Connect with us

Region

SLUČAJ ZAMJENE BEBA U KOTORU! Sedam godina trajao sudski postupak, slijedi potraga za biološkim roditeljima

Saznanje da je kao beba zamijenjena u porodilištu u Kotoru, nakon početnog šoka za sada već ženu u četrdesetim godinama koja je i sama majka, rodilo je i snažnu želju da sazna istinu o biološkim roditeljima, piše Radio televizija Herceg Novi (RTHN).

Sedam godina trajao je sudski postupak dokazivanja da je u kotorskoj bolnici 1978. godine došlo do zamjene beba, u kojem je isključena javnost radi zaštite integriteta tužiteljke i njene porodice. Prema riječima advokata oštećene, Vukašina Šimraka, postupak je pravosnažno okončan i dosuđena je određena novčana naknada za nematerijalnu štetu koju mora da isplati Bolnica Kotor ali njegova klijentkinja ne odustaje od namjere da pronađe biološke roditelje.

“Bila je uporna da pokrene postupak. Došla je iz Švajcarske poslije četiri, pet poziva i tada sam vidio da se radi o vrlo neobičnoj a za porodicu veoma tragičnoj priči u pogledu emotivnih odnosa. Ona je prilikom prve trudnoće i porođaja uvidjela da joj se krvne grupe ne podudaraju sa roditeljima.

Ljekar joj je savjetovao da uradi DNK ali su je roditelji odvraćali od toga jer nisu vjerovali u takvu mogućnost. Uz pomoć sestre, za koju sada zna da nije biološka, uradila je DNK u Lozani koji je pokazao da nijedan ni drugi roditelj nisu njeni biološki.

Objasnio sam joj da nije moguće pokrenuti krivični postupak zbog zastare i da je jedino moguće dokazivati kroz građanski, odnosno parnični postupak tužbom za nadoknadu nematerijalne štete”, objasnio je Šimrak.

Navodi da je ona odmah istakla da joj novčana nadoknada nije opredjeljujući faktor već da utvrdi ko su joj biološki roditelji.

“Sudovi su tokom postupka, odnosno nakon presuđenja odbili tužbeni zahtjev protiv države Crne Gore a usvojili su tužbeni zahtjev protiv Bolnice Kotor. Valja istaći da je tokom tog postupka bilo zaista zloupotrebe i od zastupnika Bolnice Kotor, zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i samih sudija koji su da bi odugovlačili postupak pisali žalbe na rješenja na koja nisu dozvoljene žalbe, samo da bi to išlo do Višeg i Vrhovnog suda”, objašnjava Šimrak.

Kako navodi, saznao je da je u Francuskoj vođen istovjetan postupak, i da je sud porodicama odredio nematerijalnu štetu od 1,2 miliona eura.

“Uspio sam doći do francuskog advokata zamolio ga da mi pošalje presudu francuskog suda; nakon par dana poslao je presudu koja mi je bila vodilja za visinu materijalne nadoknade u postuku u kome sam zastupao klijentkinju”, kaže advokat Šimrak.

Sudovi su nakon pet, šest godina presudili na 250.000 eura čime je Šimrakova klijentkinja bila zadovoljna.

“Za razmatranje je kako može biti tolika razlika u presudama naših i francuskih sudova ako težimo jedinstvenosti sudske prakse shodno evropskim sudovima. Bolnica Kotor pisala je žalbu, nakon čega je vraćen na ponovni postupak, nakon čega je OSHN presudio ponovo na iznos od 250 000 eura.

Nakon ponovne žalbe Viši sud preinačava i dosuđuje 40.000 eura mojoj klijentkinji, sestri i ocu po 15.000. Prema majci koja je veoma teško emotivno podnijela te informacije je postupak razdvojen”, kazao je Šimrak i dodao da je napisana revizija Vrhovnom sudu.

U toku postupka Sud je tražio od Bolnice da dostave podatke o djeci koja su rođena tri dana prije i tri dana poslije njenog rođenja.

“Podatke nam je dostavio matičar jer je bolnica saopštila da su im ti podaci izgorili u požaru. U tih šest dana je rođeno 15 beba i eventualna zamjena je među njima”, kazao je Šimrak.

Žena, čiji identitet advokat Šimrak nije želio da saopšti, uporna je da dobije odgovore na pitanja koja su joj promijenila život. Ne gubi nadu da će pronaći biološke roditelje i osobu rođenu u novembru 1978. godine, javlja RTHN.

Region

UNUK NA SMRT PRETUKAO DJEDA: Krvav otišao kod komšije i priznao zločin

S. D. (35) iz okoline Prokuplja danas je uhapšen zbog sumnje da je pretukao rođenog djeda koji je od posljedica nanesenih povreda preminuo.
On je ušao u kuću, ubio djeda, pa izašao i rekao komšiji šta je uradio.

“Krvav je došao do komšije i rekao: ‘Ubio sam djeda’”, kaže izvor Kurira.

S. D. se tereti da je izvršio dva krivična djela teško ubistvo i ugrožavanje sigurnosti.

“Takođe se sumnja da je prijetio tridesetčetvorogodišnjem muškarcu da će ga ubiti”, saopštila je tamošnja policija.

Prema nezvaničnim saznanjima, u pitanju je problematičan momak sa kojim je porodica i ranije imala problema.

Podsjetimo, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Nastavi čitati

Region

POTPUKOVNIK VOJSKE SRBIJE I HIRURG NA VMA PRETUKAO SUPRUGU! Djeca sve gledala?

Policajci su danas pretresli kuću N.O. (48) potpukovnika Vojske Srbije i hirurga na VMA koji je uhapšen zbog sumnje da je svojoj supruzi nanio teške tjelesne povrede.
Komšije N.O. potpukovnika Vojske Srbije i poznatog hirurga s VMA koji je počinio brutalno porodično nasilje i pretukao svoju suprugu, otkrile su o kakvoj je porodici riječ i u kakvim su odnosima prethodno bili. Policija je danas ušla u kuću i pretresla je, prenosi Blic. Nakon kraćeg zadržavanja iz kuće su iznijeli nešto zamotano, kako se čini, nalik na pušku i ubacili je u gepek. Iz kuće niko nije izlazio osim policije, pa nije poznato gdje se sada nalaze njihova djeca.

„To je neka samozatajna porodica, doselili su ovde prije 14 godina, ali nisu se ni s kim družili, niti previše komunicirali, pozdravili bismo se pri susretu i to je bilo sve. Šokirani smo sa ovim što se dogodilo! Sinoć smo vidjeli policijska kola pod rotacijom i Hitnu pomoć, ali niko od nas nije znao šta se dogodilo, svi smo iz novina saznali kakovo se nasilje dogodilo. Iako je doktor djelovao nadmeno i uobraženo, nikada ne bismo pomislili da je u stanju ovako nešto da napravi“, kažu komšije.

Od susjeda se saznaje da Ostojići imaju troje maloljetne djece.

„Dvoje starijih idu u još u osnovnu školu, a najmlađe dijete ima tri, četiri godine. Najstarija djevojčica je sedmi razred, tiha i povučena, nikada se ne upušta u razgovor sa komšijama. Srednji dečak je četvrti razred, dobro dijete, ali znao je s vremena na vrijeme da napravi neke stvari kako bi na sebe skrenuo pažnju. Niko od nas nije gledao na te ‘sitnice’ ali kada se sagleda cjelokupna slika stiče se utisak da je riječ o jednoj disfunkcionalnoj porodici. Ko zna šta se sve dešavalo iza četiri zida i čega su se ta djeca nagledala. Dobro je pa je žena smogla snage da kaže sa kakvim monstrumom živi i šta joj je radio“, rekla je komšinica.

Porodica hirurga se ni sa kim iz naselja nisu bili prisni iako tu žive dugi niz godina. Svi ih znaju kao kulturne ljude, pa su mještani šokirani saznanjem da je hirurg pretukao suprugu i nanio joj teške tjelesne povrede. Na društvenim mrežama hirurg i njegova supruga objavljivali su zajedničke fotografije na kojima djeluju srećno. Niko nije mogao da nasluti kakav pakao se dešava iza četiri zida, niti da nasluti da je ugledni doktor spreman da počini takvo brutalno nasilje.

Nastavi čitati

Region

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE! Hrvati drugi po smrtnosti od raka

Hrvatska je prva po pretilosti, a druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u EU, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/.
Hrvatska je 2019. godine imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 odsto više od prosjeka EU, a lošija je samo Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća – 2.013 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 1.264 i prostate 809 slučajeva. Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća – 870 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 839 i dojke 757.

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije učestvuju u programima za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima i nižeg stepena obrazovanja i primanja, navodi OECD.

U izvještaju je navedeno da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU, a u samom je vrhu i prema učešću pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, kao i zagađen vazduh su faktori rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU, prenose hrvatski mediji.

“Kvalitet liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU”, dodaje OECD koji upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

Hrvatima su besplatno dostupne dvije vakcine za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom – protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i protiv humanog papiloma virusa /HPV/, koji se povezuje s rakom grlića materice i drugim vrstama raka, zaključuje OECD.

Nastavi čitati

Aktuleno