Connect with us

Politika

Šou Obrenke Slijepčević u NSRS: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”(VIDEO)

Izlaganje predsjednice Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS Obrenke Slijepčević u NSRS izazvalo je burne rekacije, a na kraju svog obraćanja poslanicima, dobila je aplauz narodnih poslanika.

Slijepčević je više puta upozorena da se vrati na izvještaj o sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za 2021. godinu, jer je govorila o brojnim stvarima koje izlaze iz tog okvira, ali je insistirala da ona iznosi suštinu.

Na početku je istakla da joj je rasterećenje danas izlagati u NSRS, jer je izvještaj jednoglasno usvojen, a zatim se obratila Nebojši Vukanoviću (Za pravdu i red).

“Niste na odboru slušali mene, nego ste galamili na gospodina Radukića (glavnog revizora op.a.)… Ja sam vas zvala na kafu. Malo sad langsam (polako op.a.). Malo langsam, gospodine Vukanovića. Ja sam Slijepčevićka, snaša gračanska”, rekla je.

Zatim je nastavila:

“Ja nemam ni pojma kolika je plata premijera, ja je nisam utvrđivala…”

Navela je i da je nebitno da iznosi brojke iz izvještaja, jer su poslanici imali priliku da ga pročitaju i da sve ima u materijalu.

“Vi ste dobili izvještaj, da ga ja sad ponovo čitam da vas potcjenjujem kao da ste neuki. Sve ima u materijalu”, dodala je.

“Ja sam ocrnjena. Bila sam u izlozaciji 10, 11 dana imala sam upalu pluća. Meni gospođa revizorka nije dozvolila tri dana… A ona je umrla poslije toga, ja se izvinjavam. Ali ja nisam bog da je žalim. Neko je izvršio kaznu…”, dodala je Slijepčević.

Potom je nastavila:

“A oko toga ko je politički podoban… Ja ne idem na skupove, ne idem na pjevače, imaš, brate, Jutjub pa gledaj… Kad rikne krava u vašoj Hercegovini, meni telefon zvoni, a tek u Vlasenici, malo visočije, tek onda, baš onako…”, dodala je.

Kazala je da je Vukanović izjavio kako je treba zamijeniti i da SNSD ima boljih kadrova, te da je ona odlučila danas reći “glasno i jasno stvari kako stoje”.

Zatim je iznijela brojke, pa upitala: “Šta još hoćete da vam kažem”.

“Je li prošlo deset minuta? Ako je prošlo ja ću prestati, samo tako kažite, niste mi tako rekli pa sam mislila da me prekidate zbog načina moga govora. Hvala puno, mislim da sam suštinu rekla”, rekla je na kraju, a uslijedio je aplauz dijela poslanika.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno