Connect with us

Društvo

Škole u BiH muče muku sa grijanjem i poskupljenjem

Grijanje u obrazovnim ustanovama ove školske godine biće veliki izazov zbog energetske krize.

Viša cijena drva, uglja i peleta direktorima škola zadala je velike glavobolje, a prema istraživanju UNICEF-a, 85 odsto škola u BiH nema alternativu u slučaju nedostatka energenata na koji se griju.

Ovogodišnje cijene energenata značajno premašuju planirani budžet. Na primjer, cijena peleta je oko dva i po puta veća nego prethodne sezone, pa su neke od škola bile primorane smanjiti druge budžetske stavke kako bi obezbijedile sredstva za grijanje.

UNICEF BiH je tokom septembra 2022. sproveo anketu na uzorku od 582 osnovne i srednje škole u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, s ciljem utvrđivanja opremljenosti škola za grijnu sezonu 2022-2023.

Podaci koje su dobili pokazuju da 22,6 odsto škola kao energent koriste pelet, 21,3 odsto ugalj, 16,8 odsto lož ulje, dok je samo 18,3 odsto škola povezano na gradske toplane.

Dodatno zabrinjavaju podaci da 26,3 odsto škola ne posjeduje dovoljnu količinu energenata za tekuću sezonu, a u slučaju nedostatka primarnog energenta, skoro 85 odsto škola nema alternativni energent.

Odgovori koje je Mondo dobio od direktora škola podudaraju se sa podacima koje je dobio Unicef. Problem sa nabavkom energenata za grijanje nisu samo cijene, koje su, kako kažu direktori škola, i dvostruko veće nego prošle godine, već i nestašica pojednih energenata, poput uglja i peleta.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, za Mondo ističe da sve škole koje nisu priključene na Toplanu imaju problema sa nabavkom ogrjeva.

“Sve škole koje su kroz program energetske efikasnosti prethodnih godina prešle na pelet su u velikom problemu. Sporna je i nabavka uglja, jer ga nema, a i cijene se konstatno povećavaju”, rekao je Popržen.

Izrazio je nadu da nastavni proces neće biti ugrožen, te da će sve škole uspjeti nabaviti potrebne energente.

Sa istim problemom suočene su i škole dobojske regije.

“Grijanje nam je problem i prioritet, snalazimo se kako znamo, ali nastavni proces neće biti ugrožen”, tvrdi predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije Ljubiša Blagojević.

Naglašava da im je najlakše tamo gdje se prostorije škole griju na drva, ali takvih objekata nema mnogo i uglavnom je riječ o malim seoskim školama.

“Najveći problem je tamo gdje je grijanje na pelet i na ugalj. Prošle godine smo pelet plaćali 350 KM, a ove 700. U jednoj od škola smo, nakon što se prije par godina stara peć pokvarila, kupili novu na pelet, ne znajući da će nas ovo zadesiti. Sad kad razmislim, bilo bi bolje da nismo”, kaže Blagojević i dodaje da škola u Brodu, koja je velika, zimi troši i do 50 tona peleta i da ni sam ne zna kako će se snaći.

Ističe da je teško sa postojećim budžetom podmiriti sve troškove, jer, kako kaže, od projektovanja budžeta u februaru ove godine sve je poskupilo, ne samo grijanje. Zbog toga ne mogu mijenjati način grijanja, što zbog novca, što zbog procedura koje je potrebno ispuniti da bi jedna škola to izvela.

“Mi smo nabavili određenu količinu energenata, a ostalo ćemo nabavljati sukcesivno, ali me brinu i škole koje su priključene na gradsko grijanje, jer je realno da će i ono poskupjeti”, istakao je Blagojević za Mondo.

Iz UNICEF-a apeluju na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da pitanje grijanja škola tretiraju kao prioritet, budući da od toga direktno zavisi nastavni proces, čije bi ponovno prekidanje (nakon prekida u vrijeme pandemije) imalo nesagledive posljedice.

“Ovakva situacija ilustruje i hitnu potrebu prelaska na alternativne energente, investiranje u energetsku efikasnost školskih zgrada, kako bismo izbjegli klimatsku i zdravstvenu katastrofu, izazvanu zagađenjem zraka, što je direktan uzrok smrti više od 600. 000 djece u svijetu, svake godine“, rekla je dr Rovnak Kan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

 

   

Društvo

PROPAST! CENTRALNA BANKA BiH – Blokirano 101.831 računa preduzeća

U BiH je do početka decembra blokiran 101.831 račun poslovnih subjekata, što je više za 115 u odnosu na početak novembra, objavila je Centralna banka BiH.

Prema ažuriranim podacima o blokiranim računima u BiH, danas je 55.445 firmi imalo blokiran bar jedan račun, što je više za 91 firmu u odnosu na podatak od 1. novembra.

I u ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke koji sadrži 4.101 stranicu, 16 stranica više od prethodnog mjeseca, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su razna udruženja, agencije, opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Prošlog mjeseca, odnosno zaključno sa krajem oktobra bilo je blokirano 101.706 računa poslovnih subjekata, dok su 55.354 firme imale blokiran bar jedan račun.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL NA UKC-u Firma registrovana za uzgoj goveda i bivola nabavlja azot koji je medicinsko sredstvo!

Nakon afere kiseonik koja je uzdrmala zdravstveni sistem Republike Srpske, izbacila na površinu sve nelogičnosti u zakonskim regulativama i po svemu sudeći omogućila korištenje kiseonika bez svih potrebnih dozvola za liječenje pacijenata, novinari našeg portala bavili su se analizom javnih nabavki na UKC-u koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Jedna od zanimljivih javnih nabavki, putem direktnog sporazuma jeste nabavka azota.

Tečni azot se u medicini najčešće koristi u dermatologiji, odnosno za krioterapiju, kada tečni azot radi po principu zamrzavanja, pa se na taj način uklanjaju promjene na koži poput bradavica.

Nabavka azota za potreba UKC-a je vršena putem direktnog sporazuma, i to od Veterinarsko – stočarskog centra a.d., čija je glavna djelatnost, vjerovali ili ne ,,uzgoj ostalih goveda i bivola”.

Kako je neko ko se bavi uzgojem goveda i bivola imao ikakvu dozvolu za prometovanje azota koji se koristi za liječenje pacijenata iz UKC-a za sada ostaje nepoznato.

Na sajtu Messer-a koji je jedna od svega nekoliko preduzeća u BiH registrovana za promet medicinskoih gasova stoji da njihovu ,,paletu medicinskih proizvoda čine lijekovi: medicinski kiseonik, medicinski ugljen-dioksid, azot-suboksid, azot-oksid, kao i medicinsko sredstvo: Tečni azot.

Zakon o lijekovima je definisao pojam medicinskog sredstva za koji kaže da je u smislu ovog Zakona predstavlja instrumente, aparate, materijale i drugi proizvode koji se primjenjuju na ljudima i koji svoju osnovnu namjenu, određenu od proizvođača, ne postižu na osnovu farmakološke, imunološke ili metaboličke aktivnosti, već se koriste sami ili u kombinaciji, uključujući i softver potreban za pravilnu upotrebu…

Takođe je definisano da proizvođač medicinskih sredstava mora, pored opštih zakonskih uslova, ispunjavati i posebne uslove određene Zakonom, i to:

a) svoju djelatnost mora prijaviti Agenciji prije početka proizvodnje medicinskih sredstava;

b) djelatnost mora obavljati tako da je uvedeno obezbjeđenje sistema kvaliteta i zaštite zdravlja stanovništva;

c) mora imati zaposleno odgovorno lice s najmanje VI stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase I i II, te VII stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase III, a koje je zaduženo za praćenje i javljanje neželjenih pojava i reagovanja na njih;

Da li sve ovo ima do zaključenja teksta od UKC-a, Agencije za lijekove i Veterinarsko-stočarkog centra nismo dobili odgovor, a objavićemo ga ukoliko i kada odgovor dobijemo, iako je UKC više puta prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama kada je u pitanju naš portal.

Nastavi čitati

Društvo

CIJENE OPET RASTU Pekarski proizvodi od danas skuplji za 5 odsto

Predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su pekarski proizvodi od jutros skuplji u prosjeku za pet odsto.

U našem preduzeću hljeb od 600 grama poskupio je sa 2 KM na 2,10 KM. Svi pekarski proizvodi, znači, sve vrste hljeba, pite, burek i pice, osim bijelih peciva bez fila, skuplji su za pet odsto, rekao je Trivić, vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”.

Kao razlog za poskupljenja, Trivić je naveo povećanje plata, veće cijene brašna i nadolazeće poskupljenje struje.

Za nas je već od danas struja poskupila u odnosu na prethodnu cijenu, a od Nove godine očekujemo još jedan talas poskupljenja – dodao je Trivić.

U drugoj većoj pekari “Žitopeka” u Banjaluci je rečeno da su cijene svih pekarskih proizvoda još ostale nepromijenjene.

Nastavi čitati

Aktuleno