Connect with us

Društvo

SMANJEN DUG Republike Srpske po osnovu stare devizne štednje

Ministarstvo finansija Republike Srpske je juče izmirilo obavezu po dospjelom 9. anuitetu osme emisije obveznica, lokalne oznake RSDS-O-H, čime je vlasnicima obveznica uplaćeno ukupno 4,64 miliona KM, navedeno je u saopštenju.
“Od maksimalno zakonom određenih 774,9 milona KM, do danas je ukupno verifikovano 673,75 miliona KM stare devizne štednje ili 87 odsto pomenutog zakonom projektovanog iznosa“, stoji u saopštenju.

Kako navode, Republika Srpska je do sada izvršila ukupno deset emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj ukupne nominalne vrijednosti 588,91 miliona KM.

“Od ukupnog iznosa do sada emitovanih obveznica, preostaje za izmirenje još 16,83 miliona KM ili 2,86 odsto iz razloga što ove obaveze još nisu dospjele“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija koristi ovu priliku i da podsjeti javnost, iako sredstva po osnovu računa “stare“ devizne štednje nisu bila deponovana na računima banka u vlasništu Republike Srpske, na osnovu brojnih zakonskih akata, te sa namjerom da pruži podršku i izmiri obaveze prema štedišama, je Republika Srpska prihvatila da, u što je moguće kraćem vremenskom roku izmiri obaveze po osnovu pomenute devizne štednje i to na način koji obezbjeđuje i podržava makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost Republike Srpske.

“Pod računima stare devizne štednje podrazumijevaju se devizna sredstva kod banaka na teritoriji Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembra 1991. godine, uključujući kamatu obračunatu do tog datuma, a umanjenu za direktne isplate banke nakon tog datuma, za prenesena i iskorišćena sredstva sa jedinstvenog privatizacionog računa u Republici Srpskoj, kao i za eventualne isplate poslije 31. decembra 1991. godine po bilo kojem drugom osnovu“, navode iz Ministarstva finansija.

U saopštenju pojašnjavaju da izmirenju obaveza Republike Srpske po osnovu računa stare devizne štednje obavezno prethodi postupak verifikacije koji sprovodi APIF tokom koga se identifikuju potražioci, vrši provjera iznosa računa stare devizne štednje svakog potražioca i registruju sva potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje, čime se potvrđuju postojeća prava stediša.

“Izmirenje obaveza po osnovu računa ‘stare’ devizne štednje se može vršiti na dva načina, i to u gotovini ukoliko je verifikovana štednja u iznosu manjem od 2.000 KM, te izmirenjem istog iznosu u gotovini svakom vlasniku štednje kada da je verifikovana štednja u iznosu višem od 2.000 KM, s tim da se za iznos viši od pomenutih 2.000 KM, izmirenje obaveza vrši emisijom obveznica Srpske u ime i za račun svakog vlasnika deviznog računa. Obvezniceza ove namjene se emituju sa rokom dospijeća od pet godina od dana emisije, uz polugodišnje isplate glavnice i pripadajuće kamate, te sa fiksnom kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje“, navedeno je u saopštenju.

Takođe, iz Ministarstva dodaju, iako je presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2010. godine BiH, konkretnije FBiH, bila u obavezi da u roku od šest mjeseci izvrši samo još jednu – treću emisiju devizne štednje, Republika Srpska je, bez ozbzira na to što se presuda nije eksplicitno odnosila na Srpsku, do danas izvršila ukupno deset emisija obveznica po osnovu obaveza za staru deviznu štednju.

“Obavještavamo zainteresovanu javnost da će Republika Srpska i ubuduće nastaviti da sprovodi aktivnosti vezane za otvaranje novih rokova za verifikaciju računa stare devizne štednje, a sa ciljem izmirenja preuzetih obaveze po ovom u cjelosti. Konačno, ali ne i manje važno, podsjećamo štediše koji nisu izvršile verifikaciju računa stare devizne šrednje da je otvoren novi rok za verifikaciju do 29. februara 2024. godine, te da se u vezi sa tim obrate najbližoj poslovnici APIF“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno