, nove kutije prve pomoći već se mogu koristiti, ali nije potrebno mijenjati ili dograđivati stare kutije prve pomoći. Kompleti prve pomoći s prethodno važećim verzijama DIN 13164 (januar 1998. i januar 2014.) mogu se i dalje koristiti.

Dovoljno je jednostavno staviti dvije maske.

(CrnaHronikaBa)

Nastavi čitati

Svijet

HAMAS ODOGOVORAN ZA NAPAD: Svijet osuđuje pucnjavu u sinagogi u Jerusalimu

Palestinski Hamas zvanično je preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je osudio taj čin.

Napadač koji je pucao na vijernike koji su izazili iz sinagoge u sjevernom dijelu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobjegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Hamas je zvanično preuzeo odgovornost za napad. Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa „pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa“ i raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

„Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike“, dodao je Hamada.

U međuvremenu, svih 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sjednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani. Sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako riješiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD je na sjednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju „unilateralne mjere“ u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres „duboko zabrinut“ trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

(Nezavisne)

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON “Nastaviću da pregovaram sa Moskvom”

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će nastaviti da održava dijalog sa Moskvom u okolnostima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
“Nastaviću da razgovaram sa Rusijom”, rekao je Makron tokom prijema u Jelisejskoj palati povodom lunarne Nove godine.

Francuski ministar spoljnih poslova Katarina Kolona izjavila je ranije da Pariz nastoji da održi postojeće kontakte sa Rusijom na “svim nivoima” kako bi omogućila nesmetanu razmjenu informacija o kritičnim bezbjednosnim temama u okolnostima sukoba u Ukrajini.

Makron je u decembru rekao da održava kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da vjeruje da su pregovori jedini izlaz iz ukrajinske krize.

On je naglasio da ne vidi “vojnu opciju na terenu” u pogledu Ukrajine.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine, nakon što su Donjecka i Luganska narodna republika apelovala za pomoć u odbrani od ukrajinskih provokacija.

Nastavi čitati

Aktuleno