Connect with us

Svijet

SITUACIJA SVE NAPETIJA! Američki bombarderi vježbaju napade na ruske podmorničke baze?

Ruska Crnomorska flota je pod konstantnom prismotrom Amerike. Iznad međunarodnih teritorijalnih voda, južno od Sevastopolja, konstantno je prisutna najmanje jedna špijunska bespilotna letjelica “Global houk”, koja prati pokrete brodova i snima radio i elektronsku komunikaciju.

Tokom takvih misija, koje traju više časova, operateri koji se nalaze u Americi, sakupljaju podatke o ruskom odbrambenom sistemu na Krimu. Oni provjeravaju vrijeme reakcije ruskog PVO sistema, snimaju frekvencije radara i bilježe njihove položaje.

Rusija tvrdi da Amerika te podatke prosljeđuje Ukrajini, koja je na taj način uspjela da pogodi krstaricu “Moskva”. I nedavni napadi ukrajinskih dronova na Sevastopolj ne bi bili mogući bez pomoći Amerike koja zna tačan raspored brodova u luci. Rusija zbog toga razmatra mogućnost da dio brodova izmesti u Novorosijsk, van dometa ukrajinskih dronova.

Nisu otpisali Crnomorsku flotu
Inače, stalna prismotra ruskih pomorskih snaga u Crnom moru sugeriše da Amerika i Ukrajina ne isključuju mogućnost njenog daljeg dejstva u ratu.
Flota bi mogla da posluži za desant u okolinu Odese, odakle bi, ako zatreba, ruske trupe mogle da nastave ka Transinistriji, koja je formalno u sastavu Moldavije ali je lojalna Moskvi.

Špijuniranje Rusije nije ni malo jednostavno jer, na primjer, “Global houk” ne bazira u blizini Crnog mora već čak na Siciliji. Konkretno, te bespilotne letjelice polijeću sa aerodroma kod Katanije, odakle preko centralne Grčke nastavljaju ka Bugarskoj, gdje izlaze na Crno More. Tu se penju na visinu od oko 57.000 fita, odnosno 19.000 metara i pri brzini od oko 500 kilometara počinju da sakuplja podatke.

Istovremeno, duž granica Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije, svakodnevno dežuraju NATO avioni koji bilježe komunikaciju i aktivnosti ruske vojske na ratištu. Amerika koristi avione tipa E-8 “Džoint star” a Velika Britanija RC-135 “Rivet džoint”. To su prilagođeni avioni tipa “Boing” 707, koje prate avioni-tankeri KC-10. Kada lete britanski “Avaksi”, Kraljevsko vazduhoplovstvo kao podršku šalje lovce tipa “Jurofajter” koji baziraju u Rumuniji.

Formirana tajna flota od 600 tankera koji prevoze rusku naftu

Na nebu iznad Rumunije sve češće se viđaju i američki transportni helikopteri. Oni su tamo stigli sa jedinicama iz sastava 101. Vazdušno desantne divizije. Američki padobranci izvode vježbe duž crnomorske obale, a tamo ih prevoze helikopteri tipa CH-47 “Činuk”.

Veteran iz Vijetnama, proizveden 1960.
Ipak, najviše pažnje je nedavno privukao jedan veteran, napravljen 1960. godine. To je bombarder B-52 H “Stratofortres”, serijske oznake 60-0026, poznat i kao “osvetnik Dakote” koji je izvodio bombarderske misije još tokom Vijetnamskog rata.

On je viđan na nebu iznad Velike Britanije, Španije, Grčke i Turske, a sada i Norveške. Taj avion sve češće polijeće iz baze Bodo, u sjevernoj Norveškoj, odakle uvježbava napade krstarećim raketama na osjetljive Ruske ciljeve. To mogu da budu aerodromi i mornarički objekti u okolini Murmanska, među kojima je i baza nuklearnih podmornica u Poljarnom.

Na Bijelom moru, u Sjeverodvinsku se nalazi veliko brodogradilište, pored kojeg baziraju podmornice klase “Ajkula”. Sa deplasmanom od 48.000 tona, to su najveće podmornice na svijetu. Nose NATO oznaku “Tajfun”. Njihov zadatak je da u slučaju opasnosti od izbijanja nuklearnog sukoba, napuste luke i zauzmu položaje ispod leda na Sjevernom polu. Odatle bi mogle da lansiraju po 20 raketa koje nose nuklearne glave.

politika.rs

Svijet

STAJE JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA! RADNICI TRAŽE VEĆE PLATE: Štrajkovi izazvali ozbiljne poremećaje

Više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiće se još jednom sveopštem štrajku 28. aprila u Velikoj Britaniji.

Sindikat javnih i komercijalnih službi (PCS) u Velikoj Britaniji saopštio je da će se više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiti još jednom sveopštem štrajku 28. aprila zahtijevajući od vlade veće plate i penzije, uslove otpuštanja i sigurnost posla.

Sindikat je saopštio da su njegovi članovi glasali da se preduzmu mjere za povećanje pritiska na vladu. Takođe su dodali da ne odustaju. “Ministri treba da riješe spor tako što će staviti novac na sto. Znamo da su štrajkovi već izazvali ozbiljne poremećaje. Nove obustave rada i još jedan nacionalni dan akcije će jačati pritisak na vladu koja odbija da sluša“, izjavio je generalni sekretar PCS Mark Servotka, prenosi BBC.

Ranije je Vlada saopštila da zahtjevi sindikata koštaju 2,4 milijardi funti i da nije u mogućnosti to da priušti. Članovi sindikata, kojima je ponuđeno povećanje od dva do tri odsto, posljednji put su štrajkovali ranije ovog mjeseca. Hiljade državnih službenika organizovali su seriju štrajkova, uključujući željezničare, ljekare i nastavnike, tražeći rast plata.

Nastavi čitati

Svijet

Unakazio ženu da bi dobio novac od osiguranja

U Regionalnom sudu u Beču danas je održano ročište 41-godišnjem muškarcu iz Bosne i Hercegovine, koji se tereti da je teško povrijedio i skoro unakazio državljanku Bugarske, a sve kako bi naplatio odštetu od osiguravajućih kuća za povredu na radu.

Naime, kako prenose austrijski mediji, riječ je o ponovljenom suđenju nakon što je uložena žalba poslije okrivljujuće presude.

Mediji prenose da je žrtva ovog prevaranta došla iz Bugarske u Beč 2017. godine u potrazi za boljim životom. Kako je, navodno, bila nepismena, ovaj 41-godišnjak ju je podlo iskoristio. On je iscenirao nezgode na radu, a kasnije naplaćivao odštete od osiguranja, pišu Nezavisne.

U ljeto 2018. godine, ovaj državljanin BiH je navodno smislio podmukli plan i izazvao nezgodu na radu prilikom čišćenja. On je navodno Bugarki kapnuo hlorovodoničnu kiselinu na lice i opekao oko. Potom je žrtvu odveo u bolnicu. U bolnici je izjavio da se žena povrijedila dok je čistila – jako sredstva za čišćenje prsnulo joj je u oči.

Samo tri sedmice nakon “nesreće” sa hlorovodoničnom kiselinom sa Bugarkom je otišao u Mađarsku. Tamo je ženu uz pomoć još jednog muškarca vezao za vrata i navodno joj odsjekao vrh palca lijeve ruke.

Opet je, kako se navodi, ovaj incident proglasio nesrećom na radu i od tri osiguravajuća društva naplatio ukupno 25.000 evra (48.750 KM).

Inače, optuženog zastupa poznati advokat Matijas Burger. Mediji prenose da je sljedeće ročište zakazano za maj.

Nastavi čitati

Svijet

NEĆE U PENZIJU SA 64 Francusku očekuje novi dan protesta, 13.000 policajaca na ulicama

Francusku danas očekuju novi štrajkovi i protesti širom zemlje protiv planova predsjednika Emanuela Makrona da pomjeri starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Policija je upozorila da postoji “veoma ozbiljan rizik” od novog nasilja na ulicama.

Skupovi su na početku bili mirni, ali se nezadovoljstvo povećalo kada je vlada sredinom marta progurala prijedlog zakona u parlamentu bez glasanja, a u posljednjem danu protesta širom zemlje u četvrtak, anarhisti “Crnog bloka” razbijali su izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali restoran Mekdonaldsa u Parizu.

Slično nasilje zabilježeno je i u drugim gradovima.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin upozorio je u ponedjeljak da postoji “veoma ozbiljan rizik” od novog nasilja danas, u Parizu i šire, prenosi Rojters.

Oko 13.000 policajaca biće angažovano na skupovima, od čega nešto manje od polovine u Parizu.

Prema riječima Darmanina, ekstremističke organizacije krajnje ljevice, od kojih, kako je naveo, neke dolaze iz inostranstva, “žele da zapale Francusku”.

Policija je savjetovala vlasnicima prodavnica u Parizu koje se nalaze u dijelu grada gdje se održava protestni skup da danas zatvore radnje.

Kao i tokom ranijih obustava rada od sredine januara, vozovi i letovi će biti prekinuti, a neke škole će biti zatvorene, dok se stalni štrajkovi nastavljaju u energetskom sektoru.

U ponedjeljak je najmanje šest od sedam rafinerija u Francuskoj bilo zatvoreno ili funkcionisalo smanjenim kapacitetom, a terminali za tečni prirodni gas (LNG) bili su blokirani.

Vlada tvrdi da je zakon o penzijama od vitalnog značaja kako bi se obezbijedilo da sistem funkcioniše, dok sindikati i demonstranti poručuju da postoje i drugi načini da se to uradi.

Sindikati traže od Makrona da povuče ili odloži prijedlog zakona koji je usvojen, ali još nije objavljen, dok ga ne razmotri Ustavni savjet, kako bi se situacija smirila.

Makron je poručio da je više nego spreman za razgovor sa sindikatima, ali na druge teme, navodi Rojters.

Nastavi čitati

Aktuleno