Connect with us

Hronika

Slučaj SKY OPTUŽNICE: Dalibor Railić za 50.000 eura naručio ubistvo Radenka Bašića

Inspektor mu smetao u “poslu“ s drogom.

Najkasnije za sedam dana Tužilaštvo BiH podići će optužnicu protiv Dalibora Railića zvanog Dugi, koji se sumnjiči da je izdao nalog za ubistvo policijskog inspektora iz Prijedora Radenka Bašića. Railić je, zajedno s Veljkom Ugrenovićem i drugima koji su privođeni u policijskoj akciji „Storage 2“, osumnjičen i za krivična djela organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Završna faza

Riječ je o prvoj optužnici koja će biti podignuta nakon analize Sky aplikacije koju su osumnjičeni koristili za komunikaciju.

Da je istraga protiv Railića pri kraju, potvrđeno je za „Avaz“ i iz Tužilaštva BiH.

– Intenzivno se radi na predmetu i u završnoj je fazi. Uskoro se može očekivati donošenje tužilačke odluke – navedeno je u odgovoru za „Avaz“ iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Veljko Ugrenović i ostali uhapšeni su u policijskoj akciji “Storage 2”, a grupa u kojoj je najviše osoba iz Bosanske Gradiške sumnjiči se da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali putem aplikacije Sky.

Riječ je o grupi na čijem čelu su bili Duško Lovrenović i Veljko Ugrenović. Grupa je hapšena prošle godine i skoro svi su na slobodi i pod mjerama zabrane.

– Sumnja se da su oni od 2019. godine postali pripadnici međusobno povezanih i organiziranih grupa, te su međusobnim povezivanjem i dogovaranjem, potom povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama, organizirali, pripremali i vršili djela koja imaju obilježje krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, a kojima su ostvarivali protupravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi – rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Pištolj bacio u Vrbas

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je hicem iz pištolja 21. marta ujutro u tom gradu dok je pješice išao na posao, i to mučki, sleđa, u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao. Osim Railića, u vezu s Bašićevim ubistvom dovode se Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić. Mijatović je tokom ispitivanja u policiji priznao da je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani ubio Bašića.

Miljatović je naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. On je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je. Istražiteljima je rekao da je ubistvo počinio za 50.000 eura, prema naredbi Dalibora Railića Dugog.

Kao motiv za ubistvo načelnika, Miljatović je naveo koristoljublje, a isplata je, pojasnio je, dogovorena u dvije rate. Dio kao kapara, a drugi dio po obavljenom „poslu“. Railiću je, navodno, Bašić bio prepreka u trgovini narkoticima, ali i drugim kriminalnim djelima.

Dugi je do sada više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja ubistva, a posljednja presuda mu je izrečena samo mjesec prije ubistva Bašića.

Sve vrijeme u pritvoru

Railić se nalazi u pritvoru koji mu je produžavan zbog opasnosti od bijega, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze. U pritvoru je i zbog opasnosti da bi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Hronika

Auto završio u vodi, ženu pronašli na stablu FOTO

Policajci iz Stanice granične policije Vrgorac i dubrovačko-neretvanske uprave spasili su život ženi koja je tokom posljednjeg vikenda u novembru kada je njen auto završio u vodi u polju Jezero, a spasilačku službu je dočekala na drvetu, saopštila je splitsko-dalmatinska policija.
U policiji kažu da su im u subotu vrgorački vatrogasci dojavili da ih je nešto poslije pet časova nazvala vozačica i zatražila pomoć nakon što je na nepoznatoj lokaciji vozilom upala u vodu.

“Policijska službenica je iz operativnog dežurstva analizirajući lokaciju i dobijene informacije uputila i dodatne policijske službenike koji su otišli na moguću lokaciju osobe. Policijski službenici su koristeći se svjetlonosnim signalima na vozilu, megafonom, svjetlima na mobilnim telefonima, ulazeći u hladnu vodu pokušali locirati osobu”, stoji u saopštenju te se dodaje:

“Što je na kraju i uspjelo, policijskim službenicima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji su se takođe uključili u potragu za osobom, a koji su informaciju o lokaciji osobe proslijedili kolegama iz PU splitsko-dalmatinske. Osoba je locirana na stablu, okružena dubokom vodom, na udaljenosti od oko 300 metara nizvodno od mjesta gdje je vozilo upalo u vodu”, dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

Uhapšen i Lučićev pomagač: Konobar ministru davao račune da pravda ručkove i pića

Tokom akcije „Dijamant 2” osim ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (36), kojeg terete za zloupotrebe pri trošenju novca ministarstva i nezakonita zapošljavanja, uhapšen je i njegov pomagač, odnosno ugostiteljski radnik koji mu je davao račune kako bi pravdao određene ručkove i pića i tako uzimao novac iz budžeta, potvrđeno je „Glasu Srpske”.Lučića i njegovog pomagača su danas uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.Prema nezvaničnim informacijama Lučić je uhapšen u teretani u Istočnom Sarajevu dok je trenirao.

Iz SIPA je saopšteno da su u akciji „Dijamant” uhapšena dva lica ne navodeći njihova imena.
“Za uhapšena lica postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi, prevara u službi i pomaganje propisana Krivičnim zakonom BiH” – saopštila je SIPA.

Kako saznajemo ministra terete da je počinio pomenuta krivična djela, a drugu uhapšenu osobu za pomaganje u tim djelima.Kako su rekli u SIPA, tokom akcije pretreseni su poslovni i stambeni objekti i pokretne stvari na četiri lokacije na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.
“Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacija i jedno putničko motorno vozilo, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku” – navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da Lučića terete za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i više koruptivnih djela.
“Tim krivičnim djelima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe. Istragom su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe pri trošenju sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlašćenih osoba” – navedeno je u saopštenju Tužilaštva i dodaje da Lučića terete da je zloupotrijebio položaj pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti.

DrogeTokom akcije „Dijamant” u aprilu ove godine uhapšen je Lučićev pratilac i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić zbog šverca narkoticima. On je uhvaćen u prodaji 10 kilograma spida. Ministar Lučić je tada nakon hapšenja Nikolića izjavio da “nema nikakve veza s tim slučajem”.Izvor blizak istrazi je rekao da Lučića sumnjiče da je zloupotrebe činio tokom službenih putovanja, da je uzimao novac za fiktivna putovanja, koristio službeni automobil u privatne svrhe.

Nastavi čitati

Hronika

Lažna dadilja na suđenju u slučaju seksualnog zlostavljanja djece

U Njemačkoj je u utorak započelo suđenje 45-godišnjem muškarcu koji je tvrdio da je dadilja kako bi pljačkao djecu, u velikom slučaju seksualnog zlostavljanja djece.

Sud, u sjeverozapadnom gradu, Kelnu, optužuje muškarca za gotovo 100 tužbi za seksualno zlostavljanje između 2005. i 2019. godine.

Muškarac se pretvarao da je dadilja na internet platformama kako bi stupio u kontakt s porodicama.

Oženjeni muškarac iz mjesta Vermelskirčen u blizini Kelna navodno je s velikim brojem muškaraca razmjenjivao dječje pornografske slike i videozapise “nezamislive brutalnosti”, prenosi “Raw Story”.

Za optuženika, čiji je advokat prije početka suđenja najavio priznanje krivice, tužioci traže zatvorsku kaznu do 15 godina.

Nastavi čitati

Aktuleno