Connect with us

Društvo

SNIJEG PADA U AUSTRIJI, SLOVENIJI I HRVATSKOJ! Evo kada se prve pahulje mogu očekivati u BiH (FOTO)

Prvi ovosezonski snijeg već je prekrio Austriju, Sloveniju. Još prošle sedmice na Zavižanu u Hrvatskoj su pale prve pahulje snijega. Ubrzo je sve bilo pokriveno prvim bijelim sniježnim pokrivačem.
Što se tiče Slovenije, barem njezin najviši planinski dio, osvanuo je danas pod snježnim pokrivačem. Bijeli nanosi snimljeni su na Kredarici, planinskom vrhu u Julijskim Alpama u blizini Triglava.

Nešto niže se nalazi najviša slovenska meteorološka stanici, smještena na 2.514 metara nadmorske visine.

– Kredaricu ponovno grli snijeg, iako je visina novonastaloga tek 15 centimetara – objavljeno je na Fejsbuku.

Prema najavama meteorologa Federalnog hdirometeorološkog zavoda, snijeg bi mogao sutra zabijeliti pojedine planinske vrhove.

– U subotu, 5. novembra 2022., u Bosni i Hercegovini biće oblačno sa kišom. Lokalno će biti i obilnijih padavina. Na vrhovima planina će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne vjetar južnog i jugoistočnog smjera, a u dugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever, prenosi Dnevni Avaz.

Temperatura zraka većinom će se kretati između 7 i 13, a na jugu zemlje od 12 do 18 stepeni – saopćeno je iz FHMZ.

Društvo

HLJEB SKUPLJI ZA 20 FENINGA Pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

Talas poskupljenja se nastavlja, a od danas će u prodavnicama FBiH građani plaćati skuplji hljeb.

Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas polubijeli, narodni i penzionerski hljeb, od danas će biti skuplji za 20 feninga.

Polubijeli i narodni hljeb koštaće 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba u toku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Takođe, na cijenu je uticalo i poskupljenje goriva.

Od 1. decembra u Republici Srpskoj hljeb takođe trebao poskupiti za 10 feninga, a već sada u Banjaluci košta dvije marke. Obični hljeb (oko 600 grama) trenutno košta od 1,80 do dvije KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom naredne godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platna moć građana je u prosjeku ostala na istom nivou prije poskupljenja. U najtežem položaju su penzioneri i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupiti i energenti.

Cijene hljeba su porasle i u zemljama regiona, kao i Evropske unije, piše Klix.

Nastavi čitati

Društvo

Počinje Božićni post

Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznik Hristovog rođenja počeo je danas.

Božićni post traje 40 dana.

Prema učenju crkve, prvi podvig čovjeka u oslobođenju od grijeha jeste držanje posta.

Post ima dvije strane – tjelesnu i duhovnu.

Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porijekla, dok duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Nastavi čitati

Društvo

Garaža UKC – a još uvijek samo na skicama!

Na rješenje ogromnih gužvi ispred UKC-a pacijenti će morati još da čekaju. Garaže koje bi stavile tačku na ovaj dugogodišnji problem, a koje su trebale biti završene u septembru, još nisu ni blizu gotove.

Od parkiranja automobila na trotoarima i zelenim površinama, do ostavljanja istih gotovo na samom ulazu u bolnicu, vozači se snalaze kako znaju i umiju. Ranko Lukač je u Klinički centar došao iz Kozarske Dubice, kaže, problem vidi, ali ne i skoro rješenje.

– Teško je to riješiti. Puno je pacijenata, puno osoblja, malen prostor okolo i to je malo teže izvodljivo. Koliko dugo tražite ovdje parking oko UKC? Ne dolazimo mi često, ali smo tražili parking nekih 10-ak minuta, a zet je otišao tamo parkirati se, kaže Ranko Lukač.

Za probijanje rokova kriva je korona koja je sve usporila, za ATV kaže direktor UKC-a. Vlado Đajić poručuje da je na ovaj projekat ponosan, ali da će građani na realizaciju morati čekati duže od očekivanog.

“Korona i ekonomska kriza su usporili sve radove u državi i svijetu, tako da to nije samo kod nas. Ono što mi potenciramo jeste da se to radi kvalitetno. Znači, bolje je uraditi kvalitetno, jer to je projekat koji će trajati narednih 100-200 godina i bolje da se probije rok pola godine, nego da to napravimo pa poslije popravljamo i da ne bude kvalitetno”, kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Od medicinskog osoblja, preko pacijenata, do onih koji su došli nekome u posjetu. Sve ukupno, UKC samo u jednom danu posjeti više od 10 hiljada ljudi, odnosno 5 hiljada automobila.

Parking mjesta će se prostirati na 5 etaža, što će povezivati 8 liftova. Garaže će biti povezane podzemnim tunelom sa Centralnim medicinskim blokom UKC-a. Radovi na ovom krupnom projektu počeli su u junu 2020. godine, a sve bi trebalo da košta oko 29 miliona KM, bez PDV-a.

Nastavi čitati

Aktuleno