Connect with us

Region

SKANDAL NA PRIMORJU! Albanski ribari metalnom rešetkom pregradili Bojanu

U toku je ribolovna sezona na Skadarskom jezeru, ribe ima, ali bilo bi je više, prije svega jegulje, kada bi ribari iz Albanije uklonili metalnu rešetku kojom su pregradili Bojanu, kažu u Udruženju privrednih ribara Skadarskog jezera.
Lijepi zimski dani pogoduju ribarima na Skadarskom jezeru, prenijela je RTCG.

Ribe ima i može se prodati, kaže ribar Nikola Vujanović sa Rijeke Crnojevića koji obavlja i dužnost predsjednika Udruženja privrednih ribara Skadarskog jezera.

“U toku sezone izuzetna je potražnja za divljom ribom i za tu cenu nigde u Evropi ne možete dobiti toliku porciju kao kod nas”, kaže Vujanović.

Očuvanje ribljeg fonda je zadatak cijelog društva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prije dvije godine počelo je da subvencionira slatkovodno ribarstvo.

Ipak, teškoća ima, kaže Vujanović i naglašava da bi država trebalo da pronađe dogovor sa Albanijom čiji su ribari metalnom rešetkom pregradili Bojanu i tako ugrozili migracione vrste, prije svih jegulju.

“Bojana je pregrađena i izlovljava se ogromna količina ribe koja bi trebalo da ide u mrijestilište u Sargaško more i nazad da se vraće mlađ. Koncesija je data privatniku iz Skadra da u mestu Daljam izlovljava ribu. To traje decenijama i naša strana je pokušavala da pronađe rješenje, ali albanska ništa nije uradila. Mora se cijela priča podići na viši nivo i ne smije se ništa stavljati pod tepih”, jasan je Vujanović.

Udruženje privrednih ribara okuplja 150 članova. Većina ribara živi od Skadarskog jezera i nadaju se pomoći od države, ali i od ekoloških organizacija.

Region

VUČIĆ OBJASNIO šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Šest zahtjeva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština su sprdnja, i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o KiM.
Vučić je podsjetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promijeni naziv, da bude dio konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanika koji je odgovor Vlade i predsjednika Srbije na te zahtjeve, Vučić je kazao “ne može”.

– Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama – kazao je Vučić.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

– Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali – kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je riječ o posljedicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

– Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mjere protiv Srbije – podsjetio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

NOVI DAN, NOVI TEROR! Srpski mladić izboden nožem na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas u Skupštini da je srpski mladić sa Kosova i Metohije izboden nožem.

“Mladić 20 godina ima, Đuzić Boban, od strane dvojice Albanaca, izboden je u rame, u selu Mogila, opština Vitina”, rekao je predsjednik Srbije na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Đuzić je zadobio dve ubodne rane.

Vučić je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv Srba.

Vučić je rekao da očekuje da će naši zapadni partneri da reaguju sa tim „da se dve strane umire”.

Glas

Nastavi čitati

Region

POLICIJA POZVALA NA OPREZ! Otkrivene lažne novčanice od 50 evra

Novčanica od 50 evra izdvojena kao sumnjiva 9. januara u mjenjačnici u Buzetu u Hrvatskoj, lažna je, dobrog kvaliteta, a stavljena je u opticaj u trgovini na području tog grada, saopštila je u petak policija dok traga za osobom koja je koristila pomenutu novčanicu.
Upravo zbog ovog slučaja istarska policija upozorava građane da budu oprezni i dobro provjere novčanice koje primaju.

Podsjećaju da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u opticaju dvije serije evro novčanica.

Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra), a druga, koja se još naziva i serija Evropa, ima iste apoene, osim apoena od 500 evra. Taj se apoen više ne štampa, ali i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

“Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji”, naveli su iz policije, prenosi N1.

Nastavi čitati

Aktuleno