Connect with us

Politika

SITUACIJA SVE KOMPLIKOVANIJA Vučić pojasnio situaciju sa Kosovom, pritisak na Srbiju sve veći

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da pozicija Srbije postaje sve komplikovanija po pitanju Kosova i Metohije.

Zapadne zemlje će pokušavati da riješe problem ulaskom Kosova u UN, i što misle da tako rješavaju evropske probleme, a druga stvar je da žele da oduzmu argument Vladimiru Putinu iz ruku. Danas imamo prijedlog Njemačke i Francuske na stolu. Ne možete da bacite prijedlog koji od njih dolazi, a da li možemo da prihvatimo, takođe nisam siguran rekao je Vučić.

Kako je dodao, najveća greška je bila što je Srbija prihvatila da EU rukovodi procesom rješavanja problema Kosova i Metohije.

“Traže da pustimo Kosovo u UN”
– Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunardone institucije i Ujedinjene nacije. Za to, dobila bi brzi ulazak u EU, i vjerovatno značajne ekonomske koristi – rekao je Vučić.

Stav Srbije je, navodi Vučić, da je razgovor od “životnog značaja”.

Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN, i to će nositi svoje posljedice. Cijela ideja se zasniva na tome da, čak i bez našeg priznanja, da se ne bunimo, i da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN – naveo je Vučić.

Dodao je da su problemi sa Kosovom i na drugom novou, a odnose se na napade na srpsko stanovništvo. Pomenuo je i dolazak određenog broja trupa na KiM.

“Važi samo politika sile”

To znači da nema ni govora o poštovanju Rezolucije ni bilo čega, već da je politika sile ono što treba da se poštuje – naveo je predsjednik Srbije.

Kako kaže, “poruku smo razumjeli dobro, da međunarodno pravo ne postoji, već samo pravo jačeg”.

– Svi se tog prava pridržavaju onda kada im odgovara – naveo je Vučić.

Ističe da će Srbija, u skladu sa međunarodno pravnim normama, nastaviti da se ponaša.

Osam nota o povlačenju priznanja
– U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Velike sile će to sve pokušati da napadaju. Ono što nas čeka, a pokušaće da nas obmanjuju da je sve zbog Putina i Rusije i ko zna čega – naveo je Vučić.

Kaže da se očekuje da početkom novembra bude donijeta odluka o početku procedure za prijem Kosova u Savjet Evrope.

– To sve nisu ad hok akcije, planira se to – objasnio je Vučić, dodavši da Srbiji na kraju ostaje da se suoči sa svim tim.

– Mi moramo da štitimo svoj teritorijalni integritet, izgledi su nam mali, i sada ne postoji odluka u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu u UN – istakao je Vučić, piše Blic.

Politika

NE SMIJE BITI PROBLEMA! Dodik od nove VLADE OČEKUJE socijalnu i energetsku bezbjednost!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će zajednički rad predsjednika i Vlade Republike Srpske biti prioritet i da očekuje da Vlada odgovori na značajne političke izazove, ekonomska i socijalna pitanja, te da obezbijedi stabilnost i socijalnu i energetsku bezbjednost ljudi.

– U nedjelji iza nas obavio sam konsultacije s predstavnicima političkih partija i imenovao Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove vlade – napisao je Dodik na “Instagramu”.

On je naveo da je njegova prva zvanična posjeta po stupanju na dužnost predsjednika Srpske bila Srbiji, gdje se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Upoznao sam ga sa složenom situacijom u BiH. Ponovio sam opredjeljenje Republike Srpske da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji – naglasio je Dodik.

On je dodao da je prisustvovao i slavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i otvaranju novoizgrađenih objekata Policijske akademije i Centra za obuku.

– Otvaranjem nove zgrade Ustavnog suda Republike Srpske, izgrađen je još jedan u nizu reprezentativnih objekata koje želimo da gradimo – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je razgovarao s ambasadorima Grčke i Rusije, Dimitriosom Papandreuom i Igorom Kalabuhovom, kao i sa direktorom Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonom.

– Družio sam se i sa mladim članovima SNSD-a koji su budućnost SNSD-a – napisao je Dodik.

Nezavisne

Nastavi čitati

Politika

Fadil Novalić pao na planinarenju: Primljen u bolnicu na posmatranje

Premijer Federacije Fadil Novalić doživio je danas nesreću prilikom planinarenja saznaje klix.ba.

Kako je potvrđeno iz više izvora, Novalić se okliznuo prilikom planinarenja i pao, prilikom čega je zadobio tjelesne povrede.

Izvor portala je rekao da je Novalić nakon pada primljen u bolnicu na preventivno posmatranje.

“Visina s koje je pao nije bila velika, tako da je Novalić samo malo ugruhan. Zadobio je povrede desne šake, ali uglavnom nije ništa strašno”, kazao nam je naš izvor.

Iz Novalićevog kabineta su rekli da se premijer dobro osjeća i planira se vrlo brzo vratiti svojim radnim obavezama.

Podsjećamo, Novalić je inače strastveni palninar i često na društvenim mrežama dijeli fotografije sa brojnih bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih planinskih destinacija.

Nastavi čitati

Politika

STEVANDIĆ ČESTITAO: Sara Ćirković je na najbolji način prikazala Srbe

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Sari Ćirković i njenom timu osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u boksu u Španiji, istakavši da su na najbolji mogući način predstavili i branili boje srpskog sporta.

– Pokazali ste da rad, upornost i predanost donose rezultat – naveo je Stevandić.

Sara Ćirković, reprezentativka Srbije i član Bokserskog kluba “Obilić” iz Zvornika, postala je svjetski šampion u boksu nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Sofi Vinter Roshaug iz Danske.

(Agencije)

Nastavi čitati

Aktuleno