Connect with us

Region

SITUACIJA NA KOSOVU OZBILJNA! Gradonačelnik Štrpca traži pomoć

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić zatražio je danas od komandanta Kfora za region Zapad da poveća prisustvo u Štrpcu.
“Situacija je jako teška i ozbiljna. Posebno brine nastavak narativa u vezi s događajima od 6. januara i namjera da se opravda pokušaj ubistva dječaka i mladića. To sam prenio komandantu Kfora za region Zapad. Prenio sam sve zabrinutosti i informacije koje građani imaju. Tražio sam od Kfora da poveća svoje prisustvo, uz razumijevanje njihovih kapaciteta i oni će u skladu sa tim povećati je prisustvo”, izjavio je Jevtić nakon sastanka sa pukovnikom Ivanom Marotom za televiziju “Herc”.

Sa druge strane, kako je dodao, od kosovske policije će se zahtjevati da pored stalnih punktova dodatno povećaju patrole u blizini škola kada počne nastava, prenio je Kosovo onlajn.

“Da se povećaju patrole tamo gdje djeca čekaju javni prevoz da bi išla u školu i u vrijeme kada se djeca vraćaju iz škole. To su bili zahtjevi građana”, rekao je Jevtić.

Kako je prenio, na sastanku sa građanima donijeti su zaključci i zahtjevi koji će biti upućeni i Kforu i kosovskoj policiji.

“Dogovorili smo i da u narednim danima svako od mjesta na teritoriji opštini Štrpce izabere tri do pet predstavnika koji će redovno održavati sastanke sa mnom i sa mojim saradnicima na sve teme koji oni budu kandidovali. Mi smo kao opština imali ideju da sazovemo vanrednu sjednicu skupštine, međutim građani su tražili da se organizuje sastanak sa njima. Danas i sutra nastaviću razgovore sa ljudima koji bi mogli i trebalo da pomognu da se čitava ova situacija prevaziđe i kako bismo obezbijedili sigurnost i mir za naše građane, a mir je, na kraju krajeva, naš najveći interes”, rekao je Jevtić.

Region

VUČIĆ OBJASNIO šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Šest zahtjeva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština su sprdnja, i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o KiM.
Vučić je podsjetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promijeni naziv, da bude dio konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanika koji je odgovor Vlade i predsjednika Srbije na te zahtjeve, Vučić je kazao “ne može”.

– Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama – kazao je Vučić.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

– Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali – kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je riječ o posljedicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

– Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mjere protiv Srbije – podsjetio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

NOVI DAN, NOVI TEROR! Srpski mladić izboden nožem na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas u Skupštini da je srpski mladić sa Kosova i Metohije izboden nožem.

“Mladić 20 godina ima, Đuzić Boban, od strane dvojice Albanaca, izboden je u rame, u selu Mogila, opština Vitina”, rekao je predsjednik Srbije na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Đuzić je zadobio dve ubodne rane.

Vučić je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv Srba.

Vučić je rekao da očekuje da će naši zapadni partneri da reaguju sa tim „da se dve strane umire”.

Glas

Nastavi čitati

Region

POLICIJA POZVALA NA OPREZ! Otkrivene lažne novčanice od 50 evra

Novčanica od 50 evra izdvojena kao sumnjiva 9. januara u mjenjačnici u Buzetu u Hrvatskoj, lažna je, dobrog kvaliteta, a stavljena je u opticaj u trgovini na području tog grada, saopštila je u petak policija dok traga za osobom koja je koristila pomenutu novčanicu.
Upravo zbog ovog slučaja istarska policija upozorava građane da budu oprezni i dobro provjere novčanice koje primaju.

Podsjećaju da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u opticaju dvije serije evro novčanica.

Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra), a druga, koja se još naziva i serija Evropa, ima iste apoene, osim apoena od 500 evra. Taj se apoen više ne štampa, ali i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

“Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji”, naveli su iz policije, prenosi N1.

Nastavi čitati

Aktuleno