Connect with us

Region

Slovenija u nedjelju bira predsjednika

U Sloveniji će 23. oktobra biti održani predsjednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra.

Slovenački birači će u nedjelju birati nasljednika aktuelnog predsjednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

Predsjednik Državne izborne komisije Petar Golob ocijenio je u ponedjeljak da izborni proces teče normalnno i nesmetano.

Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vadajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Beglez.

Prema anketi koju je za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27,1 odsto, glasao bi za bivšeg šefa diplomatije i kandidata opozicije Logara.

Na drugom mjestu je advokat Nataša Pirc Musar koja ima podršku 19,9 posto, a slijedi je evroparlamentarac Milan Brglez s podrškom od 10,7 odsto, prenijela je u ponedjeljak slovenačka agencija STA.

Slovenački građani će novog šefa države birati između sedam kandidata.

To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Јanez Cigler Kralj, gradonacelnik Kocevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilic, bivši šef diplomatije i poslanik opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, nezavisna kandidatkinja, advokat Nataša Pirc Musar, poslanik Levice Miho Kordiš, evrozastupnik i zajednicki kandidat vladajucih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez te kandidatkinja populisticke stranke Resni.ca Sabina Sencar.

Izborna tišina stupa na snagu u ponoć.

Pahor je u nedjelju pozvao građane da izađu na birališta i da izaberu kandidata koji će raditi na jedinstvu i dobrim odnosima sa zemljama u regionu i za međunarodni ugled Slovenije.

“U vremenu koje je pred nama biće nam potrebna složna i jaka nacionalna i građanska zajednica”, rekao je Pahor.

Region

I dalje u bijegu: Crni panter viđen u Vrbasu, nadležne službe na terenu

Crni panter snimljen je u Vrbasu, gdje je pronađeno raskomadano tijelo psa za kojeg se pretpostavlja da je bio žrtva ove divlje životinje, saopšteno je iz lokalnog ekološkog pokreta.

Panter je snimljen na šetalištu “Šlajz” pored Velikog bačkog kanala u Vrbasu, na 20 metara od restorana ribolovačkog udruženja i na 50 metara od prvih kuća u Vrbasu, u naselju Mađaršor.

Nenad Tešić iz Ekološkog pokreta “Pokret za sve nas” u Vrbasu rekao je za “Novosti” da su policajci i lovci na terenu.

“Potrebno je da se zver danonoćno prati, a lovačko društvo, koje je opremljeno termokamerama, može da je locira i noću. Lovci mogu da je uspavaju strelicama i da posle toga bude smeštena u zoološki vrt”, rekao je Tešić.

Prema njegovim riječima, dosadašnje kretanje pantera, koji je prvo uočen u Apatinu, pokazuje da divlja životinja iz Vojvodine ide prema centralnoj Srbiji.

“Oni koji ne shvataju ozbiljnost situacije, govore da je panter bezopasan i da napada samo kad je sateran u ćošak. Sama činjenica da je on praktično među ljudima, upućuje na to da je u opasnosti i da će se braniti, zbog čega treba biti oprezan”, upozorio je Tešić.

On ističe da panter, bez obzira na svoju mačiju spretnost, može biti plijen divljih svinja, “koje su agresivne i krvnički napadaju”.

Panter je prethodnog dana navodno viđen u ataru sela Feketić, u opštini Mali Iđoš, gdje su za njim tragali lovci.

Javno preduzeće “Vojvodinašume” objavilo je 10. novembra upozorenje o pojavi crnog pantera na teritoriji opštine Apatin.

Nastavi čitati

Region

Ko više vara, Šveđani ili Hrvati?

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše danas Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67.8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80.9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87.3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

U Švedskoj na ispitima vara 1.1% studenata

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4.8 posto studenata, u Kanadi njih 6.4 posto, a u Švedskoj svega 1.1 posto studenata.

Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju, pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

Donesene preporuke za smanjenje varanja

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje – provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat, donosi Večernji list.

 

Nastavi čitati

Region

Lovci i dalje u potrazi: Još nema tragova crnom panteru

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović rekao je da lovci pretražuju okolinu Feketića zbog snimka na kojem je navodno crni panter, ali još nisu pronašli nijedan trag.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine juče je dobila snimak mještanina sela Feketić na kojem se vidi veća crna životinja kako pretrčava atar, te su na teren upućeni lovci.

Ivanović je za RTS rekao da je snimak kratak, da životinja brzo trči, pa je nemoguće utvrditi o čemu se tačno radi.

Ekipe pokrajinske inspekcije, kao i palićkog Zoološkog vrta su u pripravnosti i spremne da odu na teren, ukoliko se utvrdi prisustvo opasne zvijeri.

Nastavi čitati

Aktuleno