Connect with us

Svijet

SITUACIJA SVE NAPETIJA! Američki bombarderi vježbaju napade na ruske podmorničke baze?

Ruska Crnomorska flota je pod konstantnom prismotrom Amerike. Iznad međunarodnih teritorijalnih voda, južno od Sevastopolja, konstantno je prisutna najmanje jedna špijunska bespilotna letjelica “Global houk”, koja prati pokrete brodova i snima radio i elektronsku komunikaciju.

Tokom takvih misija, koje traju više časova, operateri koji se nalaze u Americi, sakupljaju podatke o ruskom odbrambenom sistemu na Krimu. Oni provjeravaju vrijeme reakcije ruskog PVO sistema, snimaju frekvencije radara i bilježe njihove položaje.

Rusija tvrdi da Amerika te podatke prosljeđuje Ukrajini, koja je na taj način uspjela da pogodi krstaricu “Moskva”. I nedavni napadi ukrajinskih dronova na Sevastopolj ne bi bili mogući bez pomoći Amerike koja zna tačan raspored brodova u luci. Rusija zbog toga razmatra mogućnost da dio brodova izmesti u Novorosijsk, van dometa ukrajinskih dronova.

Nisu otpisali Crnomorsku flotu
Inače, stalna prismotra ruskih pomorskih snaga u Crnom moru sugeriše da Amerika i Ukrajina ne isključuju mogućnost njenog daljeg dejstva u ratu.
Flota bi mogla da posluži za desant u okolinu Odese, odakle bi, ako zatreba, ruske trupe mogle da nastave ka Transinistriji, koja je formalno u sastavu Moldavije ali je lojalna Moskvi.

Špijuniranje Rusije nije ni malo jednostavno jer, na primjer, “Global houk” ne bazira u blizini Crnog mora već čak na Siciliji. Konkretno, te bespilotne letjelice polijeću sa aerodroma kod Katanije, odakle preko centralne Grčke nastavljaju ka Bugarskoj, gdje izlaze na Crno More. Tu se penju na visinu od oko 57.000 fita, odnosno 19.000 metara i pri brzini od oko 500 kilometara počinju da sakuplja podatke.

Istovremeno, duž granica Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije, svakodnevno dežuraju NATO avioni koji bilježe komunikaciju i aktivnosti ruske vojske na ratištu. Amerika koristi avione tipa E-8 “Džoint star” a Velika Britanija RC-135 “Rivet džoint”. To su prilagođeni avioni tipa “Boing” 707, koje prate avioni-tankeri KC-10. Kada lete britanski “Avaksi”, Kraljevsko vazduhoplovstvo kao podršku šalje lovce tipa “Jurofajter” koji baziraju u Rumuniji.

Formirana tajna flota od 600 tankera koji prevoze rusku naftu

Na nebu iznad Rumunije sve češće se viđaju i američki transportni helikopteri. Oni su tamo stigli sa jedinicama iz sastava 101. Vazdušno desantne divizije. Američki padobranci izvode vježbe duž crnomorske obale, a tamo ih prevoze helikopteri tipa CH-47 “Činuk”.

Veteran iz Vijetnama, proizveden 1960.
Ipak, najviše pažnje je nedavno privukao jedan veteran, napravljen 1960. godine. To je bombarder B-52 H “Stratofortres”, serijske oznake 60-0026, poznat i kao “osvetnik Dakote” koji je izvodio bombarderske misije još tokom Vijetnamskog rata.

On je viđan na nebu iznad Velike Britanije, Španije, Grčke i Turske, a sada i Norveške. Taj avion sve češće polijeće iz baze Bodo, u sjevernoj Norveškoj, odakle uvježbava napade krstarećim raketama na osjetljive Ruske ciljeve. To mogu da budu aerodromi i mornarički objekti u okolini Murmanska, među kojima je i baza nuklearnih podmornica u Poljarnom.

Na Bijelom moru, u Sjeverodvinsku se nalazi veliko brodogradilište, pored kojeg baziraju podmornice klase “Ajkula”. Sa deplasmanom od 48.000 tona, to su najveće podmornice na svijetu. Nose NATO oznaku “Tajfun”. Njihov zadatak je da u slučaju opasnosti od izbijanja nuklearnog sukoba, napuste luke i zauzmu položaje ispod leda na Sjevernom polu. Odatle bi mogle da lansiraju po 20 raketa koje nose nuklearne glave.

politika.rs

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno